Традициите в имената на децата..

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Традициите в имената на децата..

Мнениеот vanessa_ » 11 Окт 2016, 15:18

Както вече някои от вас разбраха, с мъжа ми очакваме първото си бебе и вече трескаво мислим имена. :roll: Слушам доста интересни истории, свързани с традициите при кръщаването на децата и ми е интересно и вие дали знаете абсурдни и не до там абсурдни случаи при измислянето на имената на децата? :roll:
Ще ви разкажа в моето семейство какво се е случило преди години. Баща ми е разведен и има дете от първия си брак, дословно кръстено на дядо ми. Години по-късно, баща ми се жени за майка ми и имат син, който кръщават на името на дядо ми по майчина линия. Съответно се почват едни сръдни, защо детето не е кръстено на свекъра, ами е кръстено на другия дядо. Дори не са поздравили майка ми за раждането на сина й, само заради името, което не им харесвало на старите! Вие какво мислите и какви истории сте чували, или преживявали? :roll:
vanessa_
 
Мнения: 337
Регистриран на: 10 Окт 2016, 13:41

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот mangusta » 11 Окт 2016, 15:38

Аз не съм имала проблеми при кръщаването на детето. Взехме първата буква на свекъра, но не е имало сръдни и въпроси от рода защо така, защо иначе. Явно съм от щастливките, които са се отървали от подобни истории :lol: . На мен както ми харесва и на мъжа ми, не се съобразяваме със странични желания :mrgreen: .
mangusta
 
Мнения: 415
Регистриран на: 31 Яну 2014, 15:23

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот Rali_hr » 11 Окт 2016, 15:55

Има много истории и темата ще се получи интересна и абсурдна. :mrgreen: когато се е родила моя приятелка лелята на баща й е искала да се кръсти на нейния мъж. :lol: :lol: :lol: Малко на баба Злата шурея.. :) :mrgreen: Накрая въпросните лели и прочие не са дошли изобщо на кръщенето й и дълго време не са поздравили.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот Ginger » 11 Окт 2016, 17:04

Разбирам, че в някои семейства има приемственост в имената и син се кръщава на името на баща си, но когато от дядо до внук носят едно и също име, доста странно звучи.
Ginger
 
Мнения: 412
Регистриран на: 04 Фев 2014, 17:01

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот franky » 12 Окт 2016, 09:24

Ginger написа:Разбирам, че в някои семейства има приемственост в имената и син се кръщава на името на баща си, но когато от дядо до внук носят едно и също име, доста странно звучи.


Но така наистина се запазват традициите в рода и семейството става популярно и можеш да го отличиш именно заради тази приемственост.
franky
 
Мнения: 395
Регистриран на: 14 Фев 2014, 13:04

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот Mon_ton » 12 Окт 2016, 09:30

Ginger написа:Разбирам, че в някои семейства има приемственост в имената и син се кръщава на името на баща си, но когато от дядо до внук носят едно и също име, доста странно звучи.

Аз пък съм абсолютно против детето да се казва на баща си! По-голяма глупост от това не мисля, че може да имаа. Но да се извиват ръце и да се поставят условия, детето да се казва в наши дни Драган е абсурдно.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот Anka » 12 Окт 2016, 11:20

И на мен не ми харесва детето да се казва на баща си.
Приятели на майка ми, когато тя забременя втория път бях достатъчно голяма, за да слушам историите им. Та едно младо момиче забременява и през цялото време мъжът ѝ, свекъра, всички казват, че ще има момче и ще трябва да го кръстят на бащата и на дядото,които са с едни и същи имена. Изобщо възможността да е момиче не беше обсъждана. Дори след като пола на бебето е казан - момиче, те продължалват да твърдят, че ще е момче. Майката беше се видяла в ужас, че ще разочарова цялата рода. :mad: Накрая се ражда момиче, а дядото дори не идва да поздрави внучка си, която все пак носи неговото име. :banghead:
Аватар
Anka
 
Мнения: 1415
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:25

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот Elica » 12 Окт 2016, 12:31

Няма лошо да поискаш от роднините си мнение, ако не си избрал име за детето си, те да дадат своето предложение, но да се държи на някое име, да се изнудват родителите и едва ли не кръщаването на детето по определен начин да е причина да си добър и грижовен към дадено дете, или да се развали мира в семейството. Ако на толкова дребно нещо се крепят връзките в семейството, то то не е никакво семейство, което заслужава да бъде бранено.
Аватар
Elica
 
Мнения: 1721
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот Malina » 12 Окт 2016, 12:57

Огромно излишно напрежение! Когато малката се роди толкова неочаквано, нямахме готово име и няколко дни си стоеше без име. Много грозно ми стана, когато свекървата започна да настоява детето да бъде кръстено по определен начин, как щели да му купят това и онова, ако се казва както тя иска! За миг не се замисли какво ми е на мен и как се чувствам след всичко,което ни се случи, а тя седнала да ме подкупва. Много грозно ми стана, от тогава не съм говорила с нея дори не съм й казала как съм кръстила внучка ми. Може би мъжът ми ѝ е казал, но и той самия се почувства много засрамен от действията на майка си. Това е идиотия, не може детето да се роди 2 месеца по-рано от термина и ти да не се тревожиш живо ли е, здраво ли е, а да подкупваш родителите за името на детето. Дъщеря ми се казва Надежда, защото това виждам в нея и точка. Не бих и сменила името, така го чувствам, а тя да си гледа работата. Не разбирам как може уважението да се показва по този начин, след като така тя изгуби моето. :roll:
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Традициите в имената на децата..

Мнениеот penny » 12 Окт 2016, 15:08

Аз продължавам да се чудя как има още хора, които може да се сърдят и да настояват името на бебето да е като тяхното! Абсолютно никаква логика не намирам в това нещо! Какво като е кръстено на теб, какво ще стане? Ще прилича на теб, ще прави като теб може би? Пълно безумие е за мен.
penny
 
Мнения: 498
Регистриран на: 05 Дек 2013, 15:13

Следваща

Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта