Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 10 Окт 2011, 12:30

Бижу написа:
Dr Galen Shivarov написа:Горещо ви препоръчвам да преустановите използването на
носни капки,ако съдържат Ксилометазолин,защото допълнително влошават състоянието на конхите и водят до зависимост.Аз лично не ги използвам от 15 години.
Напълно разбирам препоръката ви и осъзнавам вредата от капките за нос, но аз съм с вече с хроничен хипертрофичен ринит и не мога да дишам през носа, и да спя спокойно, ако вечер не сложа по една капка в двете ноздри. Това продължава вече години наред и се опасявам, че не след дълго време ще бъда ваш пациент дори и да не искам това. Когато тази необходимост стане неизбежна, ще ви потърся лично и се надявам да ми помогнете.
Не искам при сина ми да се получи същото и затова бих искала още с появата на първите подобни симптоми като при мен преди години, да се направи най-доброто, за да не се получи същото развитие на нещата.
Бяхме на консултация с личният ни лекар, след като антихистаминовите таблетки не помогнаха и сега изписа капки за нос, които приготвиха в аптеката. Те съдържат по една ампула от следните: дексаметазон, адреналин, алергозан, гентамицин и дестилирана вода; с дозировка 2 х 2 капки в двете ноздри. Малко по-добре е положението.

Още веднъж благодаря за отговорите ви!

Благодаря.Радвам се ,че съм бил полезен.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот dimi georgieva » 12 Окт 2011, 14:27

Синът ми е на 11 години, от 3 годишен много често прави гнойни отити.Лечението винаги е протичало с антибиотици.През ноември 2010, му беше отстранен израстък, който се намираше под тъпанчевата мембрана.Казаха, че е следствие на многобройните отити, които е правил.От тогава през месец сме на антибиотици, защото започва да изтича секрет без болка, но е с миризма на изгнило. 5 пъти се изолираха стафилококи, но за сега последният път се изолира pseudomonas aeruginosa.Лекуват ни с Ципрофлоксацин. При последния преглед казаха, че средното му ухо е с грануломи, има сраствания и се налага операция, но сега първо трябва да излекуваме инфекцията.Прочетох много стряскащи неща за тази бактерия, страхувам се за детето ми, искам да знам лечимо ли е и дали се налага наистина операция? Благодаря ви предварително.
dimi georgieva

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 12 Окт 2011, 14:59

dimi georgieva написа:Синът ми е на 11 години, от 3 годишен много често прави гнойни отити.Лечението винаги е протичало с антибиотици.През ноември 2010, му беше отстранен израстък, който се намираше под тъпанчевата мембрана.Казаха, че е следствие на многобройните отити, които е правил.От тогава през месец сме на антибиотици, защото започва да изтича секрет без болка, но е с миризма на изгнило. 5 пъти се изолираха стафилококи, но за сега последният път се изолира pseudomonas aeruginosa.Лекуват ни с Ципрофлоксацин. При последния преглед казаха, че средното му ухо е с грануломи, има сраствания и се налага операция, но сега първо трябва да излекуваме инфекцията.Прочетох много стряскащи неща за тази бактерия, страхувам се за детето ми, искам да знам лечимо ли е и дали се налага наистина операция? Благодаря ви предварително.

Една от причините за чести отити в детска възраст е фарингеалната тонзила и честите и възпаления,които могат да проникнат през евстахиевата тръба до средното ухо и това е едно от показанията за оперативното и отстраняване.Друга възможна причина би могла да е оформянето на перфорация на тъпанчевата мембрана,след един супуративен/гноен/ отит ,което вече води до рецидивиращи отити след всяко навлажняване на ухото.Тези повтарящи се възпаления на средното ухо могат да доведат до образуване на гранулации и полипи,които са предпоставка за задръжка на секрети и развитие на микробна флора,което най- вероятно се е случило и при вас.Ако прегледа от специалист потвърди тази диагноза- наистина се налага оперативно лечение за да се санира средното ухо/пространството зад тъпанчето/.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Bella » 12 Окт 2011, 16:54

Здравейте,
съпругът ми хърка много нощем. За да си осигуря комфорта на съня се налага да заспивам преди него, но не винаги се получава.Не заспя ли преди него ме очаква безсънна нощ.Пробвахме какво ли не, сменихме възглавницата, купихме ортопедична, но без резултат. Обикновено когато спи на гръб е по-силно и тъй като четох някъде, че този проблем може да се реши оперативно искам да попитам как точно става това, какво е постоперативното лечение, болезнена ли е операцията и има ли траен ефект?
Благодаря за отговора ви предварително!
Аватар
Bella

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 12 Окт 2011, 17:34

Bella написа:Здравейте,
съпругът ми хърка много нощем. За да си осигуря комфорта на съня се налага да заспивам преди него, но не винаги се получава.Не заспя ли преди него ме очаква безсънна нощ.Пробвахме какво ли не, сменихме възглавницата, купихме ортопедична, но без резултат. Обикновено когато спи на гръб е по-силно и тъй като четох някъде, че този проблем може да се реши оперативно искам да попитам как точно става това, какво е постоперативното лечение, болезнена ли е операцията и има ли траен ефект?
Благодаря за отговора ви предварително!

Основните причини за нощното хъркане при големи хора ,ако не е централно обусловено /Пикуик-синдром/най-общо са на пет нива :носно дишане,меко небце,езична сливица,език,епиглотис.но най често:
На първо място-Недобро носно дишане/може би в повече от половината от случаите/,което може да е причинено от изкривяване на носна преграда,хипертрофия на конхи или полипи.
На второ място-спадане на меко небце.
За да се преустанови хъркането трябва да се ликвидират причините-да се подобри носното дишане и ако е необходимо да се повдигне мекото небце.Носната преграда се коригира с методика ,подобна на ендоскопските операции,конхите -чрез радиохирургия,полипите също се отстраняват оперативно,мекото небце се повдига чрез радиохирургия.Това е за предпочитане да се извърши с обща анестезия.Не е болезнено и има лек следоперативен период.Но за да определя точния алгоритъм е необходимо да видя пациента.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот gospodarski » 13 Окт 2011, 10:33

Здравейте,
на 03.10 тази постъпих в болница, след направена рентгенова снимка, от която установиха, че имам хроничен синузит и някакви кисти. Започнахме курс на лечение с Ксилофарм 0,1% под формата на дренаж, венозно Медаксон и Ксизил. Носа ми вече няма секрети, но все е така запушен и при последноя преглед доктора ми каза, че съм за операция, защото някаква тръбичка най-вероятно причинява това. Бихте ли ми казали какво точно може да е и наистина ли след оперативния период е доста по-гаден.
Благодаря ви за отговора!
gospodarski

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 13 Окт 2011, 13:14

gospodarski написа:Здравейте,
на 03.10 тази постъпих в болница, след направена рентгенова снимка, от която установиха, че имам хроничен синузит и някакви кисти. Започнахме курс на лечение с Ксилофарм 0,1% под формата на дренаж, венозно Медаксон и Ксизил. Носа ми вече няма секрети, но все е така запушен и при последноя преглед доктора ми каза, че съм за операция, защото някаква тръбичка най-вероятно причинява това. Бихте ли ми казали какво точно може да е и наистина ли след оперативния период е доста по-гаден.
Благодаря ви за отговора!

Възпалението на синусите/синуит/,приемаме ,че е хронично ,тогава,когато имаме рецидивиращи синуити.Причините за това ,винаги са свързани с нарушена вентилация и дренаж на синуса.Това могат да бъдат анатомични или функционални нарушения:конституционално по-тесни канали на синусите,кисти,полипи,сраствания или тежки алергии,които в крайна сметка водят до нарушена вентилация и дренаж,вследствие задръжка на секрет и благоприятна среда за развитие на микробна флора.Оперативното лечение се състои в това да се разширят каналите /при фронтални синуси/,или да се направи голям отвор по медиалната стена/при максиларните синуси /, да се отстранят кистите или полипите и в крайна сметка да се подобри вентилацията и дренажа .Като цяло операцията на максиларните синуси е по-благоприятна от операцията на фронталните синуси.но при причини от анатомичен характер единственото решение е оперативно.Следоперативния период не е от най-леките ,но все пак зависи и от атравматизма на оператора,както и е индивидуално при всеки пациент.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Бижу » 17 Окт 2011, 22:35

Здравейте, Д-р Шиваров.

Отново имам въпрос към Вас. Миналата седмица бях в болница по повод изследвания заради белодробната фиброза, която имам. Обаче от известно време имам друг проблем. Понякога получавам лек до среден световъртеж. Дори бих го нарекла повече замайване. Като споменах за това на лекуващия си лекар, тя ме изпрати на невролог. Подозирам обаче, че проблемът е за специалист УНГ. Предвид моето състояние с хроничния ринит и връзката на ушите, носа и гърлото, възможно ли е да се касае за възпаление на средното ухо, а не за състояние, касаещо невролог?
Другото, което мога да допълня по повод съмненията си, е това, че от няколко дни имам шум в ушите, наподобяващ изпускане на въздух от гума и завишено кръвно налягане, което се появи изведнъж. Както и леко напрежение в ушите. Усещането е като при гмуркане под вода или изкачване на високо. Какво да предприема по този повод? Очаквам да ме посъветвате, защото вероятно няма да имам лимит за посещение при специалист до края на този месец.
Аватар
Бижу

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 18 Окт 2011, 09:03

Бижу написа:Здравейте, Д-р Шиваров.

Отново имам въпрос към Вас. Миналата седмица бях в болница по повод изследвания заради белодробната фиброза, която имам. Обаче от известно време имам друг проблем. Понякога получавам лек до среден световъртеж. Дори бих го нарекла повече замайване. Като споменах за това на лекуващия си лекар, тя ме изпрати на невролог. Подозирам обаче, че проблемът е за специалист УНГ. Предвид моето състояние с хроничния ринит и връзката на ушите, носа и гърлото, възможно ли е да се касае за възпаление на средното ухо, а не за състояние, касаещо невролог?
Другото, което мога да допълня по повод съмненията си, е това, че от няколко дни имам шум в ушите, наподобяващ изпускане на въздух от гума и завишено кръвно налягане, което се появи изведнъж. Както и леко напрежение в ушите. Усещането е като при гмуркане под вода или изкачване на високо. Какво да предприема по този повод? Очаквам да ме посъветвате, защото вероятно няма да имам лимит за посещение при специалист до края на този месец.

При нарушение на равновесието или световъртеж трябва да се направи изследване при отоневролог,за да се установи дали е на централно или на периферно ниво/вестибуларен анализатор/.Ако е възпаление симптомите ще са постоянни а не "понякога".При шум в ушите и заглъхване трябва да се направи аудиограма за да се установи дали имаме проводно или приемно нарушение на слуха.Много е възможно да имате т.нар."туботимпанален катар",при който имаме затруднено изравняване на налягането ,поради оток и възпаление на евстахиевата тръба и средно ухо,което може да протече и подостро-без болки в ушите.Пробвайте да изравните налягането,като запушите носа и надуете въздух към ушите .Ако не можете да изравните налягането или го изравнявате ,но трудно ,най-вероятно става въпрос точно за това.При тази диагноза лечението включва антибиотик,антиалергични средства и назален деконгестант,което в повечето случаи трябва да е подпомогнато с продухване по Полицер.Все пак аудиограмата и прегледа при специалист ще ви дадат окончателната диагноза.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Бижу » 18 Окт 2011, 10:55

Dr Galen Shivarov написа:При шум в ушите и заглъхване трябва да се направи аудиограма за да се установи дали имаме проводно или приемно нарушение на слуха.Много е възможно да имате т.нар."туботимпанален катар",при който имаме затруднено изравняване на налягането ,поради оток и възпаление на евстахиевата тръба и средно ухо,което може да протече и подостро-без болки в ушите.Пробвайте да изравните налягането,като запушите носа и надуете въздух към ушите .Ако не можете да изравните налягането или го изравнявате ,но трудно ,най-вероятно става въпрос точно за това.При тази диагноза лечението включва антибиотик,антиалергични средства и назален деконгестант,което в повечето случаи трябва да е подпомогнато с продухване по Полицер.Все пак аудиограмата и прегледа при специалист ще ви дадат окончателната диагноза.
Аудиограма ми е правена преди един месец. Работя в шумна среда и в момента текат профилактични прегледи в работата ни. Аудиограмата е един от задължителните такива. Проводно изследване на слуха не ми направиха, а само приемно, защото прецениха, че чувам повече от очакваното и обичайното. И наистина, слухът ми по принцип е доста остър и силно чувствителен. Чувам добре шепот и силно ме смущават високи звуци.
Пробвах да изравня налягането по посоченият от вас начин. Става трудно и не напълно. Все още имам усещането за "памук в ушите". Необичайно усещане, което ми се случва за първи път!
Притеснява ме внезапната поява на високо кръвно налягане, което не се овладява вече една седмица. Сутрин пия по 5 мгм Конкор, вечер по 5 мгм Норваск. Но през нощта се събуждам от странно главоболие с изтръпване на главата в областта на тила и постоянно усещане за пулсиране в мозъка. В този момент кръвното пак е 140/100. Рано е за следващата таблетка...(4:30 сутринта), шумът в ушите е сериозен. Имам чувството, че седнала или права ще ми е по-добре на главата, отколкото легнала. Но, да, замайването, което усещам, не е постоянно. Понякога е много силно, понякога по-слабо, а друг път отсъства. Според вас, тази поява на високо кръвно може ли да има някаква връзка с евентуално наличие на "туботимпанален катар"?
Аватар
Бижу

ПредишнаСледваща

Назад към Архив