Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот borkova » 18 Окт 2015, 15:18

Снощи не успяхме с мъжа ми да решим този спор - кое би ни излезнало по-евтино да си вегетарианец или месояден?
Всъщност съм на мнение, че е еднакво като цена това удоволствие, все пак изключително ного зависи от това как се храниш, но в последните години вегетарианския и здравословен начин на хранене стана твърде модерен, поради това и цените на някои продукти като гречка, киноа и подобни се вдигнаха драстично.

Също така не може да се отрече, че и колбасите са евтини, а ако се стараем да се храним здравословно, съответно, без значение дали сме месоядни, или вегетарианци, при всички случаи това би ни ударило сериозно по джоба!

В крайна сметка кое според вас е по-евтино да си вегетарианец или месояден, опитвали ли сте и двата начина на хранене, за да можете да отсъдите кое ви е коствало повече? :roll:
borkova
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 10:29

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот mimeto90 » 18 Окт 2015, 15:24

Ако основното в менюто на вегертарианците е боб, леща, картофи и ориз, със сигурност би им излизало ветино да живеят по този начин, но за да се хранят пълноценно трябват и ядки, семена, различни видове сирена, варива, които далеч не са евтини, а при месоядните кое да му е скъпото гадните колбаси, ако въобще се купуват... те са по-скъпи, иначе месото си е евтино, съответно то може да се сготви и самостоятелно и със зеленчуци, чийто килограм е евтин, така че определено си мисля, че на вегетарианците им излиза по-скъпо.
mimeto90
 
Мнения: 449
Регистриран на: 18 Дек 2013, 13:15

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот Pipilota » 18 Окт 2015, 16:17

Все пак това, че си месояден не означава, че ядеш боклуци, а пълноценна храна, също както си казала при вегетарианците - и семена и ядки и какво ли още не. :) Месояден не значи пържола с пържени картофи, а и менюто на месоядните далеч не е всеки ден мръвка, така че опреленено си е по-скъпо. Ако се припокрива на 100% с това на вегетарианеца, като сложим и малко филе ей го отгоре. :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот Lollipop » 18 Окт 2015, 16:49

Странен спор сте имали, като се има предвид, че не се става вегетарианец, за да спестиш някой лев, нали? :) А що се отнася до пари, то съм на мнение, че ако искаш да си качествен вегетарианец трябва да си гогтов да даваш доста пари. :) А при месоядните винаги можеш да минеш с кило месо и 1 хляб и да се нахраните 4-ма. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот maminka » 18 Окт 2015, 17:02

Именно и месоядните имат нужда от семена и ядки и там всичко, което си изброила, така че това не важи, съответно може да се заключи, че просто месоядните имат повече избор какво да хапват, що се отнася до пари, то има разлика, но тя не е голяма!
maminka
 
Мнения: 383
Регистриран на: 17 Фев 2014, 15:14

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот ManiJani » 18 Окт 2015, 17:11

Никой не може да ме убеди, че е скъпо да си вегетарианец, все пак зеленчуците са адски евтини, а и ти днес ще си вземеш ядки, колкото да хапнеш в допълнение на зеленчуците, утре ще си вземеш някакво сирене, което пак ще е в допълнение, т.е. ти от "скъпите" неща не ядеш основно, всичко е до правилно разпределение на бюджета!
ManiJani
 
Мнения: 152
Регистриран на: 20 Мар 2015, 12:40

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот fawla » 18 Окт 2015, 17:12

Много зависи с какво се храните като вегетарианци или като месоядни. Ако наблягате на месото с картофите и ориз, а като вегетарианци търсите интересни салати, комбинации, храни, семена и какво ли още не, то може да излезе да е по-скъпо да си вегетарианец, за това мога да кажа, че е невъзможно да се прави съпоставка при наличието на толкова много разнообразни продукти.
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот Yunona » 19 Окт 2015, 11:37

ManiJani написа:Никой не може да ме убеди, че е скъпо да си вегетарианец, все пак зеленчуците са адски евтини, а и ти днес ще си вземеш ядки, колкото да хапнеш в допълнение на зеленчуците, утре ще си вземеш някакво сирене, което пак ще е в допълнение, т.е. ти от "скъпите" неща не ядеш основно, всичко е до правилно разпределение на бюджета!


Абсолютно със съгласна с това мнение.
Не знам защо ядките се цитират толкова - да, скъпи са, но здравословната доза на ден е около 30-50 г. Ако вземем доста скъпи бадеми по 25 лв килограма, то 50 г са 1.25 лв. А могат да се намерят и по-евтино от тази сума... И не ядем бадеми всеки ден, разнообразяваме с орехи и др.
Със семената нещата стоят по същия начин - ползват се в малки количества, защото набъбват при варене/накисване.
В същото време качественото месо е над 8 лв килограма, порцията включва около 250 г, което си е минимум 2 лв. Може и повече, т.к. доброто свинско месо е над 10 лв, за телешкото да не говорим. И пак трябват зеленчуци, ядки и други. Колбасите не ги смятам за качествена храна изобщо.
Сирене ядат и вегетарианците, и месоядните. Също няма смисъл да се сравнява...
Приблизително равностойни в ценово отношение са менютата според мен, като вегетарианското все пак излиза по-евтино. Ако това изобщо е важно, защото, както правилно вече отбелязаха, никой не става вегетарианец заради парите.
Ако месото излиза по-евтино, значи има нещо страшно сбъркано в системата.... отнетият живот да бъде толкова евтин...
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот silver933 » 19 Окт 2015, 11:52

fawla написа:Много зависи с какво се храните като вегетарианци или като месоядни. Ако наблягате на месото с картофите и ориз, а като вегетарианци търсите интересни салати, комбинации, храни, семена и какво ли още не, то може да излезе да е по-скъпо да си вегетарианец, за това мога да кажа, че е невъзможно да се прави съпоставка при наличието на толкова много разнообразни продукти.

Абсолютно съм съгласен. То и при месоядните има 2 и 200, няма как да се направи сравнение, освен ако не се направи абсолютно на 100 % еднакво меню и тогава месоядния ще води с едни пържоли напред. :mrgreen: Все пак наличието на толкова много продукти и разнообразни храни не може да ни накара да си направим съпоставка а и хората са различни, всеки яде различни неща и т.н., няма как да се направи сравнение. Все едно да сравняваш менюто на някой софианец и някой от Видинска област - не се получава просто. :mrgreen:
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Кое е по-евтино да си вегетарианец или месояден?

Мнениеот Andrey » 19 Окт 2015, 12:19

Абе сметки без кръчмари не се правят. ;) То може и според някои да е най-евтино да си веган, ама аз се съмнявам, поне според рецептите които гледам. :) И все пак няма един месояден да каже на другите как им е по-добре, нито обратното.
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта