Какво е "Тромбокрит"?

Какво е "Тромбокрит"?

Мнениеот Yojibi » 13 Дек 2014, 15:49

Някой може ли да ми обясни какво е "Тромбокрит" и каква роля играе?
Yojibi
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Дек 2014, 15:45

Re: Какво е "Тромбокрит"?

Мнениеот FramarLekari » 15 Яну 2015, 11:37

Здравейте, Yojibi!

Тромбокритът е показател, който служи за измерване на процента на тромбоцитите в обема на кръвта. Използва се за оценка на риска от кървене и тромбоза. Тромбокритът е подобен на друг кръвен параметър - хематокрит, който се определя от съотношението на обема на червените кръвни клетки към обема кръв.

Този показател на кръвния анализ няма широко приложение в терапевтичната практика.

Повишен тромбокрит означава увеличение на тромбоцитите в периферната кръв. Това може да се наблюдава при миелопролиферативни заболявания (есенциална тромбоцитемия, еритремия, хронична миелогенна левкемия), реактивна тромбицитоза (желязодефицитни състояния, инфекциозни заболявания, възпалителни процеси). Също така тромбокритът може да бъде повишен поради увеличение на MPV (среден обем на тромбоцитите), като повишаването на MPV може да се дължи на хипертиреоидизъм, тромбоцитопенична пурпура, атеросклероза, захарен диабет, тютюнопушене и миелопролиферативни заболявания на кръвта.

Понижен тромбокрит се идентифицира като намаляване на броя или размера и обема на тромбицитите. Може да се установи при апластична анемия, след спленектомия, миелодиспластичен синдром, миелосупресия при лъчетерапия или терапия с цитостатици, хематологични злокачествени заболявания, мегалобластна анемия, спленомегалия, цироза на черния дроб, хронична бъбречна недостатъчност.

Поздрави,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Какво е "Тромбокрит"?

Мнениеот 008hnoor » 22 Апр 2015, 07:29

Това може да се наблюдава при миелопролиферативни заболявания (есенциална тромбоцитемия, еритремия, хронична миелогенна левкемия), реактивна тромбицитоза (желязодефицитни състояния, инфекциозни заболявания, възпалителни процеси).
008hnoor
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Апр 2015, 06:58

Re: Какво е "Тромбокрит"?

Мнениеот Илиян.Тренчев » 07 Апр 2017, 08:58

здравейте !
Искам да попитам какво означава ако тромбокрит е със нулева стойност!!!
Илиян.Тренчев
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Апр 2017, 08:57


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с изследвания и лабораторни резултати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта