Как да спасим домакинството от котления камък?

Полезни съвети и практични идеи за дома и градината

Re: Как да спасим домакинството от котления камък?

Мнениеот irka » 07 Сеп 2016, 14:15

dejavu написа:
utro77 написа:С оцет почиствам от котлен камък електрическата кана. Наливам цяла бутилка и постоява примерно час. Всичко пада. Става като нова.
Гледала съм клипчета как чистят тоалетни с кока-кола, но не съм пробвала.

При мен проблем са едни черти от ръжда по фаянса на тоалетната. Тях не знам с какво да махна.

А оцетът загрява ли се или само оставяш да престои в каната? :?

Аз не го загрявам оцета, направо го наливамв съда, където има натрупал се котлен камък. Но този в банята и тоалетната не му давам да се натрупа. Задължително ги мия поне два пъти в седмицата с препарати не позволявам да се натрупа, защото после става много по-трудно чистенето. Пръскам с един спрей на Циф, след като я измия банята, той е точно да не се натрупва котлен камък.
irka

Re: Премахвали ли сте до сега котлен камък от пералнята? Как да го направя и аз, но без да я повреждам?

Мнениеот vanusha » 24 Ное 2016, 12:26

Нещо ми се върти в главата, че се пуска празна пералня а на мястото на праха за пране се слага пакетче сода и така се изпира най-дългата програма.
vanusha

Re: Премахвали ли сте до сега котлен камък от пералнята? Как да го направя и аз, но без да я повреждам?

Мнениеот pavleta » 24 Ное 2016, 17:17

В съдомиялната се пуска сода заради варовика, защо не и в пералнята? Не съм го правила с пералнята, десет години ми работи без никакви проблеми.
pavleta

Мнениеот fairy » 29 Дек 2016, 11:22

И аз с банята и редовното й почистване нямам проблем. Най-много ме дразни котления камък, който се задържа по съдовете, в които готвя или варя вода. Направо ми вади очите.
fairy

Мнениеот страстоцвет » 29 Дек 2016, 11:47

Понеже съм по-мързелив и живея сам, та не си мия кенефа по 3 пъти на седмица с препарати, веднъж седмично търкам със сода разредена с малко вода,пускам душа отгоре и приключвам. :)
страстоцвет

Мнениеот zheleva212 » 29 Дек 2016, 16:50

Един път на седмица пак е достатъчно :smile: . Да не е по-рядко само :mrgreen:
zheleva212

Мнениеот magi33 » 30 Дек 2016, 11:51

Само кислол чисти котления камък в тоалетната. Една бутилка 750мл струва около 0.80лв. и ми стига за два пъти. Ако по чинията има натрупан много котлен камък направо се отлепя. Дано да съм полезна.
Изливате 1/2 от бутилката вечерта и оставяте да престои до сутринта. Резултата е супер чиста чиния. Преди това разтъркайте с четката.
magi33

Мнениеот Lollipop » 30 Дек 2016, 12:55

magi33 написа:Само кислол чисти котления камък в тоалетната. Една бутилка 750мл струва около 0.80лв. и ми стига за два пъти. Ако по чинията има натрупан много котлен камък направо се отлепя. Дано да съм полезна.
Изливате 1/2 от бутилката вечерта и оставяте да престои до сутринта. Резултата е супер чиста чиния. Преди това разтъркайте с четката.

А не го ли търкаш и кислола, като е като "вода" той се стича веднага, успява ли да даде някакъв ефект? Аз така чистя в баба ми пода на банята е мозайка и сипвам кислол и светва, но за тоалетната не съм пробвала.
Аватар
Lollipop

Мнениеот Kaya » 30 Дек 2016, 15:17

Не мога да търкам постоянно, сипвам доместос всеки ден по малко и досега не ми се е налагало да чистя тоалетната като луда. :) веднъж в седмицата бърша батериите и плочките с циф.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот kikimoraa » 25 Сеп 2017, 14:57

Мога да ви препоръчам за много мръсна баня да се доверите на фирма за почистване. Вярно, че не вземат много евтино, но си струва, ефекта е много добър и цялата къща лъсва. Изчиства се абсолютно всичко. Бях довела такава фирма да почистят банята у баба ми, знаете как старите хора занемаряват чистотата, там имаше натрупан мухъл, котлен камък, тоалетната чиния беше като на снимката, кафява и гнусна. Абсолютно всичко почистиха, както и печката й, която беше направо занемарена от мръсотия и мазнини. Всичко лъсна.
kikimoraa

ПредишнаСледваща

Назад към За дома – съвети и идеи