Най-бързата вечеря, която можете да сготвите е…?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Най-бързата вечеря, която можете да сготвите е…?

Мнениеот Yunona » 08 Фев 2015, 00:39

Мади Ранчева написа:Я кажете коя е най-бързата вечеря, която можете да сготвите, дайте ми идеи и рецепти как се справяте в кухнята, когато трябва да сте майка, домакиня и отговорния човек от офиса :?

Бързата вечеря е мисия възможна :) Необходимо е обаче планиране и постоянно наличие вкъщи на определени любими на семейството продукти, както и умение за бърза работа с ножа.
Уточнявам, че под "бърза вечеря" имам предвид нещо, което се готви в рамките на 30 минути.
Любими примери:
1.Печени чушки с яйца и сирене. Печените чушки (имам във фризера, оставям ги сутринта да се размразят) - срязвам от едната страна, така че да се разтворят. Нареждам един пласт в намаслена тава, изсипвам смес от яйца, сирене, настърган кашкавал, подреждам втори пласт чушки, пъхам в предварително силно загрята фурна. Пекат се не повече от 20 минути. Може да се наръси с настърган кашкавал в последните минутки.
2. Месо върху ориз. Режа на жулиени крехко месо (свинско контрафиле, пилешко, пуешко). Задушавам в малко мазнина и в компанията на 2 скилидки чесън. Когато се зачерви, добавям малко соев сос, бяло вино, куркума и черен пипер. Щом отминат алкохолните изпарения, слагам капака и оставям да се задуши за 10 минути. През цялото това време на другия котлон във вода, в която има и 1-2 лъжици сушени зеленчуци, сварявам ориз. Сервираме месото върху канапе от ориза. Всичко отнема до 30 минути. Вместо ориз може да се ползват оризови спагети - стават за отрицателно време.
3. Задушени зеленчуци - всякакви, каквито имаме подръка. Тази вечер например направих следното: В малко мазнина задуших една глава лук и 2 скилидки чесън, след 5-6 минути добавих 1 зелена, 1 червена, 1 жълта чушка, нарязани на жулиени. След още 5-6 минути прибавих една консерва червен боб, 1 домат, нарязан на ситно, малко къри и сол. След едни последни 5-6 минути добавих сварената през това време половин чаша киноа, разбърках, изключих котлона, сложих капака, оставих да престои 5 минути и сервирах, щедро поръсено с грана падано (любимо ни е).
4. Паста - всякакъв вид.
5. Домашна пица. У нас тестото е с пълнозърнесто брашно, прави се предишния ден, може и по-рано и да е замразено във фризера.
6. Крем супа от зеленчуци.
7. Пържоли или риба на грил тигана, през това време правим салатата.

Това е май. Няколко основни рецепти, няколко варианта на всяка от тях и повече никога няма да сме безсилни пред задачката "бърза вечеря" :)
Yunona

Мнениеот nushi.kisyova » 08 Фев 2015, 16:19

Yunona написа:
Мади Ранчева написа:Я кажете коя е най-бързата вечеря, която можете да сготвите, дайте ми идеи и рецепти как се справяте в кухнята, когато трябва да сте майка, домакиня и отговорния човек от офиса :?

Бързата вечеря е мисия възможна :) Необходимо е обаче планиране и постоянно наличие вкъщи на определени любими на семейството продукти, както и умение за бърза работа с ножа.
Уточнявам, че под "бърза вечеря" имам предвид нещо, което се готви в рамките на 30 минути.
Любими примери:
1.Печени чушки с яйца и сирене. Печените чушки (имам във фризера, оставям ги сутринта да се размразят) - срязвам от едната страна, така че да се разтворят. Нареждам един пласт в намаслена тава, изсипвам смес от яйца, сирене, настърган кашкавал, подреждам втори пласт чушки, пъхам в предварително силно загрята фурна. Пекат се не повече от 20 минути. Може да се наръси с настърган кашкавал в последните минутки.
2. Месо върху ориз. Режа на жулиени крехко месо (свинско контрафиле, пилешко, пуешко). Задушавам в малко мазнина и в компанията на 2 скилидки чесън. Когато се зачерви, добавям малко соев сос, бяло вино, куркума и черен пипер. Щом отминат алкохолните изпарения, слагам капака и оставям да се задуши за 10 минути. През цялото това време на другия котлон във вода, в която има и 1-2 лъжици сушени зеленчуци, сварявам ориз. Сервираме месото върху канапе от ориза. Всичко отнема до 30 минути. Вместо ориз може да се ползват оризови спагети - стават за отрицателно време.
3. Задушени зеленчуци - всякакви, каквито имаме подръка. Тази вечер например направих следното: В малко мазнина задуших една глава лук и 2 скилидки чесън, след 5-6 минути добавих 1 зелена, 1 червена, 1 жълта чушка, нарязани на жулиени. След още 5-6 минути прибавих една консерва червен боб, 1 домат, нарязан на ситно, малко къри и сол. След едни последни 5-6 минути добавих сварената през това време половин чаша киноа, разбърках, изключих котлона, сложих капака, оставих да престои 5 минути и сервирах, щедро поръсено с грана падано (любимо ни е).
4. Паста - всякакъв вид.
5. Домашна пица. У нас тестото е с пълнозърнесто брашно, прави се предишния ден, може и по-рано и да е замразено във фризера.
6. Крем супа от зеленчуци.
7. Пържоли или риба на грил тигана, през това време правим салатата.

Това е май. Няколко основни рецепти, няколко варианта на всяка от тях и повече никога няма да сме безсилни пред задачката "бърза вечеря" :)

Прекраснооо, Yunona :!: :!: Благодарности за примерните рецепти, които ни даде! Имам само едно последно въпросче, понеже вкъщи основно заради това не се купува и не се прави пица - как замесваш тестото, тъй като никъде не съм виждала пълнозърнесто готово, а с бялото не сме на ОК! Много благодарност предварително! :)
nushi.kisyova

Мнениеот Pipilota » 09 Фев 2015, 10:42

Много добри идеи :) Аз вчера напраих 3-4 ястия в рамките на 2 часа, баницата става супер бързо, може да се пече 30 минути, но нареждането ѝ не отнема повече от 10 и е любима на всички. Аз много обичам печени чушки с яйце - режа чушките, слагам ги на тигана да им изври водата и слагам 4-5 яйца, зависи колко човека ще ядем и това е ;)
Общо взето най-любимо ми е да сготвя през уикенда и да имам до сряда храна. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот S_Milenska » 10 Фев 2015, 12:58

Много ме бива да пържа яйца! Любимата ми вечеря, за 20 минути съм приключила и с готвенето и с яденето. :lol:
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Snejna » 10 Фев 2015, 14:25

S_Milenska написа:Много ме бива да пържа яйца! Любимата ми вечеря, за 20 минути съм приключила и с готвенето и с яденето. :lol:

Това и аз много го владея, но хората се надяват на чудеса. хаха :) Скарата винаги спасява положението :)
Аватар
Snejna

Мнениеот Yunona » 11 Фев 2015, 14:39

nushi.kisyova написа:[
Прекраснооо, Yunona :!: :!: Благодарности за примерните рецепти, които ни даде! Имам само едно последно въпросче, понеже вкъщи основно заради това не се купува и не се прави пица - как замесваш тестото, тъй като никъде не съм виждала пълнозърнесто готово, а с бялото не сме на ОК! Много благодарност предварително! :)

Извинявай, късно видях въпроса, снощи отговорих, но по някаква причина постът ми не се е появил...
Така: у нас най-често машината за хляб прави тестото (има програма за тесто), но все още меся и ръчно, защото обичам :)
Рецептата ми е приблизително следната: 500-550 г. брашно (пълнозърнесто; може и типово, но към него добавям овесени трици за повече фибри- около 5-10% от общото количество на брашното), 300 мл хладка вода, 1/6 или съвсем малко повече кубче прясна мая, 1 непълна чаена лъжичка сол, 1 пълна чаена лъжичка кафява захар, 2 супени лъжици зехтин. Количеството на брашното и водата може да варират малко - зависи какво брашно си "нацелила" и колко вода поема то.

Замесвам си тестото по традиционния начин: от натрошената мая, малко брашно, солта и захарта правя каша, оставям я да шупне за 15 минути, добавям зехтина и постепенно брашното. Меся десетина минути. Оставям да втаса, премесвам още веднъж и е готово :) На този етап отделям половината тесто и го замразявам или правя 5-6 малки питки, удобни за сандвич за училище :). Другата половина е за пицата. Обикновено меся вечерта, така че прибирам тестото в хладилника, за да е готово за вечерята на следващия ден. Разстилам го в намазнена тава не го точа, уж пицарите не ползвали точилки, та и аз така :)), оставям го да надигне леко, а през това време режа продуктите за плънката. Това е всичко май :)
Yunona

Мнениеот Mon_ton » 11 Фев 2015, 15:11

Yunona, с 500-550 гр. брашно в моята къща няма и да разберат, че са яли, а камо ли да ми остава за няколко пъти! :mrgreen: А относно рецептата ти за тестото, това ли ползваш винаги, че аз напоследък постоянно се провалям с месенето - уж се замесва, а тестото ми се къса и изобщо не е еластично, нито набухва хубаво при печене, къде може да ми е грешката според теб?

Иначе тази вечер мисля като се прибра да сготвя една леща, бързо, лесно вкусно и полезно, за 20мин вечерята е на масата!
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Kremiliya » 11 Фев 2015, 17:06

Напоследък не ми остава време за мен нищо и затова започнах да си правя заготовки - всички режа в събота и неделя, подготвям си нещат аи само вадя и слагам :)
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Yunona » 11 Фев 2015, 17:26

Mon_ton написа:Yunona, с 500-550 гр. брашно в моята къща няма и да разберат, че са яли, а камо ли да ми остава за няколко пъти! :mrgreen: А относно рецептата ти за тестото, това ли ползваш винаги, че аз напоследък постоянно се провалям с месенето - уж се замесва, а тестото ми се къса и изобщо не е еластично, нито набухва хубаво при печене, къде може да ми е грешката според теб?

Иначе тази вечер мисля като се прибра да сготвя една леща, бързо, лесно вкусно и полезно, за 20мин вечерята е на масата!

Mon_ton, не мисля, че правиш някаква грешка... И на мен ми се е късало тесто, като сложа повече трици, затова и писах, че не бива да са повече от 10%. Общо взето, колкото е по-грубо брашното, толкова по-малко пухкав е хлябът, но това е нормално. Няма как от пълнозърнесто брашно да замесиш такова тесто, каквото се получава от бялото брашно. В бялото има много повече глутен, а именно той се свързва с маята и се получава еластично тесто и пухкаво печиво. Но пък не е здравословно :)
Аз ползвам само тази рецепта за тесто, която написах по-горе и ми се получава много добре, не се къса, не става твърдо при печене и ни харесва много. А за количеството - ти си знаеш :) На нас половината ни е достатъчно, но след заминаването на студентката вкъщи останахме трима... Обичаме пицата съвсем тънка и винаги имаме огромна салата към нея.
Yunona

Мнениеот Snejna » 11 Фев 2015, 17:35

Да дам идея за бърза вечеря - спагети! особено ако имате термокана, която загрява водата просто за минути - веднага на котлона и пастата е готова точно за 15-тина минути, соса винаги може да е простичък, дори само с кашкавал са прекрасни :)
Аватар
Snejna

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети