Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот analizatorka » 09 Фев 2017, 16:17

Подариха на сина ми малко хъски на 4 месеца, но ние нямаме никаква представа с какво можем да храним новия си любимец. Казаха ни, че може с гранули, но за да не влизаме в голям разход, ми се иска да редуваме и с друга. Коя от нашата храна може да яде кучето? Ще му стане ли нещо, ако например му даваме хляб, натопен в сос от манджа? Притеснявам се да не му направим нещо и затова моля кажете ако знаете кои храни от тези, които редовно присъстват в дома ни, може да яде. Вярно ли е, че кучетата са диабетици и нищо сладко не трябва да вкусват?
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот S_Milenska » 09 Фев 2017, 16:23

Има си специализирана храна за кучета, поне се старайте повече от половината му ядене за ден да е такова. Ориз, картофи може да му давате, зеленчуци - тиквички, морков, краставица, но хляб не трябва да му се дава, нито ядки.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот Malina » 09 Фев 2017, 16:52

Хляб и манджа, ако искаш да си гледаш кучето добре, не трябва да му даваш, нито кучетата, нито котките, могат да се справят с тестото, очакват го стомашни проблеми, разстройство. Просто, като не си готова за куче, не е трябвало да приемате подаръка.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот klara » 09 Фев 2017, 17:00

Гранулите не бих казала, че са най-добрата храна за кучетата, по-скъпите си заслужават, но пък са непосилни за стопаните. Това просто е въглехидратна палета, направена основно от царевично или друго зърно. Затова май си е по-добре да си яде остатъци от домашна храна - с мазнини, протеини, по-малко въглехидрати. Трябва да е с колкото се може по-малко подправки и сол. Яйца, пилешко месо, риба дори.
klara
 
Мнения: 530
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:51

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот Malina » 09 Фев 2017, 17:05

klara написа:Гранулите не бих казала, че са най-добрата храна за кучетата, по-скъпите си заслужават, но пък са непосилни за стопаните. Това просто е въглехидратна палета, направена основно от царевично или друго зърно. Затова май си е по-добре да си яде остатъци от домашна храна - с мазнини, протеини, по-малко въглехидрати. Трябва да е с колкото се може по-малко подправки и сол. Яйца, пилешко месо, риба дори.

Да бе, искаш да кажеш, че марки и гранули,доказали са са по-добре да бъдат заменени с манджи... Хората са си правили труда и са вложили милиони в изследвания, накрая да дойдеш ти и да кажеш - да ядат остатъци кучетата. Това не са прасета, ако искаш да гледаш добре животно, трябва да даваш пари.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот pavleta » 09 Фев 2017, 23:43

Гранулите се делят на три вида и класа и наистина най-скъпите от типа на 120 лв. за разфасовка от 12-13 кг са може би най-добрите и подходящите, за да дадат необходимото на кучето. Средният клас може би има нещо добро, но ниския са под всякаква критика и наистина не си заслужават. Какво ли са яли кучетата преди тая произведената храна? И са си били много добре. САмо да знаеш, че ако има прекалено много мазнини, може да получи разстройство кучето. Може да му давате и плодове като ябълки, праскови, киви, но не и грозде.
pavleta
 
Мнения: 467
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:33

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот Mauritius » 10 Фев 2017, 10:17

Малко миризливо ще стане рано сутринта, но показател дали кучето се храни с хубава храна, са изпражненията му. Ако са надути и меки, значи не струва. Ако са стегнати, малки и по-кафяви, значи то добре усвоява храната, т.е. е хубава.
Mauritius
 
Мнения: 282
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 13:01

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот Ваня Стойчева » 10 Фев 2017, 11:06

pavleta написа:Гранулите се делят на три вида и класа и наистина най-скъпите от типа на 120 лв. за разфасовка от 12-13 кг са може би най-добрите и подходящите, за да дадат необходимото на кучето. Средният клас може би има нещо добро, но ниския са под всякаква критика и наистина не си заслужават. Какво ли са яли кучетата преди тая произведената храна? И са си били много добре. САмо да знаеш, че ако има прекалено много мазнини, може да получи разстройство кучето. Може да му давате и плодове като ябълки, праскови, киви, но не и грозде.

Да, но кучетата преди, за когато говориш, не са били от селектирани видове, както е в момента, по-големият процент кучета са нещо, което се е променило, докато в природата действа естествения подбор и породите се смесват, то при една селелкция това го няма и са много по-кекави.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот irka » 10 Фев 2017, 11:30

Защо кучетата не трябва да ядат хляб? Нашето на село, което стои вързано на двора, е смес от някаква порода и улична превъзходна и плющи хляб с кокали, второто когато има, и нищо му няма :smile: . Лятото майка ми му дава обелки от краставици, домати и пак основно хляб. Едро, загладило косъма, добре изглежда :roll: . В началото му даваха гранули, но после рядко.
irka
 
Мнения: 467
Регистриран на: 19 Яну 2016, 11:03

Re: Мога ли да храня малко куче с домашна храна?

Мнениеот Lili_pili » 10 Фев 2017, 13:31

irka написа:Защо кучетата не трябва да ядат хляб? Нашето на село, което стои вързано на двора, е смес от някаква порода и улична превъзходна и плющи хляб с кокали, второто когато има, и нищо му няма :smile: . Лятото майка ми му дава обелки от краставици, домати и пак основно хляб. Едро, загладило косъма, добре изглежда :roll: . В началото му даваха гранули, но после рядко.

Прочети отгоре коментара на Ваня и там се обяснява защо да не му даваш хляб и защо не трябва да сравняваш кучето на село и кучето, за което си дал 1000 лева. :wink:
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili
 
Мнения: 923
Регистриран на: 09 Яну 2015, 09:56

Следваща

Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта