Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Полезни съвети и практични идеи за дома и градината

Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Мнениеот ramimni » 07 Окт 2014, 12:20

От няколко месеца работя от вкъщи и виждам как сметките се вдигат, не мога да разбера от каква е тази разлика, но ако нещата вървят все така нагоре и през зимата, не зная защо ще работя - цялата ми заплата ще е само за сметки!

Чувам, че някои познати правят различни неща, променили са до известна степен навиците си, за да пестят от електричество у дома, но на мен нищо не ми хрумва какво мога да направя, :oops: какви навици да променя, за да пестя по някакъв начин от електричество :?
save-energy.jpg
save-energy.jpg (8.49 KiB) Прегледано 1515 пъти
Много обичам свещи и редовно паля, крушките смятам, че са ми най-малък проблем, а и всички са енергоспестяващи, изключвам тези в банята :!:

Според вас, какви навици трябва да промени човек, за да пести малко или много от електричество у дома? Как се опитвате да пестите вие? :?
ramimni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 29 Яну 2014, 17:18

Re: Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Мнениеот mangusta » 07 Окт 2014, 12:25

Замисли се, дали до сега си пускала пералнята вечер след 11 часа например, когато е нощната тарифа, ако не е така, пробвай сега да правиш това, същото е и с бойлера - пускам го само вечер и до следващата вечер е ок, можем и тримата да се изкъпем. Другото, което бях прочела някъде и сега използваме е да видиш до колко е нагласен да загрява бойлера. Сама прецени с колко да го намалиш, така че да не включва и изключва напразно, не забравяй, че и водата изстива през това време, виж до колко ще ти стигне вечерта - сама преценяш!
mangusta
 
Мнения: 415
Регистриран на: 31 Яну 2014, 15:23

Re: Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Мнениеот donni » 16 Окт 2014, 13:41

И аз така процедирам с бойлера, пускам го само вечер, лампи пускаме рядко, предпочитаме една нощна или свещи, а и преди късно се прибирахме нямаше време за кога да пускаме много лампи :D Отказах се от съдомиялната, тъй като напразно харчи доста ток и вода за 5 чинии в нея! Лятото например не ползвахме и климатик и плащахме по 20-тина лева ток :D :D
donni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 09 Май 2014, 17:05

Re: Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Мнениеот Pipilota » 19 Яну 2015, 10:21

Бойлера "харчи" повече ток, ако се спира, затова е по-добре да не се спира, освен ако не се къпете 2 пъти седмично, то тогава е безсмислено да работи постоянно, но ако се ползва всеки ден е по-добре да работи постоянно. Аз лично не се съобразявам кой знае с колко много неща - изгасям всички лампи, гледам да готвя възможно по-рядко, или по-скоро на едно пускане на печката да правя повече неща, за да не се налага пак да загрявам и т.н.
Спирам всички лампи, изключвам всички зарядни от контакта, спирам телевизора дори ако излизам за 5 мин от стаята и така. :) Засега платих 60лв. зимен ток, но не знам колко ще ми бъде за декември покрай празниците, очаквам двойно. :|
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Мнениеот borkova » 02 Мар 2017, 15:54

Ако се отоплява човек на дърва и въглища или на газ, може и да спести от ток, но отоплявайки се на ток е много трудно. Дори и печката да има опция да се самоизключва и включва, когато достигне определена температура. Ние всеки ден се къпем и затова бойлерът го включваме за през нощта, а събота и неделя е постоянно включен. В крайна сметка платихме този месец 120 лв. ток, което за мен е прилично.
borkova
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 10:29

Re: Какви навици сте променили, за да пестите от електричество у дома?

Мнениеот Monika_Spasova » 06 Мар 2017, 19:49

borkova написа:Ако се отоплява човек на дърва и въглища или на газ, може и да спести от ток, но отоплявайки се на ток е много трудно. Дори и печката да има опция да се самоизключва и включва, когато достигне определена температура. Ние всеки ден се къпем и затова бойлерът го включваме за през нощта, а събота и неделя е постоянно включен. В крайна сметка платихме този месец 120 лв. ток, което за мен е прилично.

какво говориш ти, за живея сама и платих 320 лева ток.. вие сте направо супер :)
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32


Назад към За дома – съвети и идеи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта