от Yunona » 11 Авг 2016, 12:32
Същите въпроси си задавах и аз, когато наближих 40-те. За мой късмет се храня здравословно от 20-годишна, така че грандиозни промени не ми се наложиха. Все пак, забелязах и забавения метаболизъм, и всичките последствия от него, така че реших да взема мерки.
Какво направих? Червени меса така или иначе рядко ядях, така че съвсем ги изключих. Както и спорадичните похапвания на преработени меса (шунка, филе). Колбаси, луканки, бекони - те пък са в тъмночерния списък :) Там са и купените сладкиши, млечни шоколади, торти.
От месата ям само бяло пилешко и пуешко, общо един (наааай-много два) пъти в седмицата, и то когато не се пости.
Риба - два пъти в седмицата. Морски дарове - при всяка възможност :) Хляб - само качествен пълнозърнест.
По-важно е всъщност какво правим, а не какво НЕ правим. Според мен важното е - пресни зеленчуци - всеки ден, по много. Задушени зеленчуци, бобови и зърнени храни. Плодове - от несладките по много, от сладките - умерено. Сладкиши - само много качествени, по специален повод, в малки количества. Висококачествен черен шоколад си пазя в бюрото за специални моменти през деня. Трябва да има и глезотийки :)
Алкохол - виното е моето нещо! Бяло през топлите месеци, червено през студените. Божествената напитка - как би могла да е вредна!
Освен храната важно е и движението - редовни умерени тренировки. И сън. Просто ни трябва повече време за възстановяване отпреди.