Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Витамини и минерали, диетични и други храни - всичко, което допринася за добрия външен вид и перфектно здраве.

Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот penny » 03 Фев 2015, 16:27

За съжаление не ми достигна кураж миналото лято да заминем с малката на море, правихме разходки, но не зная доколко са ни били достатъчни, за да си набавим витамин Д.
Vitamin-D.jpg
Vitamin-D.jpg (36.81 KiB) Прегледано 4488 пъти
Да си призная, наплаших се от една прочетена статия за това колко опасна може да бъде липсата на витамин Д, но не мога да реша дали и как да приемам и да открия, евентуално, симптоми за липсата на този витамин. :roll:

Според вас редно ли е да се приема от възрастен на своя глава vitamin D, задължително ли трябва да се консултирам с лекар? :roll: Що се отнася до детето със сигурност направим консултация с педиатъра и тогава ще решим дали е необходим, като по-малка не е пила, но тогава решиха, че няма нужда! :idea:

Вие приемали ли сте витамин Д и по какъв повод, какви са начините да открием, че имаме недостиг, какви са симптомите? :?:
penny
 
Мнения: 498
Регистриран на: 05 Дек 2013, 15:13

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот Harmony » 03 Фев 2015, 16:36

Смятам, че и на симптоми не може да се разчита, най-добре е да се направи тест, така че отиди в някоя лаборатория и попитай дали правят такива изследвания, като не зная дали можеш да си поискаш от личния направление да ти даде, за да не плащаш :!: нали знаеш с питане до къде се стига :D
Аватар
Harmony
 
Мнения: 516
Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:20

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот Pipilota » 04 Фев 2015, 10:13

Не съм пила никога витамин D, като добавка, нито съм давала на децата - като изключвам първата година сред раждането им. Аз също имам една заблудена приятелка, която държи детето си вечно на сянка, та да не му стане нещо, и то на такав асянка, че от вкъщи рядко излизат. Детето е с анемия, не знам дали има връзка, но за мен витамин D е супер важен, все пак той е свързан и с растежа на детето. Тъй че се изследвайте и не се крийте от слънцето, то убива в големи дози, не и в сутришната и следобедната разходка. Моите синове от април-май започват да ходят без тениски за по час и така чак до октомври. Имат лек тен, нямат изгоряла кожа, имат здрави зъби и кости :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот dessiblond » 04 Фев 2015, 12:17

Pipilota написа:Не съм пила никога витамин D, като добавка, нито съм давала на децата - като изключвам първата година сред раждането им. Аз също имам една заблудена приятелка, която държи детето си вечно на сянка, та да не му стане нещо, и то на такав асянка, че от вкъщи рядко излизат. Детето е с анемия, не знам дали има връзка, но за мен витамин D е супер важен, все пак той е свързан и с растежа на детето. Тъй че се изследвайте и не се крийте от слънцето, то убива в големи дози, не и в сутришната и следобедната разходка. Моите синове от април-май започват да ходят без тениски за по час и така чак до октомври. Имат лек тен, нямат изгоряла кожа, имат здрави зъби и кости :)

Подкрепям, важен е балансът, майките често се травмират и не знаят дали да предпазват децата си от слънцето, понеже се тръби колко е опасен ракът на кожата и после се чудят как да набавят витамин Д :|
dessiblond
 
Мнения: 421
Регистриран на: 25 Ное 2013, 14:13

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот S_Milenska » 04 Фев 2015, 13:08

Слънцето не е страшно, страшни са дозите, когато става въпрос за опасното слънце се има предвид изгаряне по кожата, а не че детето е отишло да поиграе навън. Не се притеснявайте толкова от слънцето!
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот Snejna » 04 Фев 2015, 14:08

НЕ знам как може да се разбере, освен чрез тестове, но наистина защо пък се криете а не ходите да събирате слънце?
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот Lilly_milly » 04 Фев 2015, 17:52

Вие говорите така, но миналото лято изгорях само от една разходка, а за фината детска кожа, направо не ми се мисли. До сега, от друга страна съм чувала, че много малко от хората, които познавам приемат витамин Д и не мисля, че се усеща, кога трябва да започнеш, ако вече не е прекалено късно де :|
Lilly_milly
 
Мнения: 245
Регистриран на: 16 Дек 2014, 14:32

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот Ваня Стойчева » 04 Фев 2015, 18:02

Lilly_milly написа:Вие говорите така, но миналото лято изгорях само от една разходка, а за фината детска кожа, направо не ми се мисли. До сега, от друга страна съм чувала, че много малко от хората, които познавам приемат витамин Д и не мисля, че се усеща, кога трябва да започнеш, ако вече не е прекалено късно де :|

Разбира се никога няма гаранция, но да си криеш детето на сянка и да не знае що е то слънце! Нали знаеш, че и двете крайности не са добри!
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот mix_twix » 04 Фев 2015, 18:24

Ми сигурно само с изследвания може да стане, иначе никакъв шанс,.. ;)
Аватар
mix_twix
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 18 Дек 2014, 10:56

Re: Как е възможно да открием, че имаме недостиг на витамин Д?

Мнениеот FramarLekari » 04 Фев 2015, 19:15

Здравейте, penny!

Недостигът на витамин D може да е резултат от неадекватен хранителен прием на витамин D и / или недостатъчно излагане на слънчева светлина (по-специално на слънчева светлина с подходяща ултравиолетови В лъчи), нарушения, ограничаващи абсорбцията на витамин D, както и състояния, които нарушават превръщането на витамин D в активни метаболити - включително някои чернодробни, бъбречни и наследствени заболявания.

Недостигът на витамин D нарушава костната минерализация, което води до заболявания, свързани с омекване на костите, като рахит при децата и остеомалация и остеопороза при възрастните.

Дефицит на витамин D може да доведе до мускулни потрепвания, мускулна слабост и болки в костите във всяка възраст. Въпреки това, при много хора симптомите са леки.

Дори и асимптоматично, твърде малко количество витамин D може да доведе до рискове за здравето. Ниски нива на витамин D са свързани с риск от развитие на остеопороза, повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, когнитивни увреждания при хората в напреднала възраст, тежка форма на астма при деца. Хиповитаминоза D също се счита за рисков фактор за развитието на депресивни симптоми при по-възрастни хора. Изследванията показват, че витамин D може да играе в превенцията и лечението на редица различни състояния, включително диабет тип 1 и тип 2, хипертония, глюкозна непоносимост и множествена склероза.

Диагнозата на хиповитаминоза D може да се подозира въз основа на някоя от следните констатации:
- Анамнеза на неадекватно излагане на слънчева светлина или хранителен прием
- Симптоми и признаци на рахит, остеомалация или неонатална тетания
- Характерни костни промени, установени при рентгеново изследване
Серумната концентрация на 25-хидрокси-витамин D обикновено се използва за определяне на статуса на витамин D.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Следваща

Назад към Хранителни добавки и биопродукти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта