Раждане - секцио или естествено?

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Re: Раждане - секцио или естествено?

Мнениеот the princess » 13 Мар 2012, 15:43

VIVI написа:И аз съм за естественото раждане, освен ако разбира се няма лекарско предписание за секцио. Възмущавам се обаче на лекари, които пропагандират секциото само и само, за да ти вземат парите :evil: Знам поне за няколко такива случая в Стара Загора и все с наши приятели. Отиват на преглед и им казват - Бебето се е увило в пъпната връв! Елате утре сутринта за операция! Е, кажете ми аджаба, как ако бебчето е в опасност ще чакат чак до сутринта :?: :!:
Аз също раждах нормално и за мое щастие попаднах на прекрасен екип. Всичко, от поставянето на система до раждането на бебка, продължи 2.30 ч Ако живот и здраве имаме второ детенце, също ще предпочета нормално раждане пред секцио!

Всичко това го правят за пари бе, нали знаеш, че ще ти поискат пари за упойка, за екип, за едно друго докато не се окаже, че трябва да се бръкнеш за поне 800-1000 лева. Аз също съм за естественото раждане, колкото и да боли, все ще се изтърпи.
the princess

Мнениеот nikita » 03 Апр 2012, 12:35

Родих преди два месеца по естествен път и мога с ръка на сърцето да кажа на всички мами, които се двоумят как да раждат, че това е незабравим момент от живота на всяка жена и за нищо на света не бих го "проспала"! Дай Боже живот и здраве да имаме второ детенце, отново ще избера естественото раждане :) Няма нищо страшно, болката минава и заминава, но нищо не може да замени този ценен миг, в който гушнах бебчето си за първи път! Дори и сега докато пиша ми се насълзяват очите от умиление...
Разбира се, ако няма друг вариант и има опасност за бебето, ще се съглася да го извадят по оперативен път, но иначе - не. Защо повечето жени си мислят, че операцията е по-лесния вариант и няма болка след това? Има и възстановяването е много по-трудно, но всеки сам си преценява плюсовете и минусите.
nikita

Мнениеот southern_sun » 05 Апр 2012, 12:35

Докато обсъждаме вариантите за раждане - секцио или естествено, може да обърнем внимание на естественото раждане и болката придружена с него. Вероятно ви е интересно дали всяка жена изпитва една и съща болка при раждане, а онези жени, които все още не са раждали са чудят болката с коя може да бъде оприличена. В интерес на истината това е болка различна от тази при нараняване или операция - това е болка, която природата ви е дала, за да можете да я понесете.
Хормонът отговорен за родилните болки се нарича окситоцин, това е същия онзи хормон, които се произвежда от организма при оргазъм, когато ни посети любовта или дори кърмим. Когато бебето започне да притиска цервикалния канал и перинеума, вие произвеждате окситоцин, който стимулира контракциите и предизвиква разширяване на родовите пътища и така се стига до раждането. След това окситоцинът ви помага да се влюбите в малкото същество и да произвеждате кърма, за да го храните. Разбира се ако изберете секциото няма как организмът ви да произведе този хормон няма да можете да предизвикате отделяне на кърма за да можете да кърмите своето бебе.Не си мислете, че няма да можете да изтърпите болката, със нейното засилване организмът ви започва да отделя ендорфин, които ви помагат да понесете раждането. Така, че с идването на бебето на бял свят вашият организъм се е подготвил от само себе си да ви срещне с голямата ви любов.
Счита се, че когато раждането започне спонтанно в предвидения термин, майката изпитва по-малка болка.
Ако ви е за първи път да ставате майка, ето какво трябва да знаете:
- Изпитвайки болка трябва да знаете, че тялото ви показва, че раждането започва. Така разбирате, че трябва да стигнете до безопасно място при доверени хора, които да ви помогнат.
- Болката ръководи тялото ви да заеме най-подходящото положение за бебето. Например: много силна контракция може да ви подскаже да се изправите или да застанете на четири крака.
- Повишената чувствителност по време на раждането и засиленото отделяне на хормони сигнализират на бебето, че му предстои да се появи на бял свят. Хормоните помагат и на него да се справи! Сърцето и белите му дробове се подготвят за живот извън утробата. Това е и една от причините за седем пъти по-голяма вероятност от възникване на усложнения в дихателната система при деца, родени чрез секцио (тъй като не са повлияни от родилните хормони). Ендорфините също му помагат да се справи с намаляването на кислорода, което настъпва през втория етап.
southern_sun

Мнениеот Веселушка » 21 Авг 2012, 13:48

Здравейте мами !
Аз родих на 18.10.11 естествено ,макар че докторите 2-3 пъти ме попитаха как мисля да раждам .Дъщеричката ми беше в седалищно предлежание през цялата бременност и аз чаках до последно да се обърне ... но не стана :lol: Приеха ме в 1:00 през нощта,имах контракции цялата нощ и в 11:00 на обяд родих дъщеря ми .Тя излезе с дупето напред :lol: и всичко беше наред .Много съм доволна и от докторите във втора клинична база в Плевен .Отнесоха се с много внимание към мен и бебето,може би защото рядко някой би се наел да роди по толкова труден начин като мен .Много бързо се възстанових за разлика от момиче ,което беше на 20 години и по желание реши да роди секцио ,само и само да не я боли.След 2-3 дни видях момичето и едва стъпваше от болка заради операцията :roll: ,а аз се разхождах съвсем спокойно с бебето на ръце .Много ми стана жал за нея и мисля ,че ако пак забременея ще искам отново естествено раждане .
Аватар
Веселушка

Мнениеот Ваня_13 » 21 Авг 2012, 15:24

Веселушка написа:Здравейте мами !
Аз родих на 18.10.11 естествено ,макар че докторите 2-3 пъти ме попитаха как мисля да раждам .Дъщеричката ми беше в седалищно предлежание през цялата бременност и аз чаках до последно да се обърне ... но не стана :lol: Приеха ме в 1:00 през нощта,имах контракции цялата нощ и в 11:00 на обяд родих дъщеря ми .Тя излезе с дупето напред :lol: и всичко беше наред .Много съм доволна и от докторите във втора клинична база в Плевен .Отнесоха се с много внимание към мен и бебето,може би защото рядко някой би се наел да роди по толкова труден начин като мен .Много бързо се възстанових за разлика от момиче ,което беше на 20 години и по желание реши да роди секцио ,само и само да не я боли.След 2-3 дни видях момичето и едва стъпваше от болка заради операцията :roll: ,а аз се разхождах съвсем спокойно с бебето на ръце .Много ми стана жал за нея и мисля ,че ако пак забременея ще искам отново естествено раждане .

Драго ми става когато чета за такива мами героини. Аз също подкрепям естественото раждане, организмът на жената е пригоден да понася ужасна болка и въпреки това се възстановява много бързо. За това трябва да бъдат ценени майките и най-вече от децата си.
Ваня_13

Мнениеот vale888 » 03 Ное 2012, 23:23

Веселушка написа:Здравейте мами !

zdravei az sum momi4eto sus sekcioto samo da oto4nq az vlqzoh v vtora baza da rodq estestveno no v posletstviq stana da rodq sekcio imah problem s rajdaneto pri koeto lejahme mnogo vreme v bolnicata potkrepqm i az esyestvenoto rajdane no prosto taka se slu4i s men mnogo se radvam 4e te namerih v tozi sait celuvki ot men
vale888

Мнениеот dobi_kuneva » 12 Дек 2012, 16:41

Твърдо съм за естественото раждане и така исках да родя, но за съжаление се наложи да е секцио.
dobi_kuneva

Мнениеот desita@ » 19 Дек 2012, 22:48

И двата пъти раждах нормално,няма нищо по-естествено от това.В днешно време всеки има право да реши как да ражда,аз лично не съм против секциото.
desita@

Мнениеот BRI » 26 Фев 2013, 12:04

По начало секциото не е препоръчително, но понякога става наложително...Всяка жена трябва сама да си реши.
BRI

Мнениеот denkaruseva » 26 Фев 2013, 12:59

По начало секциото не е препоръчително, но понякога става наложително

Напълно съм съгласна. Естественото раждане е за предпочитане, но има ситуации, в които е наложително секцио. И двете ми деца са родини секцио.
denkaruseva

ПредишнаСледваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство