Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Kremiliya » 07 Мар 2017, 11:55

Поставиха ми диагноза инсулинова резистентност. Не знам как да се справя, изписаха ми метформин да пия и сега не знам как да продължа напред. :roll: Старая се да променя храненето си, което е най-важното, но не успявам, не знам какво да ям, мога ли да консумирам плодове, зеленчукови сокове, хляб, какво мога да ям и какво не мога?
изненадвам се, че в толкова много храни се съдържат въглехидрати и не знам какво да направя! Има ли някой друг с тези проблеми, който може да ми даде съвет какво да правя и кои храни са високовъглехидратни, кое е добре да консумирам и кое не?
Явно най-накрая се намери причината за моите килограми,но отново не знам как да се справя с тях! :cry:
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот rabotnata pchela » 07 Мар 2017, 15:22

Да, аз също се оказах с инсулинова резистентност от 2 дена, но все още мисля, че диагнозата ми не е правилна и съм решила довечера да пиша на ендокринолога във форума и да публикувам изследванията ми. :mrgreen:
Това, което разбрах досега е, че не трябва да се хапват въглехидрати и плодове, поне за начало. Ограничи се от картофи, царевици, чипсове, солети, оризовки (нещо,което аз обожавам), и всякакви такива.
Премини на чиста храна, не получи ли една книжка с указания кое и по колко трябва да ядеш?
Грешка е да се изключват напълно въглехидратите, те хранят мозъка, той си има нужда от тях, а и те помагат за усвояването и на протеините, просто трябва да се намалят. Яж по една 1 филия хляб на ден, не яж много сладки плодове, не яж банани (аз закусвах с тях, вече - не). Трудно е, но ще се справим. :)) и аз още се уча... :roll:
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Anka » 07 Мар 2017, 16:25

Сигурно е много трудно да се ограничават всякакви въглехидрати, просто едно разделно хранене няма ли да свърши работа и по такъв начин да се преборите с различните проблеми. Вярно е, че инсулиновата резистентност е една стъпка преди диабета, но това не е диабет и с правилно хранене може да се променят нещата, не е нужно според мен да се изключват толкова сериозно въглехидратите и плодовете, освен ако не е с цел намаляване на теглото.
Аватар
Anka
 
Мнения: 1415
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:25

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Elica » 07 Мар 2017, 16:37

Много съжалявам, че сте с такава диагноза, мног онеприятно състояние. Майка ми е с ИР и не съм я виждала от години да яде хляб, нито си позволява да яде банан например, старае се по такъв начин да си владее нивата на кръвната захар, за дане пие лекарства постоянно. Отслабна много, но се храни главно с плодове и зеленчуци
Аватар
Elica
 
Мнения: 1721
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Malina » 07 Мар 2017, 17:04

Много голяма грешка ще е, ако изключиш напълно въглехидратите, мозъка се нуждае от тях, просто спазвай каквато и да е била диета, но я спазвай наистина. Например 90 дневната е супер, защото е лесна за спазванеа има голям ефект, може да заменяш плодовете сутрин със зеленчукови сокове или зеленчуци, може да промениш малко въглехидратния ден и да не ядеш баници, но например да ядеш такава от пълнозърнесто тесто и да заложиш на големи количества зелнчукова плънка из храните, които ядеш въглехидратно. Всичко това може да има ефект, стига наистина да го спазваш.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Ваня Стойчева » 07 Мар 2017, 17:07

Не се притеснявай, аз съм с тази диагноза от 10 години, трудно е , но се свиква, в началото и аз се бях шашнала като вас, но единственото, което започнах това е да ям разделно, хапвах си и банички и кифлички, но веднъж седмично си позволявах някакви такива храни. Иначе всеки ден ядях по филия пълнозърнест хляб, веднъж седмично хапвах спагети. Чак да се огранича от тея въглехидрати не успях, а и когато се ядат разделно, свалянето на килограмите променя много картинката. Успях само с разделно хранене и хапчетата да сваля 20 кг за 3 месеца, въпреки че бях на 35години когато ме диагностицираха.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот vanusha » 07 Мар 2017, 20:19

пий си хапчетата и следвай диетата, която са ти предписали, дори и на 100% да не изключиш въглехидратите, което и според мен няма да е добре то поне можеш да се опиташ да свалиш няколко излишни килограма, дории с няколко процента да намалиш телесните мазнини, това ще подобри цялостното ти състояние.
vanusha
 
Мнения: 382
Регистриран на: 30 Сеп 2016, 11:36

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот rabotnata pchela » 07 Мар 2017, 20:27

И аз реших да започна 90 дневната от утре, защото ми се вижда по-лека като старт, докато другите много ограничават и не мисля, че още с началото бих могла да спра въглехидратите и плодовете. Е, плодовия ден ще го сменя със зеленчуков, но като цяло ще се стремя да я спазя този път.
Притеснявам се и аз за напред, не искам цял живот да пия хапчета.
Креми,какво ти изписаха на теб? На мен по 2000мг. Метфогамма, като за начало една седмица по 1 хапче и така всяка седмица увеличавам, докато стигна дозата от 4 хапчета на ден. :roll:
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот mix_twix » 08 Мар 2017, 10:56

Ми хора, диеита,а това е, свалянето на килограмите ще отприщи организмът ви да бъде по-продуктивен и ще се рестартира, на вас това ви трябва, спрете да го тормозите, натиснете копчето и започнете да внасяте хубава и жива храна в тялото си. Ако успеете за 6 месеца до следващия ви преглед, ще се учудите на резултатите, може да се наложи дори да спрете хапчетата.
Аватар
mix_twix
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 18 Дек 2014, 10:56

Re: Инсулинова резистентност - как се живее с нея?

Мнениеот Stark » 14 Мар 2017, 13:09

Потърсете няколко мнения по въпроса, на моя приятелка така й казаха, че е инсулинова резистентност, пиеше по 4-5 хапчета на ден, докато не се оказа, че на момичето й няма нищо, но преживя сумалък странични ефекти и припадаше почти всеки ден, заради ниската си кръвна захар. Просто бъдете подозрителни, ако не сте 1000% убедени, че имате заболяването.
А от там нататък, с диета нещата се справят и нормализират и не е чак толкова трудно.
Аватар
Stark
 
Мнения: 260
Регистриран на: 14 Мар 2017, 12:00

Следваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта