Стара Загора: Изложбата „Дърво с корен”

Бизнес, политика, шоубизнес, забава или всичко от света около нас.....по дати

Стара Загора: Изложбата „Дърво с корен”

Мнениеот FramarAdmin2 » 27 Окт 2011, 17:35

Изложбата „Дърво с корен” се открива в Деня на народните будители - 1 ноември в 15,00 ч. във Фоайето на Община Стара Загора. От едноименния конкурс на Фондация „ЕкоОбщност” , проведен през 2010 г. са включени фотопана със снимките и историите на 15 от миналогодишните участници в конкурса. Сред представените дървета са и победителят в „Дърво с корен 2010” – чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград и отличените в допълнителните категории „Млад природолюбител” (бадемът в ОУ „Пенчо Славейков”, гр. Димитровград) и „Дърво в опасност” (чинарът в парк Бедечка, гр. Стара Загора и дъбът в м. Картала, с. Аврен, обл. Варна).
На откриването ще присъстват учениците и ръководителите им Вселина Симанова и Иванка Гешева от 10 Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Стара Загора, които спечелиха с презентацията си наградата в категория „Дърво в опасност” и със скромните средства от приза започнаха дейности по спасяването на Стария чинар в парк „Загорка” /парк „Бедечка”/ и облагородяването на района в близост до вековното дърво. На 28 януари тази година малките екозащитници получиха своята награда на церемония в Полския център в столицата. В емоционалната си разработка за Стария чинар, децата са ползвали архиви на РБ”Захарий Княжески”, РИОСВ и др.институции. Откриват и Заповед 995 от 20 април 1960 г. на Главно управление на горите-София, на основание чл.16 от 165-то Постановление на Министерски съвет от 5 август 1958 г., с която Стария чинар е обявен за природна забележителност и се намира под №385 в Държавния регистър. /Цялата презентация на децата може да видите тук http://www.bepf-bg.org/page/%D0%BF%D0%B ... 8/70.html/
Инициативата „Дърво с корен” е част от проекта European Tree of the Year, организиран от Фондация „Партньорство”-Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник.
Основната идея е да се привлече вниманието на хората към тяхното природно наследство и богатство, към околната среда, която обитават съвместно. Конкурсът, по простичък и разбираем начин, повдига въпросите за проблемите на околната среда, загубата на биоразнообразие и необходимостта от съвместни усилия, за да бъдат те преодолени. Чрез него се популяризират не само красивите и харизматични дървета, но и общностите, които милеят и се грижат за своята природа и съхранението й.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: Стара Загора: Изложбата „Дърво с корен”

Мнениеот lyuta_chushka95 » 10 Сеп 2019, 16:18

То цялата ни държава е едно "Дърво без корен"!
Аватар
lyuta_chushka95
 
Мнения: 383
Регистриран на: 21 Авг 2019, 10:55

Re: Стара Загора: Изложбата „Дърво с корен”

Мнениеот marchinko73 » 10 Сеп 2019, 17:16

lyuta_chushka95 написа:То цялата ни държава е едно "Дърво без корен"!


Основната идея на инициативата „Дърво с корен” е да се привлече вниманието към околната среда и природните богатства, по-точно - към опазването им. А дали държавата ни е "Дърво без корен", това е друг въпрос.
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 440
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00


Назад към Медиен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта