mamina написа:Ако закусвам само плодове, след два часа съм страшно гладна и искам нещо по-засищащо. Така имам чувството, че повече ям и трупам, отколкото ако ям в осем нещо стабилно и после огладнея чак към 12-13 ч.
Много правилно чувство :) Аз пропуснах тази сутрин закуската, хапнах само една праскова и после можех да изям света.
Плодовете на гладно всъщност внасят в организма само вода, фруктоза (плодова захар), витамини и фибри (различно количество в зависимост от плода). Няма протеини, няма мазнини, т.е. нищо, което да засити организма след дългата нощна пауза. На практика плодовете "измиват" стомаха и затова гладът след това е зверски. Ако пък плодът е и от сладките (като моята праскова тази сутрин), организмът отделя инсулин, за да усвои захарта. Настъпва пик на кръвната захар (свързан с усещане за моментна ситост) и после рязък спад (усещане за глад).
Затова не е добра идея да се закусва плодове, а те да се приемат между храненията - между закуската и обяда, между обяда и вечерята. Така се усвояват лесно от организма, разглаждат се правилно, без да ферментират, почистват и детоксикират храносмилателната система, поддържат усещането за ситост и спасяват от внезапни пристъпи на глад. Час, час и половина преди предстоящо основно хранене е идеален вариант :)