За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот Fancy » 22 Сеп 2015, 15:09

Привет, приятели!
Днес ми попадна АНКЕТАТА, която екипът на Фрамар са пуснали в сайта иии.. съм потресена от резултатите!
Не зная дали аз не осъзнавам правилно случващите се събития, дали бежанците са за добро или лошо тук в България,също не зная, но съм ужасно афектирана от това, че по-големият процент от хората смятат за недопустимо в класа на децата им да има бежанци!

За мен е напълно нормално и в реда на нещата, след като тези хора ги приемаме в страната си, следователно да приемем и децата им, да поемем грижата за тях.
Да, повече от явно е, че не просто не ги приемаме, отхвърляме ги, дискриминираме ги, но дали това ни прави по-добри от тях в този случай, как мислите?

Споделете някакви наблюдения, в училището на вашето дете или в класа му има ли бежанци, как се справят те, смятате ли, че образованието ни ще се досрути в този вариант и критериите ще спаднат под нулата?
Като цяло защо мислите, че хората са негативно настроени към децата на бежанците и това те да учат в един клас с безценното им отроче? :roll:
Fancy
 
Мнения: 497
Регистриран на: 19 Окт 2013, 11:25

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот zheleva212 » 22 Сеп 2015, 15:19

И мен много ме възмущава мисленето на хората, но може би е така, тъй като децата ми отдавна не са в училище, предполагам ако бях на тяхно място и аз щях да съм леко скептично настроена. От друга страна не ме изненадва това, предполагам, че донякъде би спаднало нивото, но по-скоро това ще е изключение от правилото. Децата лесно преодоляват новостите и няма да имат кой знае какви проблеми с езика или поне лесно биха го овладели.
zheleva212
 
Мнения: 383
Регистриран на: 20 Ное 2013, 16:51

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот Nightmare » 22 Сеп 2015, 16:15

Мога да кажа, че предпочитам да има деца на бежанци в класа на детето ми, живеем в общество, което непрестанно дискриминира различните, та това го намирам за вариант, в който ще може лесно да се научи детето на разбиране!
Nightmare
 
Мнения: 494
Регистриран на: 11 Ное 2013, 15:00

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот Pipilota » 23 Сеп 2015, 10:03

По-скоро не съм толкова против, колкото смятам, че просто нашето обучение не е подходящо за тях. Все пак ние растем с този език, с тези неща и изведнъж идва някое в 4 клас и започва да учи на равно с останалите. Освен, че за него ще етолкова трудно , че направо невъзможно, отгоре на всичкото целия клас ще трябва да забави ученето си, за да може новото да наваксва. По-скоро предпочитам да има класове за бежанци и да се работи според възможностите им, отколкото да се пречи на всички останали деца.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот YoLindi » 23 Сеп 2015, 10:23

Pipilota написа:По-скоро не съм толкова против, колкото смятам, че просто нашето обучение не е подходящо за тях. Все пак ние растем с този език, с тези неща и изведнъж идва някое в 4 клас и започва да учи на равно с останалите. Освен, че за него ще етолкова трудно , че направо невъзможно, отгоре на всичкото целия клас ще трябва да забави ученето си, за да може новото да наваксва. По-скоро предпочитам да има класове за бежанци и да се работи според възможностите им, отколкото да се пречи на всички останали деца.

Донякъде си права, но нали по този начин пак детето ще избяга от средата, към която се цели да бъде присъединено, иначе не разбирам защо всички смятат, че останалите деца биха забавили темпото, при положение, че все пак малцинство ще са изоставащите, дори и да не е само едно дете, ще са две-три, но не и половината клас :idea: Иначе си има достатъчно време за консултации с учителите и занимални, в които преспокойно може да остава детето и да наваксва.
YoLindi
 
Мнения: 447
Регистриран на: 02 Окт 2013, 12:28

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот Kaya » 23 Сеп 2015, 12:27

Не е така, дори и едно дете да има, което не разбира то дърпа класа назад или друг вариант е да бъде оставено сама да се спасява и да се адаптира. Иначе да си призная иам против до някъде, защото често виждаме как тези, които са от малцинство биват привилегировани и често биват поощрявани, а грешките им винаги са "по-малки"
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот MollyDolly » 23 Сеп 2015, 12:42

От страна на преподавател, смятам че обучението на тези деца няма да бъде особено ефективно, точно защото са изпуснали началото, но това не означава, че няма да е добре да влизат в първи клас и по-големи от 7-8 годишни деца, а може и да не се окаже наложително, ако в бежанските центрове има достатъчно квалифицирани хора, които да работят с децата преди самото им постъпване в училището :idea:
MollyDolly
 
Мнения: 309
Регистриран на: 18 Окт 2013, 12:18

Re: За или Против да има деца на бежанци в класа на детето ви?

Мнениеот iriny » 20 Авг 2019, 14:43

Като учителка смятам, че всяко дете, независимо от етнос и религия, има право на образование. Нямам нищо против моето дете да учи с децата на бежанци. Друг е въпросът, че тези деца, поне в началото, ще имат нужда от специални грижи и внимание, за да се адаптират. В този смисъл е добра идея в центровете да има организирани подготвителни училища, в които децата да усвоят езика и да получат първоначална подготовка.
iriny
 
Мнения: 388
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта