Очни болести - офталмология

В тази секция всеки потребител може да зададе конкретен въпрос, на който ще получи професионален отговор от нашите специалисти.

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот svetla111 » 26 Мар 2017, 17:50

Да докторе, нямаше кръв, няма операции, в окото беше бръкнато с пръст и нокът, но със засилка и по невнимание в следствие на неправилно движение с ръка /битов инцидент/ тоест силен удар по невнимание с остър нокът, имаше рана на роговицата, но без да кърви. Слагали сме лекарствата, за които споменах. Докторката обясни, че е разкъсан повърхностния слой, каквото и да значи това/. Докторката каза също, че е засегнато точно центъра на окото /роговицата върху зеницата/, че удърът е бил силен, което и ние видяхме. Сложи и обезболяващо на капки /упойка на капки/. От тогава мина 1 година време. Продължава да е леко разширена зеницата и да присвива окото предимно ако е на дневна светлина навън или ако гледа телевизия,а когато е в тъмно помещение или вечер на лампа /у дома/ няма присвиване изобщо, напротив кокори се в полумрака, но...тогава си личи пък повече разликата в големината на двете зеници. На засегнатото око е по-разширена. Присвиването е доста видимо, то не е тик, а просто по-ниско смъкнат клепача спрямо другото око. Много личи на снимка, където фотоапарата регистрира моментно състояние, вижда се, че едното око е по-свито, а другото кръгло и широко отворено, разликата е голяма. Дано да съм полезна с обяснението.
Моят въпрос е какво може да се стори на този етап? И от бъркане с пръст и нокът /дълги нокти/ със сила, може ли да бъде засегнат мускул или нерв? Поправимо ли е? Ще се оправи ли? Това ще се отрази ли на зрението? Благодаря ви още веднъж, за това, че ще отговорите!
svetla111
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Мар 2017, 23:18

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 01 Апр 2017, 17:51

От казаното от вас не изглежда травмата да има отношение към проблема. Моят съвет е за пряка консултация с офталмолог и детски невролог, за по обстоен преглед.
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 11
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот bastet_78 » 10 Апр 2017, 17:29

Здравейте,
при преглед на очите на 8 годишния ми син, бе открит невус на хориоидеята на дясното око на 8ч ср периферия с р-р ок. 1/3 ПД с резки граници. Лекарката каза, че сигурно го има от раждането, но досега сме ходили многократно при различни лекари( вкл. и при нея), и никога не са споменавали за подобно нещо. Тя каза, че не е тревожно, но трябва снимка, и не ми обясни повече. Моля, кажете ми - опасни ли са тези невуси, може ли да преминат в меланом, наистина ли няма причина за притеснение, защото се тревожа..
Нагоре
bastet_78
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Авг 2015, 15:41

Re: Очни болести - офталмология

Мнениеот Dr Kiril Slaveikov » 21 Апр 2017, 14:08

Здравейте,
Хороидалните невуси се срещат при 5-10% от бялата раса като нормална находка (рядко могат понякога да са свързани с неврофиброматоза тип 1). В повечето случаи са по рождение, като е възможно да нараснат главно през препубертетните години (което може да обясни защо до този момента не е открит - поради малкия размер). Съгласен съм с колегата, че е необходима снимка и периодично проследяване на находката, тъй като промени в големина и конфигурация в зяла възраст пораждат съмнение за малигненост)
Dr Kiril Slaveikov
 
Мнения: 11
Регистриран на: 21 Юли 2016, 08:59

Предишна

Назад към Други здравни специалисти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта