Паелята е изключително вкусно ястие, което за пръв път опитах в южна Испания, вълшебството което носи Андалусия остава завинаги в сърцето

Това испанско ястие прекрасно обединява аромати от средиземноморската кухня. Основните съставки са ориз, шафран и зехтин. Допълват се с различни видове месо нарязани на кубчета - пиле, морски дарове дори и заек. Може да се приготви с различни зеленчуци - грах, чушка, царевица, зелен фасул, моркови. Името на ястието идва от съдът, в който се приготвя. Това е голям плосък тиган с две дръжки, като ушички. Ако не разполагате с такъв и обикновен по-дълбок тиган свършва работа.
Оризът за паеля е къс и дебел, с едри, обли и меки зърна. За приготвянето на моята паеля използвах ориз Ризон, той е много подходящ, и трябва да се внимава да не се превари. Жълтият цвят, който добива ястието се дължи на една от най-скъпите подправки в света – шафранът. Цената е 2.50 лева за 0.3 грама, което е достатъчно за рецептата по-долу. Изцяло с морски дарове беше паелята ми тъй като ги обожавам, използвах миди, скариди и филе от риба.
При класическата рецепта се слагат миди с черупки, красиво е, но чистенето е доста трудоемко. Зависи колко държите на естетиката :)
Черупките на мидите се изчистват хубаво от водорасли и всякакви полепени по тях неща. Освен ако не са изчистени, като тези най разпространените в търговската мрежа, каквито са замразените. Не прекалявам с количеството на мидите, тъй като тяхната функция все пак е да филтрират водата и трябва да се внимава с консумацията им. Сваряват се във вода (с малко бяло вино по желание) за 2-3 минути, докато се отворят и са готови за рецептата. (бульонът в който са вряли мидите също може да се използва)
200 г сварени миди с черупката
150 г големи скариди (около 12 на брой)
300 г филе от риба, нарязано
2 червени чушки
300 г ориз
150 г замразен грах
щипка шафран
1 литър пилешки бульон
100 мл бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
сокът от 1/2 лимон
1 нарязан лимон при сервирането
Лук, 2-3 скилидки чесън
Ако паелята се прави с морски дарове, те се слагат по към края на готвенето, за да не се преваряват.
В тиган се загрява зехтин, около 2 лъжици. Запържват се рибата и скаридите. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът. След като ориза поеме течноста се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Всичко това става на умерен огън, не бива да загаря, но е допустимо леко да се захване на дъното. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната, загрята на 150°C за 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.
Паелята с миди с черупки и непочистени скариди е много живописна, но трудна за ядене, затова от друга страна вариант с почистени продукти е по лесен :)
Estuvo delicioso!