Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот klara » 08 Авг 2016, 15:16

Момичета, а защо не и момчета, една приятелка ми подари пакет чиа. Нали се сещате, от онези дребни семенца. Да си призная, само съм го чувала това чудо, но нямам изобщо никаква представа как се използва, какво и по какъв начин се приготвя от него. За да не ги хвърля или съсипя от незнание, кажете ползвали ли сте тези семенца и как? Мен малко ме е страх да се впускам в такива непознати води, макар и да предпочитам здравословния начин на живот. Вие осмелявате ли се лесно да пробвате по-непознати и екзотични продукти? Експериментирате ли със стомасите и тялото си?
klara
 
Мнения: 530
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:51

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот julianne » 08 Авг 2016, 16:07

klara написа:Момичета, а защо не и момчета, една приятелка ми подари пакет чиа. Нали се сещате, от онези дребни семенца. Да си призная, само съм го чувала това чудо, но нямам изобщо никаква представа как се използва, какво и по какъв начин се приготвя от него. За да не ги хвърля или съсипя от незнание, кажете ползвали ли сте тези семенца и как? Мен малко ме е страх да се впускам в такива непознати води, макар и да предпочитам здравословния начин на живот. Вие осмелявате ли се лесно да пробвате по-непознати и екзотични продукти? Експериментирате ли със стомасите и тялото си?


Аз веднъж съм пробвала тези семенца. Нямат почти никакъв вкус и можеш да ги слагаш на почти всичко. Аз специално ги поръсвах върху храната, ей така, за разкош :smile: . Чела съм, че са много полезни, водят се за суперхрана. Така, че давай смело, ръси :lol: .
julianne
 
Мнения: 404
Регистриран на: 27 Ное 2013, 14:50

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот black » 08 Авг 2016, 17:14

Моята жена ги слага в смутитата, направо ги изсипва и пие. Казва, че съдържат много повече омега 3 мазнини. А знаем за какво служат те :wink: .
black
 
Мнения: 441
Регистриран на: 19 Яну 2016, 12:43

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот Yunona » 08 Авг 2016, 19:17

julianne написа: Аз специално ги поръсвах върху храната, ей така, за разкош :smile: . Чела съм, че са много полезни, водят се за суперхрана. Така, че давай смело, ръси :lol: .


Не, не ръси, а накисвай!! :)
Чията е много полезна, но задължително се накисва преди ядене. Семенцата са много твърди, с високо съдържание на фибри и за да могат да се смелят в организма, трябва да се накиснат. Може да е във вода, кисело мляко, ядково мляко, плодов сок... Чията поема много течност и леко желира. В този вид е много е полезна за храносмилателната система, буквално я почиства като четка и дава на организма ценни ненаситени мастни киселини. Богата е и на протеини.
С чия се прави здравословен и много вкусен пудинг (с ядково мляко и плодове по желание). Можете да я добавяте към салати (предварително накисната, разбира се), в сутрешното мюсли, в смутита... :)
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот niya_mazova » 09 Авг 2016, 08:46

Веднъж и аз пробвах това чудо. Една приятелка, която много си пада по експерименти и нови вкусове, беше направила един десерт с плодове и чиа. В кисело мляко беше сложила семенцата да престоят. После към това беше добавила парчета киви и ананас, но предполагам, че е вкусно и с други плодове. За овкусяване, защото обича да й е по-сладко, беше добавила малко мед. Странно хубаво беше, щом си го изядох, значи бива :grin: .
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот Rali_hr » 09 Авг 2016, 12:36

Точно се накисва и аз си хапвам, накиснати с вода и слагам където ми дойде на акъла, най-често в смутита. :) помага много и ако имате запекк. :mrgreen:
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот zheleva212 » 09 Авг 2016, 13:48

Аз не съм много по експериментите в кухнята, от по-старото поколение съм и си предпочитам традиционната кухня. Тези непознати семена като чиа, киноа и подобни не са ми много по вкуса в буквалния и в преносния смисъл. Трябва ли да ям нещо чуждоземно, за да съм здрава? Сега най-различни продукти може да опита човек и редовно да ги консумира, няма лошо в това, но повече любопитството и модата да кажеш, че си ял еди какво си мисля, че води хората. Малко са тези, които наистина ги възприемат тези храни като средство за по-добро здраве. Ще си сложите един път в смутито, ще изпечете веднъж сладки с тях и толкова.
zheleva212
 
Мнения: 383
Регистриран на: 20 Ное 2013, 16:51

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот Mon_ton » 09 Авг 2016, 13:53

Давам на малката чия с кисело мляко и плодове, малко овесени ядки, много ѝ харесва. Аз също си хапвам, само че с вода, от млякото ме боли стомах после ;)
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот Yunona » 09 Авг 2016, 14:16

zheleva212 написа:Аз не съм много по експериментите в кухнята, от по-старото поколение съм и си предпочитам традиционната кухня. Тези непознати семена като чиа, киноа и подобни не са ми много по вкуса в буквалния и в преносния смисъл. Трябва ли да ям нещо чуждоземно, за да съм здрава? Сега най-различни продукти може да опита човек и редовно да ги консумира, няма лошо в това, но повече любопитството и модата да кажеш, че си ял еди какво си мисля, че води хората. Малко са тези, които наистина ги възприемат тези храни като средство за по-добро здраве. Ще си сложите един път в смутито, ще изпечете веднъж сладки с тях и толкова.


А какво значение има всъщност какво води хората и колко хора щели да ядат това или онова? Темата е за начините на приготвяне на чия.

Традиционната кухня пък е нещо, което е толкова размито като същност и понятие, че трудно може да се опише. Какви са традиционните продукти? Доматите, картофите, чушките, царевицата? Всички те са "чуждоземни", донесени са от Южна Америка. Като киноата и чията. Просто тези двечките не сме ги култивирали тук още :)
Каква е българската традиционна кухня? Забавното е, че 9 от 10 попитани (личен експеримент :)), които твърдят, че се хранят традиционно, всъщност не го правят. Дори не знаят какво точно е традиционната българска кухня. Хранят се по модела от последните 40-50 години, но той няма нищо общо с българската традиционна кухня и начин на хранене.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Подариха ми чиа - какво да правя с нея?

Мнениеот Mon_ton » 09 Авг 2016, 14:39

Наистина, че не сме много наясно какво се е яло по нашите ширини, като все споменаваме баба си. :) та така, нека и за нас да кажат 'баба ти само чия е яла". :lol: :lol: :lol: Аз си хапвам всичко ново, което ми харесва. не виждам защо, само и само да поддържам някакъв измислен национализъм, който граничи с лудост, да лишавам себе си и детето си от полезни неща. : :clappingorange:
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron