Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Тук може да зададете своите въпроси по дентална медицина и да получите мнение на теми, свързани с кариес, пулпит и лечение на зъби, коронки, мостове, зъбни импланти, фасети и други стоматологични проблеми.

Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот FramarLekari » 18 Фев 2015, 11:41

В тази тема ще получите отговори на въпроси свързани с превенция и лечение на различни стоматологични заболявания!


На вашите въпроси ще отговаря лекар по дентална медицина!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот asalspammer » 18 Фев 2015, 11:44

Още докато стоматологът пломбираше зъба, обаче, усетих изненадваща болка, която премина много бързо. До вчера нямах никакви проблеми, днес започна една остра и силна болка, която ме пронизва от време на време!

Как е възможно да боли един умъртвен зъб, когато видях как извади нервите? Възможно ли е да не е изцяло умъртвен зъба и да се получава под пломбата кариес, който да усещам?
aliiiii
asalspammer
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Фев 2015, 10:36

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот mirodent » 18 Фев 2015, 19:45

Почти сигурен съм, че в случая се касае за съседен зъб също с пулпит, който не е открит при първичния преглед. Възможно е също да се е получил неврит от т.н. препресване на пълнежния материал извън корена, но болката тогава би имала друг характер. Препоръчвам рентгенова снимка на лекувания сектор, която ще осветли проблема.

Д-р Станимир Куюмджиев
0888 890301
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот Miroslav89 » 20 Фев 2015, 01:48

Здравейте , от няколко месеца чувствам лека болка под и около моста като невралгия която отива към главата направих си и рентгенова снимка става на въпрос горе в дясно на снимката където моста е от четири зъба ?
Прикачени файлове
snimka most.jpg
Рентгенова снимка мост
snimka most.jpg (54.93 KiB) Прегледано 660 пъти
Miroslav89
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Фев 2015, 18:13

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот mirodent » 24 Фев 2015, 19:51

Привет Мирославе
Снимката е ми изглежда някак неясна и "назърнена" , като съответно не ми дава достатъчно инфо, за да се ориентирам в проблема, а и само снимка не ми е достатъчна.
Бих желал да дообясните:
1/ От какво се поражда болката - топло ,студено, натиск при хранене или спонтанна болка без ясна причина?
2/ Кога е болката - денем, нощем?
3/ Колко продължава - секунди, часове, дни?
4/ Характер на болката - остра, тъпа, само напрежение или леко дразнене? Прорязване внезапно и в каква посока спрямо моста?
5/ Каква е възрастта Ви?
Струва ми се, че не е "виновен" моста, а болката идва от друг зъб, но нека получа отговора Ви и ще помисля. А ако може да получа друга или поне по-намалена снимка, ще е хубаво.
Засега лек ден!
Д-р Куюмджиев
0888 890301
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот d__d » 13 Авг 2015, 10:11

Здравейте! Имам един проблем, който вече продължава няколко месеца. Януари месец прекарах вирусна инфекция и след това много често имам болки в гърлото, сухота, дразнене, които отшумяват и се появяват. Имам едни бели налепчета- по- точно изглеждат като малки , ситни млечно бели точици (7,8 на брои), разположени по лявата дъга на гърлото. Пусках два пъти гърлен секрет. Нищо не показва, чисто е- няма бактерии, няма гъбички. От нищо не се повлияват. Посетих УНГ, според него нямам проблем и ме насочи към стоматолог, тъй като забеляза, че от същата страна имам мъдрец, който расте накриво (посока към бузата). Освен това до него имам пломбиран зъб, който веднага след като ми сложиха пломбата стана много чувствителен. Въпросът ми е- дали тези налепчета е възможно да са от зъбите? Притеснявам се да извадя мъдреца, за да не се разрасне тази инфекция на гърлото. Възможно ли е да е рак!? Имам зъбен камък в момента за махане, както и едно червено петънце на венеца на предните зъби, когато ходих на стоматолог, каза, че кърви като го пипне, и е възможно да е от зъбния камък и леко възпалените венци. Правила съм снимка на всички зъби, нямаше по снимката нещо за притеснение, според стоматолога. Все още не съм посещавала стоматолог във връзка с белите налепчета, предстои ми консултация.
d__d
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Авг 2015, 10:01

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот mirodent » 19 Авг 2015, 15:40

d__d написа:Здравейте! Имам един проблем, който вече продължава няколко месеца. Януари месец прекарах вирусна инфекция и след това много често имам болки в гърлото, сухота, дразнене, които отшумяват и се появяват. Имам едни бели налепчета- по- точно изглеждат като малки , ситни млечно бели точици (7,8 на брои), разположени по лявата дъга на гърлото. Пусках два пъти гърлен секрет. Нищо не показва, чисто е- няма бактерии, няма гъбички. От нищо не се повлияват. Посетих УНГ, според него нямам проблем и ме насочи към стоматолог, тъй като забеляза, че от същата страна имам мъдрец, който расте накриво (посока към бузата). Освен това до него имам пломбиран зъб, който веднага след като ми сложиха пломбата стана много чувствителен. Въпросът ми е- дали тези налепчета е възможно да са от зъбите? Притеснявам се да извадя мъдреца, за да не се разрасне тази инфекция на гърлото. Възможно ли е да е рак!? Имам зъбен камък в момента за махане, както и едно червено петънце на венеца на предните зъби, когато ходих на стоматолог, каза, че кърви като го пипне, и е възможно да е от зъбния камък и леко възпалените венци. Правила съм снимка на всички зъби, нямаше по снимката нещо за притеснение, според стоматолога. Все още не съм посещавала стоматолог във връзка с белите налепчета, предстои ми консултация.


Бели налепчета да се причинят от неправилно растящ мъдрец е абсурдно, по-скоро са гъбички "кандида албиканс", но това ще установи стоматолог с помощта на лабораторно изследване

Като начало бих препоръчал тотално и щателно почистване на зъбния камък.

Панорамна снимка на зъбите, за да се види произхода на "червеното петно" на венеца

Гаргара на устата и гърлото с вода "Сантамент" поне два пъти дневно.

Да се овъргалва чаена лъжичка захаросан мед в сода за хляб и се смуче бавно и поглъща - ще промени киселинността на средата в устата и потуши евентуалното възпаление.

Друго, без да съм видял пациента, ми е трудно да кажа.
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот Pinkeybg » 01 Сеп 2015, 19:36

Преди 12 дни ми одрязаха и изкараха половината от зъва който беше умартвен защото имаше много дълбок кариес.ваденето продалжи час и нещо таи като се трошеше на малки парчета.първите 3 дни пих ибопрофен и болките ги усещах само като намалее ефекта.на 4 ден започнаха да ми заглахват ушите и да ме боли едното от страната на вадения зъб.зъболекарката ми каза по телефона че не е от зъба да ида на лекар и лекарят ми каза че е ототуберитис да сам пиела ибопрофен.така и правя но продалжава да заглахва и да боли.понеже много се притесних отидох при друг зъболекар и си направих снимка и ми каза че всичко било наред.зъба не ме боли от 5 дни.на какво може да се дължи тази болка според вас
Pinkeybg
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Сеп 2015, 19:18

Re: Превенция и лечение - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот mirodent » 16 Сеп 2015, 16:03

На въпроса на Pinkeybg

Без лично да се види от стоматолог, в случая аз, не мога да дам прецизно обяснение на проблема, а и вероятно пак се налага колабрация с отоларинголог.
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Може ли лекар с обща стоматология да прави хирургическа екстракция на мъдрец на 35 мъж?

Мнениеот Пламен Тодоров » 19 Ное 2015, 14:08

Здравейте , д-р Станимир Куюмджиев на 35 години съм и имам мъдрец, който е ретиниран и разположен под ъгъл спрямо съседния зъб. Случайно бе открит на панорамна рентгенова снимка и зъболекаря иска да го извади. Нямам болки, кариес, кисти, наченки на перикоронарит и т.н., но лекаря иска да го извадим за да не ми създава проблеми в бъдеще. Каза че зъба е напълно формиран и с дълбоки корени, здраво срастнали се с костта. Спомена (говорейки на себеси), че не може да види някакъв нерв по зъба, но нямало значение. Също така спомена за разчупване на парчета на зъба при изваждането и някакво издлетяване на челюстта.

Доктора има специалност обща (поливалентна) стоматология и не е хирург, но твърди че и преди е изваждал мъдреци и не трябва да се притеснявам от нищо.Оттук идва и притеснението ми.

По закон не трябва ли само хирурзи да извършват хирургически интервенции на напълно формирани мъдреци? Твърди че взима доста по-малко като такса отколкото биха ми взели в София при хирург.

Мога ли да се доверя на не-хирург за хирургична интервенция? Има ли право да извършва такава ако не е хирург? Все пак аз не съм тинейджър, а хората казват че профилактично се вадели мъдреци до 25 год възраст за да няма усложнения, а след това само в краен случай при заболяване. Знам че всички зъболекари учат как да изваждат зъби , но моя зъб не е млечен и е мъдрец. Благодаря ви в аванс
Пламен Тодоров
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Ное 2015, 13:47

Следваща

Назад към Стоматология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron