ПЕЧЕНО ПИЛЕ ПО КУБИНСКИ
Продукти:
1 пиле; 2ч.лъжички сол; ¾ ч.лъжичка черен пипер; 1 ч.чаша пюре от сладки картофи; 3ч.чаши пържени хлебни кубчета; ½ ч.чаша наситнена целина; ⅓ ч.чаша наситнен червен лук; 2ч.чаши наситнен свински варено-пушен колбас; ½ ч. лъжичка мащерка; по ¼ ч. лъжичка майоран и салвия; 3 пълни супени лъжици масло
Начин на приготвяне:
Натрийте пилето отвън и отвътре с една лъжичка сол и ½ лъжичка пипер. Пюрето от сладки картофи смесете с останалата сол, останалия пипер, пържените хлебни кубчета, целината, червения лук, колбаса, мащерката, майорана, салвията и разтопеното масло. Напълнете пилето с получената смес. Намажете го с масло или олио и оставете да се пече в йенска тенджера на 190ºC.
Подходяща гарнитура за това ястие е прословутият
КУБИНСКИ ОМЛЕТ С КАРТОФИ
Продукти:
6 лъжици масло; ½ кг. обелени картофи, нарязани на много тънки шайби; 1 ½ ч.лъжичка сол; ¼ ч. лъжичка черен пипер; 6 яйца; наситнен магданоз
Начин на приготвяне:
Тънките картофени кръгчета посолетес една лъжичка сол и малко черен пипер и запържете за 15 минути под капак на слаб огън. След това отхлупете и пържете още 10 минути. Разбийте яйцата с останалите сол и черен пипер и залейте картофите с яйчената смес. Разбъркайте внимателно и пържете отново, докато яйцата се втвърдят. След това обърнете омлета и то запържете и от другата страна. Сервирайте омлета като гарнитура или основно ястие, поръсен щедро с магданоз.