Имам керамичен грил с плоча и от приятели научих страхотна рецепта. Ще я споделя с вас.
Избирам няколко стръка праз лук, измивам ги много добре, режа на 3-4 части скръка, нарязвам на половина и много добре подсушавам.
След това вадя грила, с дървени щипки поставям парчетата и ги обръщам през няколко минути.
Когато омекнат и станат леко кафеви /и малко слузести/, махам от грила и слагам в затворена йенска тенджера.
Когато всички са вътре, поливам с марината от зехтин, лимонов сок, сол, чесънче и малко вино. Оставям добре да се охладят и да попият. Вървят с всичко и са страхотно мезе за ракийка или две :)
Грилът се чисти много лесно, с няколко пласта домакинска хартия. Не мирише много, по-малко, ако пека месо.
Печете ли си така праз лук и импровизирате ли с нещо в рецептата? По моето описание го правят в Испания, но знам, че примерно в разни места в България го задушават в алуминиево фолио, но става много мек и като варен и част от пикантния вкус се губи.