Кои храни да забравя след 40-те?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот valiopaf » 10 Авг 2016, 12:49

Тази тема ми е особено важна и малко болезнена, нищо, че съм мъж. А знам, че и жените са в същото положение, така че се надявам взаимно да си помогнем. На 40 години съм и забелязвам, че положението с храненето ми не е такова, каквото беше преди години, или поне резултатите след него :smile: :eek: . Каквото и да ядях, допреди 5-6 години успявах да спазвам някаква добра форма и не съм усещал проблеми. Позволявах си да хапвам и месо по-често, и сладко, пийвах си, но имам много динамично ежедневие и бързо изразходвах вредното, така да се каже. Но сега и движението не ми помага и усещам как повече се изморявам, килограмите се трупат по-лесно и главата не държи вече толкова. Та въпросът ми е когато човек премине определена възраст като моята, кои храни да избягва да яде? Изцяло ли трябва да ги забрави или е достатъчно поне малко да ги намали? Възможно ли е храна, която добре ти е понасяла на младини, да започне да ти създава здравословни проблеми на средна възраст?
valiopaf
 
Мнения: 92
Регистриран на: 05 Фев 2014, 13:30

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот Lollipop » 10 Авг 2016, 13:39

Леле, това 40 е като краят на света. Съвсем нормално, след като виждаш, че някои храни не ти понасят ги изключи. Не яж тлъсто месо, не яж бял хляб, повече плодове и зеленчуци и бързо ще усетиш подобрение. :)
Сам казваш: "Позволявах си да хапвам и месо по-често, и сладко, пийвах си, но имам много динамично ежедневие и бързо изразходвах вредното, така да се каже. " Кажи сега какво не си позволяваш в момента?
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот valiopaf » 10 Авг 2016, 14:06

Lollipop написа:Леле, това 40 е като краят на света. Съвсем нормално, след като виждаш, че някои храни не ти понасят ги изключи. Не яж тлъсто месо, не яж бял хляб, повече плодове и зеленчуци и бързо ще усетиш подобрение. :)
Сам казваш: "Позволявах си да хапвам и месо по-често, и сладко, пийвах си, но имам много динамично ежедневие и бързо изразходвах вредното, така да се каже. " Кажи сега какво не си позволяваш в момента?


Точно това е, че не смятам 40-те за края на света, напротив, чувствам се още млад и жизнен. Но искаш-не искаш, трябва да се съобразиш с някои неща. Точно откъм месата промених доста неща. Преди ядях тлъсто, много го обичам. Често си купувах и салами, луканки, че беше по-лесно да сложиш нещо в устата. Сега се опитвам да ги намаля. Няма да ми е лесно, гледам и солта да намаля, да не почне и сърцето да прихлопва :lol: .
valiopaf
 
Мнения: 92
Регистриран на: 05 Фев 2014, 13:30

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот Lollipop » 10 Авг 2016, 14:09

Сам си намираш отговора. Да ти призная, аз много хора променили нещо след 40-те не познавам, а и дали е необходимо всеки определя по себе си. ;) След като виждаш от кое се чувстваш зле го изключи или намали. :)
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот klara » 10 Авг 2016, 14:30

И това им е грешката, че не променят нищо според мен, защото организмът им не е същия като на 20 и не може да издържа заливащи го дози от вредна или определена храна, напитки и какво ли не. В тези години тялото си има нужда от повече лека, вегетарианска храна, с повече риба и нетлъсти меса. Да се намали кафето, цигарите, алкохолът да е в по-малко количества и наистина солта да е сведена до минимум. Наблюденията ми са от родителите ми. Специално за солта имам чувството, че употребяват повече от преди. Вкусовите им рецептори ли не действат вече, но вместо да я намаляват, те като че ли я увеличават.
klara
 
Мнения: 530
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:51

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот S_Milenska » 10 Авг 2016, 16:03

аз си мисля, че здравословната храна трябва да е за цял живот, с времето нормално се забавя метаболизма и се качват килограми, дори и да не се смени коренно храненето, ако то е правилно, може да се наблегне на приема на лимон да речем и повече чайове, които да задействат метаболизма. :)
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот Fancy » 11 Авг 2016, 09:49

Много е трудно цял живот да си се хранил по определен начин и след това да проумееш, че трябва да промениш начина си на живот, защото започват проблемите със здравето. Преобръщането на съзнанието е най-трудното, а не спирането на цигари, алкохол, определени храни. Не отчитаме, че организмът ни има едни нужди на 20 г., други на 40, трети на 70. Ако на 20 си ял почти всеки ден месо, дори и да не е било мазно и купено под формата на шпек и луканка, на 40 организмът ти няма толкова нужда от месо и приемането му спада. Но ние си знаем, че така сме свикнали, харесва ни да ядем всеки ден месо и продължаваме да набиваме. Пресен пример ми е една съседка на село, която с мъжа си всяка година отглеждат прасета. Тя е на 45. Няма лете, няма зиме, в тяхната къща се яде почти изцяло свинско, другото не се признава за ядене, а постното е направо престъпление. Така, докато не й откриха диабет. Чукваме се по главата, когато стане късно.
Fancy
 
Мнения: 497
Регистриран на: 19 Окт 2013, 11:25

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот Yunona » 11 Авг 2016, 12:32

Същите въпроси си задавах и аз, когато наближих 40-те. За мой късмет се храня здравословно от 20-годишна, така че грандиозни промени не ми се наложиха. Все пак, забелязах и забавения метаболизъм, и всичките последствия от него, така че реших да взема мерки.
Какво направих? Червени меса така или иначе рядко ядях, така че съвсем ги изключих. Както и спорадичните похапвания на преработени меса (шунка, филе). Колбаси, луканки, бекони - те пък са в тъмночерния списък :) Там са и купените сладкиши, млечни шоколади, торти.
От месата ям само бяло пилешко и пуешко, общо един (наааай-много два) пъти в седмицата, и то когато не се пости.
Риба - два пъти в седмицата. Морски дарове - при всяка възможност :) Хляб - само качествен пълнозърнест.

По-важно е всъщност какво правим, а не какво НЕ правим. Според мен важното е - пресни зеленчуци - всеки ден, по много. Задушени зеленчуци, бобови и зърнени храни. Плодове - от несладките по много, от сладките - умерено. Сладкиши - само много качествени, по специален повод, в малки количества. Висококачествен черен шоколад си пазя в бюрото за специални моменти през деня. Трябва да има и глезотийки :)
Алкохол - виното е моето нещо! Бяло през топлите месеци, червено през студените. Божествената напитка - как би могла да е вредна!

Освен храната важно е и движението - редовни умерени тренировки. И сън. Просто ни трябва повече време за възстановяване отпреди.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот Rali_hr » 11 Авг 2016, 12:45

Ако се яде винаги правилно, то няма да има нжуда от големи промени. Намаляването на месото, хапването на повече здравословни неща, повече плодове, зеленчуци, бобови, то няма да имате проблеми със здравето. :) Поетапно може да промениш някои неща, изключи белия хляб и свинското за известно време, премини на пълнозърнест хляб и яж възможно най-разделно :)
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

Мнениеот Локумът » 11 Авг 2016, 14:04

Минах ги аз 40те не много отдавна, преди 3 години, ама да ти кажа, не съм се замислял кво мога да ям. Като цяло си ям като преди, ама не набивам луканка всеки ден. Винаги сме имали балансирано меню у нас. за тва моя съвет е да не се опитваш да преобърнеш света, ами почни да се храниш МААААААААААААААААААААЛко по-здравословно.
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта