от Lyomi » 12 Сеп 2016, 17:34
Наша известна диетоложка накрая излезе и открито заяви, че терминът "суперхрана" е рекламен трик и хората не трябва да се подвеждат по него. Киноа, чия, годжи бери и всякакви такива продукти са полезни, но има техни български варианти - боб, шипка, които съдържат даже много повече полезни вещества и съставки от чуждоземните. Проф. Байкова даде за мен отговор защо се хвърляме по чуждото, което не вирее в нашите условия, и в несвяст го ядем. Ами защото, първо, пак в пълна сила работи поговорката "Никой не е пророк в собствената си страна", т. е родните ни плодове и зеленчуци са сто пъти за предпочитане, но ние не им се доверяваме. Второ, не сме достатъчно информирани и позволяваме да ни манипулират с обещания, уверения и панацеи, за да могат да печелят от нашето доверие и желание за здравословен живот. Не на последно място и неусетният и невидим натиск на общественото мнение ни кара да се водим по модата на ядящите чуждоземни и непознати храни. Нямам предвид, че трябва да им сложим анатема и да не се докосваме до тях, защото са лъжехрани. Не, те имат своите качества и полезни съставки. Но все забравяме препоръката на древните да ядеш това, което е отгледано от теб или по твоите земи, защото то влияе най-добре на твоя организъм. Защо залитаме толкова по чуждото? Вие яли ли сте от тези продукти и каква беше причината да посегнете към тях? Харесаха ли ви или не останахте впечатлени? Кое повече надделява - любопитството или стремежът да си здрав во веки веков като ги консумираш?