Като се подкваси първо с купешко, после ще стане ли хубаво, ако от първата партида подквасено мляко се вземе материал за следващото? Или най-добре да се купи кисело и с него?
klara написа:Като се подкваси първо с купешко, после ще стане ли хубаво, ако от първата партида подквасено мляко се вземе материал за следващото? Или най-добре да се купи кисело и с него?
Може да продължиш, закваската си я вземаш от предишното мляко.
Живея на село и си отглеждаме една крава, та мляко си имаме. Веднъж съм заквасвала с мляко от магазина, използвах Боженци, защото съм чувала, че има най-много от специалната бактерия в състава си. Стана хубаво мляко, но предпочитам да взема от някоя баба закваска.
На мен ми харесва киселото мляко с купена закваска, целия вкус се променя, не е толкова кисело и толкова силно на аромати и на вкус. Даже е странно, как може една закваска от 2 лъжици да променя вкуса на целия буркан и да дава насока какво и как да се случва.