Витамин Б17

Мнения, коментари и въпроси за лекарствени продукти.

Витамин Б17

Мнениеот tsvetelina » 21 Ное 2016, 16:07

Здравейте,

Днес личния ми лекар ми изписа витамин Б17, успоредно с Б12 и фолиева киселина, за лечение на лека анемия (нормално желязо и хемоглобин, нисък феритин). Поразрових се старателно в нета, вкл. чужди източници, навсякъде това вещество се коментира единствено във връзка с лечение на рак. Дори прочетох че синтетичната му форма Лаетрил, е забранена в ЕС. (аз не знам какво ми е изписала, на рецептата пише Vit B17 tabl)
Има ли данни за влиянието на Б17 при други заболявания, освен рак, или за взаимодействието му с други витамини и минерали? Безопасен ли е при автоимунни заболявания - имам тиреоидит на Хашимото?
tsvetelina
 
Мнения: 9
Регистриран на: 21 Ное 2016, 12:57

Re: Витамин Б17

Мнениеот FramarLekari » 21 Ное 2016, 16:39

Здравейте, tsvetelina!

Изследвания са показали, че освен при рак, витамин В17 може да бъде полезен за намаляване на болката при артрит и за понижаване на високото кръвно налягане. Витамин В17 укрепва имунната система и допринася като цяло за поддържане на добро здравословно състояние. Няма описано взаимодействие на витамин В17 с други витамини и минерали, както и няма противопоказание за прием при тиреоидит на Хашимото.

Ако имате колебания дали да приемате витамин В17, е добре да обсъдите с личния си лекар по какви съображения Ви го е предписал.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Витамин Б17

Мнениеот Рок-Група.Алкор » 23 Ное 2016, 09:41

Ако почетете малко повече за "витамин В17", но не на български, а на английски, ще научите, че това вещество изобщо не е витамин, а и е доказано, че в по - високи дози може да доведе до цианидно отравяне. Човекът, който го е патентовал е открил и други вещества, също наименовани от него като "витамини" без да са необходими за нормалния метаболизъм и с неизвестни последици при продължителна употреба, само за да могат да се продават. За мен лично е странно лекар да предписва нещо потенциално опасно. Дано да е печатна грешка и да е В12...
Повече за това вещество може да почетете тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Amygdalin
А за откривателя му тук: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ernst_T._Krebs
Референциите са под статиите.
Всеки е свободен да вярва в каквото иска. Бързо възстановяване!
Рок-Група.Алкор
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Ное 2016, 09:27

Re: Витамин Б17

Мнениеот tsvetelina » 23 Ное 2016, 17:42

Благодаря за отговорите и линковете.

Не, не е печатна грешка, става въпрос за Б17. Прочетох доста неща, чета предимно на английски, и си взех решението да не го вземам. Но съм озадачена от поведението на моето GP. Затова зададох въпроса тук, за да си обясня какво може да я мотивира да предписва това потенциално опасно вещество за едно почти безобидно състояние, открито лабораторно и безсимптомно.
Личното ми мнение е, че класическите лекари трябва да използват само научно доказани методи и препарати за лечение, още повече ако са част от системата на здравеопазването, при която здравната услуга реално се предоставя от държавата и ползването и е задължително (т.е. внасянето на осигуровки)
tsvetelina
 
Мнения: 9
Регистриран на: 21 Ное 2016, 12:57


Назад към Лекарства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта