fawla написа:Много искам да направя домашни бонбони. Не държа да са сурови, веган блабла и изобщо здравословни, държа да са много вкусни. Дори да си призная, здравословните със сушени плодове изобщо не ми харесват, затова ми се ще нещо по-вкусно. Нямам претенции и към продуктите, стига да се получи вкусен резултат накрая.
Вие правите ли някакви домашни бонбони и как се приемат от околните и най-важното, склонни ли сте да споделите рецептата си с мен?
Представям си нещо подобно и мнооого вкусно:
canstockphoto15020024.jpg
Правим, правим :)
Въпреки силния си уклон към здравословен начин на живот и редовното майсторене на веган бонбони и протеинови барчета за след фитнес, от време на време забърквам и домашни шоколадови бонбони тип "трюфел". Стават и за самостоятелно похапване, стават и за украса на домашна торта.
В основата на моите бонбони винаги е стандартният крем "Ганаш". Загряваш 250 мл течна млечна сметана (поне 30% масленост, идеалното е 35%). Когато е почти завряла, добавяш 300 г нарязан черен шоколад, бъркаш, докато се хомогенизира, махаш от котлона и добавяш около 50 г краве масло. На този етап можеш да ароматизираш с нещо - например есенция ром. Оставяш да изстине, като бъркаш от време на време. После прибираш в хладилник за поне 4 часа. Стяга много добре.
Приготвяш си материал за овалване - смлени ядки или какао. С лъжичка взимаш от студената смес, бързичко правиш топче и бързичко овалваш в ядките или какаото. Готово!
Това е базовата рецепта за трюфели. Ако желаеш, към ганаша (преди да го прибереш в хладилника да стегне) можеш да прибавиш други съставки - да кажем нарязани ядки или стафиди, предварително накиснати в ром и отцедени, някакви вкусни бисквитки (натрошени). Може само един цял лешник в средата. Слагала съм и изрезки от блат за торта. Въобще - концерт по желание :) Така бонбоните всеки път ще са уникални.