Готварски рецепти

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Готварски рецепти

Мнениеот Margo » 16 Сеп 2011, 12:31

ПЕЧЕНО ПИЛЕ ПО КУБИНСКИ

PULNENO_PILE.jpg
PULNENO_PILE.jpg (174.05 KiB) Прегледано 2157 пъти


Продукти:
1 пиле; 2ч.лъжички сол; ¾ ч.лъжичка черен пипер; 1 ч.чаша пюре от сладки картофи; 3ч.чаши пържени хлебни кубчета; ½ ч.чаша наситнена целина; ⅓ ч.чаша наситнен червен лук; 2ч.чаши наситнен свински варено-пушен колбас; ½ ч. лъжичка мащерка; по ¼ ч. лъжичка майоран и салвия; 3 пълни супени лъжици масло
Начин на приготвяне:
Натрийте пилето отвън и отвътре с една лъжичка сол и ½ лъжичка пипер. Пюрето от сладки картофи смесете с останалата сол, останалия пипер, пържените хлебни кубчета, целината, червения лук, колбаса, мащерката, майорана, салвията и разтопеното масло. Напълнете пилето с получената смес. Намажете го с масло или олио и оставете да се пече в йенска тенджера на 190ºC.
Подходяща гарнитура за това ястие е прословутият


КУБИНСКИ ОМЛЕТ С КАРТОФИ

OMLET_S_KARTOFI.jpg
OMLET_S_KARTOFI.jpg (23.67 KiB) Прегледано 2157 пъти


Продукти:
6 лъжици масло; ½ кг. обелени картофи, нарязани на много тънки шайби; 1 ½ ч.лъжичка сол; ¼ ч. лъжичка черен пипер; 6 яйца; наситнен магданоз
Начин на приготвяне:
Тънките картофени кръгчета посолетес една лъжичка сол и малко черен пипер и запържете за 15 минути под капак на слаб огън. След това отхлупете и пържете още 10 минути. Разбийте яйцата с останалите сол и черен пипер и залейте картофите с яйчената смес. Разбъркайте внимателно и пържете отново, докато яйцата се втвърдят. След това обърнете омлета и то запържете и от другата страна. Сервирайте омлета като гарнитура или основно ястие, поръсен щедро с магданоз.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

КЕКС НА ЩАСТИЕТО

Мнениеот delinda » 16 Сеп 2011, 12:54

framar-cake.jpg
framar-cake.jpg (8.04 KiB) Прегледано 2153 пъти


Това е моята лична рецепта, знам я от баба.
Освен това има бонус освен, че е вкусен кексът носи и щастие.
Винаги, когато го направя се случва нещо хубаво. Опитайте го ГАРАНТИРАМ ви, че ще ви се случи нещо ....

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 Олио
1 ч. вода
2 ч. брашно + сода (една лъжичка)
1/2 Орехи
Течен шоколад (по избор, може и сладко)

Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладко (или шоколад) се разбърква с водата и се добавя към общата смес. Прибавят се накрая и орехите. Готовата смес се пече на 180 градуса.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Соленки с бира

Мнениеот d_2 » 16 Сеп 2011, 14:05

framar-solenki.jpg
framar-solenki.jpg (7.5 KiB) Прегледано 2149 пъти

Това е идеалното и лесно мезе, за всеки истински купон! :D

бира - 250 мл
сода - 1 ч.л
бакпулвер - 1/2 пакетче
брашно - 3-4 ч.ч.
риган - 2 ч.л
маслини - 15 броя, зелени, големи
сирене - 200 г
кашкавал - 200г.
червен пипер - 2-3 ч.л.
Размесете бирата със содата и бакпулвера и разбъркайте с лъжица. Добавете пресятото брашно и размесете. Прибавете още риган и нарязаните на съвсем дребно маслини. Най-накрая се прибавя натрошеното сирене и кашкавал.
Оформете малки топчици (може лъжица) и ги подредете в намазнена тава.
Соленките се пекат в предварително загратя фурна на 180 градуса за около 30-40 минути.
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Re: Готварски рецепти

Мнениеот Margo » 17 Сеп 2011, 14:04

Това е любимата ми "манджа", надявам се да ви хареса и на вас. На вкус е малко специфично и не на всеки ще допадне.

ПИЛЕ С МЕД

Изображение

Необходими продукти:

- 4 пилешки бутчета
- 150гр. краве масло
- 1 с.л. мед
- 1 глава чесън (счукан) соев сос, къри, червен пипер, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Медът, соевият сос, чесънът и подправките се смесват и се разбъркват добре. Бутчетата се овалват в сместа, слагат се в йенска тенджера, на дъното на която е разтопено маслото, и се заливат с остатъка от сместа. Тенджерата се затваря с капака и бутчетата се пекат на умерена фурна до готовност.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

ПАЛАЧИНКИТЕ НА БАБА

Мнениеот d_2 » 17 Сеп 2011, 15:47

framar-pancakes.jpg
framar-pancakes.jpg (10.91 KiB) Прегледано 2139 пъти


Тесто: 500 мл мляко; 3 яйца; около 10 с л брашно; 1 ч л сода; сол ;захар;
Всичко се обърква и се оставя да си почине в хладилника поне 30 мин ...
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Интересни кулинарни факти

Мнениеот delinda » 19 Сеп 2011, 10:12

Кратка история на мусаката

Мусаката произхожда от района на Близкия Изток и Балканите. За национално ястие я смятат в Гърция и Турция, но присъства от столетия и в кухните на България, Босна, Македония, Сърбия и Румъния. В Унгария я сервират с патладжани ( нарича се "ракот патлиджан"), арабската се приготвя с канела, сръбската - с дробчета, а албанската - с тиквички.
Самата дума "мусака" има арабски произход и означава ястие, което се приготвя с патладжани и домати. То обаче не съдържа месо и е по-скоро салата, която се сервира студена. (на арабски "мусака" означава "охладен")
Най-правдоподобната версия гласи, че съчетанието между кайма и патладжани е арабско и чрез пътуващите търговци е достигнало до Османската империя и до Гърция, където по-късно е било обогатено с домати. Тази нова гозба е напомняла на арабските търговци за тяхната салата с патладжан и домати , наречена "мусака", затова те започнали да наричат ястието с това име, което се е запазило до днес.
framar-musaka.jpg
framar-musaka.jpg (10.34 KiB) Прегледано 2133 пъти


Лазанята и нейните 101 "бащи"

Спорът за "бащинството" на лазанята, която е един от видовете паста продължава от векове. Твърди се , че пастата не е изобретение на италианците, които толкова се гордеят с нея, а е донесена от Марко Поло при завръщането му от Китай през 1291 година. Това обаче е спорно, защото в писмен източник от 1244 г. има запазена в градските архиви на Генуа , рецепта на лекар, където пастата се препоръчва като диета. Има твърдения, че отначало в Сицилия са изобретили смесването на вода и брашно до получаването на гладко тесто за варене, като се предполага, че арабите са подсказали тази хитрост на сицилианците.
През първи век прочутият кулинар Марк Апиций, живял по времето на Тиберий в готварската си книга описва ясние с рибена плънка, поставена между слоеве "лазаня". Според някои източници обаче, тя е известна много по-отдавна - 3000 г. преди Хр. Писмени документи съществуват и от времето на Цицерон и Хораций - 100 г. преди Хр., в които се говори за вид плоска кора от тесто, направена от тесто и вода. Всъщност именно това е лазанята, чието име от италиански означава "разтеглен". С такива "тестени листове" в Древна Гърция пекат "лаганон", което кара някои да смятат, че лазанята е гръдско изобретение.
За бащинство претендират също англичаните, тъй като през XIV век в двора на крал Ричард II ядат печиво с подобно име - "loseyns", включена в първата английска кулинарна книга.

frama-lazanq.jpg
frama-lazanq.jpg (33.17 KiB) Прегледано 2133 пъти
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Лазаня "Ралица"

Мнениеот spend » 20 Сеп 2011, 12:32

framar-laznaq.jpg
framar-laznaq.jpg (9.66 KiB) Прегледано 2119 пъти


400 г. пилешко месо (каквото ви в под ръка)
400 г .консервирани домати
100 мл. вода
250 г. гъби
200 г. зелени маслини
сол
смлян черен пипер
щипка риган
готови кори за лазаня
КАШКАВАЛЕН СОС
50 г краве масло
70 г брашно
1 л прясно мляко
100 г кашкавал тил Гауда, Витоша
50 г настърган кашкавал Пармезан, Балкан

Приготвяне:

Месото се запържва, заедно със запарените гъби.Прибавят се нарязаните на кубчета консервирани домати и водата.Посолява се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.По желание се поръсва с щипка пресен риган (1/2 ч л сух). Маслините се добавят преди печене.

КАШКАВАЛЕН СОС

Маслото се разтопява, прибавят се 70 г брашно и се запържва.При непрекъснато бъркане се влива прясното мляко.
Прибавя се нарязан на кубчета кашкавал.Държи се на котлона, докато не се разтопи кашкавалът.
Дъното на тава се намаслява.Разпределя се част от запърженото месо. Отгоре се поставят кори за лазаня.Отгоре се разпределя част от запърженото месо, кашкаваления сос.Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя част от каймата и кашкаваления сос.Последният слой трябва да бъдат кори за лазаня.Отгоре се залива с кашкаваления сос и се поръсва с настъргания кашкавал + маслини.Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Лазанята се изважда и се оставя да "почине" 10 минути и се сервира.
Аватар
spend
 
Мнения: 109
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 14:10

Re: Готварски рецепти

Мнениеот southern_sun » 20 Сеп 2011, 12:40

Хайде да се включа и аз:) Рецептата, която ще ви представя е много лесна за изпълнение и може да се приготви както в домашни така и на полеви условия. Аз лично го ядох на излет :D
Необходими продукти:

1кг. месо (свинско или пилешко)
лук (големи глави)
патладжан
тиквичка
гъби
чушка
домати
подправки за барбекю, сол, соев сос, зехтин

Подготвяте месото за печене, като предварително го овкусявате с подправките за барбекю, оставяте го за няколко часа.
Нарязвате лука на големи шайби, доматите на дебели парчета, тиквичката и патладжана по дължина. Измивате чушките и гъбите.
След като барбекюто е запалено и готово за употреба започнете да печете месото, покривате цялата скара със месо. След това редите лук пак така покривате цялата скара с лук и така за всички зеленчуци. След като се опече месото го сложете в съд с капак (може и стъклена тенджера), покривате го с ред печен лук, тиквичка, домат и т.н. Като внимавате да покрият цялата повърхност на тенджерата. Когато изпечете всичко приготвено наръсвате със соев сос и зехтин. Оставете всичко да си взаимодейства и да се смесят вкусовете.
Тази рецепта е не само вкусна, но и здравословна! Приятен апетит!
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Спагети за душата

Мнениеот spend » 20 Сеп 2011, 12:42

framar-spageti.jpg
framar-spageti.jpg (49.83 KiB) Прегледано 2116 пъти


спагети – 500 гр.
риба - тон – 100 гр. консерва
домати – 4 бр.
чесън – 2 скилидки
магданоз
лимони – 1 бр.
сол
черен пипер
олио – 4 с. л.
В тиган запържете ситно нарязания чесън в олиото, добавете рибата, добре изцедена от олиото и раздробена на парченца, намачканите с вилица домати и малко черен пипер.
Задушете всичко за около 10 мин.
Нарежете на ситно магданоза и жълтата част от лимоновата кора.
Междувременно сварете в подсолена вода спагетите, изцедете ги, изсипете ги в тигана със соса и при постоянно бъркане ги подръжте на огъня 3 - 4 мин.
Прибавете магданоза с лимоновата кора, разбъркайте и сервирайте.
Аватар
spend
 
Мнения: 109
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 14:10

Вълшебен Пататник

Мнениеот d_2 » 26 Сеп 2011, 14:31

500гр Картофи
250гр Сирене
2 яйца
Черен пипер на вкус
1 к.ч. Олио
Точени кори за баница
50г Краве масло
Олио за тавата

ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргват се обелените картофи и се смесват с натрошеното сиренето.Прибавяме яйцата,черния пипер и 1/2 от олиото и объркваме добре.
В голяма,намазана с олио тава слагаме 5 листа от корите,като всяка се намазнява.Сместа се изсипва върху намазнените листа и покриваме с останалите листа кори,като отново намазняваме свяка една.
На най-горната кора разпределяме маслото,нарязано на пърчета.
Пече се около 30 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса,докато от горе пататникът се зачерви.

framar-patatnik.jpg
framar-patatnik.jpg (25.75 KiB) Прегледано 2105 пъти
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта