Марихуаната като лекарство

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Марихуаната като лекарство

Мнениеот apostoloff » 28 Фев 2017, 06:45

ИСТИНАТА ЗА ВЪШЕБНОТО БИЛЕ

Под термина медицинска марихуана се разбира приложението на канабис и канабиноидни съединения за лечение на болестни състояния или облекчаване на техни симптоми. Канабисът се използва за намаляване на гаденето и повръщането при химиотерапия и при пациенти със СПИН, както и за лечение на болка и мускулни спазми.
Освен това медицинският канабис има няколко допълнителни благоприятни въздействия. Канабиноидите могат да се използват като стимуланти на апетита, антиеметици, спазмолитици и имат някои аналгетични свойства. Те могат да бъдат полезни за лечението на хронична, несвързана с раково заболяване болка.
В повечето части на света употребата на канабис за развлечение е незаконна, но медицинската му употреба е разрешена в страни като Австрия, Канада, Финландия, Германия, Ирландия, Израел, Италия, Холандия, Португалия и Испания. Федералното законодателство на САЩ забранява употребата на канабис, но 20 щата и окръг Колумбия са легализирали употребата му в щатското си законодателство.
Набиращ популярност в западния свят, медицинският канабис е непрекъснато подлаган както на критики, така и на възхвала от обществото. В научните среди става все по-престижно да се правят изследвания с канабиноиди, въпреки тежките ограничения, налагани от много правителства.
Най- често медицинският канабис се употребява за потискане на гадене и повръщане, повишаване на апетита и овладяване на болката при хронични болки, мускулни спазми и проблеми със съня.

Как действа тя на тялото? Като всяко лекарствено средство, медицинския канабис има някои странични ефекти. Повечето от тях са леки, но ако приемащият не е подготвен за тях, могат да доведат до дискомфорт и уплаха.

Най-често срещаният ефект са зачервените очи. Канабиноидите имат функциите на мускулен релаксант – те отпускат гладката мускулатура, включително и тази на капилярите – най-тънките кръвоносни съдове. Това понижава общото кръвно налягане, увеличавайки кръвоснабдяването на тъканите. Най-видим е ефектът в очите, където разширените капиляри стават видими и придават зачервения изглед на очите. Макар да е само временен ефект, той е свързан със сухота в очите – съветва се употребата на обикновени капки за очи за да се избегне дискомфорт.

Друг страничен, временен ефект е „сухата уста“. Канабиноидите понижават активността на слюнната жлеза, което води до липса на овлажняване в устната кухина. Това може да се контрира, при това с висока ефективност чрез чаша вода.

Един от по-сериозните ефекти е промяната в нивата на енергия – приемащият може да се отпусне и да стане летаргичен или дори бавно да заспи, но може и да стане хиперактивен и изпълнен с желание за различни занимания. Това зависи предимно от вида медицински канабис. Съществуват три основни вида канабис: индика, сатива и рудералис.

Видовете индика се отличават с качествата да отпускат тялото и ума, понижават енергията и често забавят речта и реакциите. Те се препоръчват за нощна употреба, особено при хора страдащи от безсъние.
Видовете сатива имат почти противоположно действие – повдигат енергията и настроението, действат силно стимулиращо на централната нервна система и често могат да има халюциногенни компоненти.
Третия вид- рудералис- се среща предимно в централна Русия и Сибир. Макар да е по-слабо известен, той е най-добрият избор за медицински цели. Съдържа по-малко THC, психоактивната съставка на канабиса, но има най-много канабидиол – фитоканабиноид с около 40% присъствие в екстракт от растението. Канабидиола почти няма странични ефекти, няма регистрирана психоактивност, не се намесва в психомоторните и психологични функции, но действа облагородяващо на нервната система.

Съветва се избягване на всякакви продукти със съдържание на канабиноиди от хора със сърдечносъдови заболявания – могат да изпитат силен дискомфорт от спада в кръвното налягане, да настъпи уплаха и сърцебиене, което трудно се овладява без чужда помощ. За тяхно успокоение - фатални изходи от канабис досега не са известни на науката, свръхдоза не е установена.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.
**************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostoloff
 
Мнения: 69
Регистриран на: 09 Сеп 2012, 04:38
Местоположение: София

Re: Марихуаната като лекарство

Мнениеот Мики Маус » 01 Окт 2019, 12:26

Няма лошо да се ползва като лекарство, но ако я легализират, ще започнат да злоупотребяват с това. Те не че и сега не злоупотребяват...
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 304
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49

Re: Марихуаната като лекарство

Мнениеот lyuta_chushka95 » 01 Окт 2019, 14:01

Тоя израз "употребата на канабис за развлечения" направо ме уби! Голямо развлечение е да се дрогираш, няма що! Иначе за медицински цели съм съгласна да се използва, но при строг контрол.
Аватар
lyuta_chushka95
 
Мнения: 383
Регистриран на: 21 Авг 2019, 10:55


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта