Фарингит или ларингит?

Проблем с фарингит

Мнениеот ivelina.lambreva » 12 Фев 2017, 10:34

Здравейте, от 1 месец се възстановявам от грипа, изкарах бронхит но гърлото още е зачервено,личния лекар каза че е хронично възпаление. Бях на антибиотик 5дена.
Сега не знам дали е от гърлото, но от една седмица имам неприятен сладък вкус в устата и не може да изчезне. Още със ставането забелязвам и че езикът ми е обложен покрит с бяло..
Наистина не знам къде да потърся съвет, лекарката ми казва че е от лекаства, но аз спрях да ги пия отдавна. Опасявам се че може да е бактериална инфекция или микозни гъбички, но не мога да си поставям диагноза сама. Дадох кръв за проверка на кръвна захар, но всичко е в норма.
Според вас има ли нужда от унг спецеалист? Не знам от какво може да е причинено.
Ще се радвам да получа съвет или мнение.
Благодаря.
ivelina.lambreva
 
Мнения: 6
Регистриран на: 12 Фев 2017, 10:26

Re: Проблем с фарингит

Мнениеот dinkog » 12 Фев 2017, 10:37

Мини УНГ след като толкова те притеснява, не знам с кръвни изследвания дали могат да се докажат гъбички, много се съмнявам, по-скоро трябва проба, която в твоя случай ще е от устата/гърлото.
Аватар
dinkog
 
Мнения: 611
Регистриран на: 21 Мар 2015, 11:37

Re: Проблем с фарингит

Мнениеот i5roff » 12 Фев 2017, 21:23

Привет,
ти не си ли чувала за пчелни продукти ?
i5roff
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Фев 2017, 21:20

Re: Проблем с фарингит

Мнениеот ivelina.lambreva » 12 Фев 2017, 23:31

Ами принципно бях пробвала с едни пастили с прополис без особен резултат.(пропс)
Може да помисля за нещо друго.
ivelina.lambreva
 
Мнения: 6
Регистриран на: 12 Фев 2017, 10:26

Фарингит или ларингит?

Мнениеот ivelina.lambreva » 26 Мар 2017, 22:21

Здравейте.
От почти 4месеца имам УНГ оплаквания ,като декември месец изкарах грип, но явно не съм го долекувала добре, защото получих усложнения - кашлица, зачервено гърло, проблеми с хрема, дискомфорт в едното ухо.
Бях на два различни унг специалиста, като първия ми каза че имам ларингит и силно възпалена лигавица, а също и вдлъбнато тъпанче на проблемното ухо.
Според него имам някакъв вид инфекция, защото ми изписа Аугментин 875mg, капки за нос и клариназе за ринит. Още на първия ден от лечението с антибиотика получих силни болки в гърлото и по скоро в преглъщането, имах и силна хрема и все още имам.
Като цяло почувствах се ужасно и с темпуратура 37.5
Не знаех какво да правя и отидох на друг лекар, в същата болница, който ме прегледа и каза че имам фарингит- възпаление на гърлото, но всичко друго ми било здраво- уши и носоглътка... той ми изписа Бисептол и спрей за гърло тантум верде. Засега не съм започнала бисепола, защото съм в лошо състояние и наистина не мага да приема дали това е реално и имам нужда от подобно лечение. Бисептол не е безобидно средство. Обмислям да потърся трето мнение. Като цяло не съм имала болки в гърлото а само е било червено, но не съм имала и хрема досега за целия период от тези 4месеца.
Въпросът ми е - според вас ларингит или фарингит е това?
Или просто спад в имунитета? Правих пълни изследвания и всичо е съвсем нормално/ кръв, слюнка.
Но от декември не съм се излекувала напълно и се въртя в кръг от тогава..
ivelina.lambreva
 
Мнения: 6
Регистриран на: 12 Фев 2017, 10:26

Re: Фарингит или ларингит?

Мнениеот FramarLekari » 28 Мар 2017, 11:16

Здравейте, ivelina.lambreva!

Възпаленото гърло може да се дължи на различни заболявания. Най-разпространени са ларингит и фарингит, два вида възпаление с подобни симптоми и лечение. Те често, но невинаги, са причинени от инфекция с вируси или бактерии.

Както подсказва името, ларингитът е възпаление на ларинкса, гръкляна, разположен в гърлото. Ларинксът, който съдържа гласните връзки, участва в произвеждането на речта, преглъщането и дишането. Един от най-характерните симптоми е промяна на гласа.
Основните симптоми при ларингит включват:
Загуба или дрезгавост на гласа
Усещане за изтръпване в задната част на гърлото, възпалено гърло
Постоянна кашлица
Хрема
Повишена температура
Повече информация за ларингит може да прочетете тук: ОСТЪР ЛАРИНГИТ МКБ J04.0

Фарингитът представлява възпаление на фаринкса и често се асоциира с остра инфекция на горните дихателни пътища. Фаринксът е мускулна тръба в гърлото. Най-често се причинява от вирусни инфекции (70-80 % от случаите), а останалите случаи могат да бъдат резултат от бета-хемолитични стрептококи инфекции.
В допълнение към възпалено гърло, фарингитът се свързва със следните симптоми:
Болка при преглъщане
Затруднено преглъщане
Зачервяване и възпаление на гърлото
Гной в близост до фаринкса или сливиците
Загуба на апетит
Хрема
Оталгия (болка в ушите)
Повишена температура
Кашлица
Повече информация за фарингит може да прочетете тук: ОСТЪР ФАРИНГИТ МКБ J02

Лечението и при двете заболявания зависи от причината и е сходно. Ако се дължи на бактериална инфекция например, се предписва терапия с антибиотици. За облекчаване на симптомите се използват различни локални препарати - таблетки за смучене, спрейове, сиропи. Важно е да не се пуши и да се избягват задимени среди. Пийте много течности. При необходимост приемайте обезболяващи, като парацетамол или ибупрофен. Опитайте се да осигурите почивка на гласа си, не говорете на висок глас или не говорете в продължение на дълъг период от време. Шептенето също е болезнено, тъй като затруднява работата на ларинска, така че се стремете да говорите с мек, тих глас. Може да приемате имуностимулант и витамини.

Ние не можем да Ви поставим точна диагноза, тъй като тя се обосновава на подробна анамнеза и находките от физикалния преглед.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Проблем с фарингит

Мнениеот lussy » 08 Фев 2018, 13:32

Аз бих минала през специалист УНГ, пък после той като каже какво е положението, ще се действа. От лекарствата предимно горчив или метален вкус се получава в устата. Не се бави много според мен и отиди.
lussy
 
Мнения: 421
Регистриран на: 02 Окт 2013, 11:45


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със Заболявания уши, нос, гърло (УНГ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron