Фобиите - един необясним страх

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Фобиите - един необясним страх

Мнениеот delinda » 15 Дек 2011, 11:38

Страхът е една от най-честите емоции, които човек изпитва. Инстинктивно това понятие почти винаги се свързва с уплаха и паника. Ако тези усещания станат толкова силни, че предизвикват патологични ефекти у човек, вече се говори за фобия.
Фобията не е преструвка или детинска инсценировка, а болест, към която трябва да се подходи достатъчно сериозно, за да не пречи на нормалния живот на човека.
Още през V век пр. н. е. Бащата на медицината Хипократ описал симптомите на фобията в трактата си, посветен на епидемиите. Самата дума "фобия" идва от гръцкото "рhobos" - ужас. Вероятно всеки човек в по-голяма или по-малка степен изпитва фобия към нещо. Лекарите уверяват, че фобиите не са ни най-малка причина за неуспех в живота, напротив. Великият пълководец Наполеон е изпитвал страх от котките, доктор Фройд е припадал при мисълта да пътува с влак, а Цезар никога не заспивал нощем на тъмно.
Към днешен ден лекарите наброяват около 300 вида страхове.
Изображение
Видове фобии:
фобофобия - страх от възникване на фобии
гленофобия - болестен страх от погледа на кукла
арахнофобия - болестен страх от паяци
кардиофобия - болестен страх от сърдечни заболявания
хинофобия - болестен страх от китайци
гинефобия - болестен страх от жени
педофобия - болестен страх от деца
философобия - болестен страх от философията
имофобия - болестен страх от противоречия, разногласия
танатофобия - болестен страх от смъртта
сотериофобия - болестен страх от влиянието на другите
сидеродромофобия - болестен страх от влакове, железопътни линии и пътувания с влакове
сколецифобия, вермифобия - болестен страх от червеи
ринофобия - болестен страх от носове
орнитофобия - болестен страх от птици
порфирофобия - болестен страх от пурпурния цвят
Ахмофобия - страх от ъгли и ръбести предмети.
Акрофобия-страх от височини
Агорафобия - страх от открити пространства
Алгофобия - страх от болка
Белефобия - страх от игли и карфици
Клаустрофобия - страх от затворени пространства
Кинофобия - страх от кучета
Хидрофобия - страх от вода
Кенофобия - страх от тъмнина
Музофобия - страх от мишки
Миксофобия - страх от прахоляк
Нозофобия - страх от болести
Оклофобия - страх от тълпата
Рупофобия - страх от мръсотията
Танатофобия - страх от смъртта.


Всички фобии се съпровождат от т.нар. панически атаки - обливане в студена пот, чести позиви за уриниране, учестен пулс, дори сълзи и зачервяване или бледност на кожата. Именно тези атаки водят до дискомфорт и пречат да се води нормален живот. Поначало те възникват само в конкретната ситуация, но постепенно могат да започнат да се пораждат дори само при спомен или мисълта за нея.
Изображение
А вие имате ли някаква фобия?
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот spend » 15 Дек 2011, 13:16

Аз имам фобия от змии. Изпадам в ужас, когато видя такова животно...
Аватар
spend
 
Мнения: 109
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 14:10

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот pasta » 15 Дек 2011, 13:19

Аз също, дори само като ги гледам по телевизията змиите и треперя.
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот ДжЪз » 15 Дек 2011, 15:30

Аз имам панически страх от вода, породен от един неприятен инцидент. От тогава насам изпитвам страх от басейни.
Аватар
ДжЪз
 
Мнения: 33
Регистриран на: 07 Дек 2011, 13:35

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот valiart » 16 Дек 2011, 12:26

Не понасям змии и всякакви други влечуги и членестоноги :shock:
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот tweety » 16 Дек 2011, 12:44

Имам фобия от височина, страх ме е да гледам от високо :lol: :lol: , а що се отнася до другите фобии имах такава от влечуги( като всички останали), но от както се сдобих с такова, което избяга и се наложи да го прибера в терариума си отиде и страха от тях. Иначе като малка не обичах да спя до прозорец, защото имах фобия, че някой може да ме нападне. Не съм лекувала фобията, тя сама си отиде :)
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Фобиите - един необясним страх

Мнениеот Margo » 16 Дек 2011, 16:16

Много често фобиите са зародени в ранна детска възраст. Страхът в ранна детска възраст е нормална психологическа проява. Много често децата ни искат да спят на светната лампа от страх към несъществуващи " торбалан" , " Баба Яга" или " марок". Страхът от измислени образи започва някъде от 8-мия месец на вашето дете и често е съпътстван от плач и дискомфорт. Този страх е предизвикан от ограниченото познание на детето за заобикалящия го свят. Децата са много уязвими на тема раздяла с родител. С течение на времето те осъзнават истината за преходността на живота и се страхуват за своите близки. Детето може да плаче тайно и да скрива терзания си, което го измъчва допълнително. При някои деца тази и обладава съзнанието и ги прави по-затворени. Тъй като е възможно децата сами да си насаждат страхове от предмети и хора, не е нужно родителите им да им насаждат допълнително такива, а напротив трябва да им отделят достатъчно време, да говорят с децата си и да разсеят създадените страхове.
Обяснете на детето си, че сянката която вижда на балкона е вашата мила съседка и че няма причина да се страхува. Важно е да изградите на детето силен характер, за да преодолява страховете си и да бъде по-решително като порасне, а не да изпада в депресия при всеки дребен проблем. Освен това е добре процесът от спане на светло, плавно да премине към спане на тъмно за да не се нарушава правилната светлина за сън.
Още един съвет към родителите, бъдете предпазливи и обърнете внимание на страховете на детето си за да бъде то стабилно психически в по-късна възраст.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Странни фобии

Мнениеот delinda » 19 Дек 2011, 15:01

Ефебофобия – страх от млади хора

Ясно е, че ефебофобиците са най-често злобни бабички и дядовци, които постоянно крадат топката на децата. Проблемът обаче е много сериозен и дори се изследва неговия ефект върху развитието на обществото.

Коулрофобия – страх от клоуни

Напълно разбираме коулрофобите – клоуните са изключително зловещи. Сегашните хлапета не са гледали филма "То", ние обаче сме. Фобията най-често се среща сред малки деца, но понякога остава за цял живот. Възрастните коулрофоби напълно разбират колко безумен е страхът им, но въпреки това не могат да го преодолеят.

Ергасиофобия – страх от работа

Най-яката фобия на света! Ако успееш да убедиш някой доктор, че я имаш, цял живот ще си лежиш пред телевизора. Най-често обаче се появява при хора със сериозни психически проблеми.

Гимнофобия – страх от голота

Страхът от това да те виждат гол не е кой знае какъв проблем. Лошото е, че често хората с тази фобия изпитват страх от голотата и на други хора, което е много сериозен минус, защото пропускат много красиви неща в живота (Адриана Лима, например). Всъщност тази фобия най-често е резултат точно от строгите изисквания за външност, наложени от телевизията и списанията.

Неофобия – страх от новото

Една от най-разпространените фобии. Страх от нови неща и идеи. През средновековието доста хора са изгорели заради болните от неофобия инквизитори. Патриархалното общество и всичко подобно също се приемат за неофобични.

Параскаведекатриафобия – страх от петък 13

Невъзможната за изговаряне дума в буквален превод от гръцки означава фобия от петък 13.

Панофобия – страх без причина

Страх те е, но не знаеш от какво. В даден момент толкова много се побъркваш, че започваш да се страхуваш от всичко – много често се регистрира при шизофрениците.

Тафофобия – страх да не те погребат жив

Никой не иска да бъде заровен жив, но за някои хора това е мания. Основното им притеснение е, че лекарите ще направят грешка и ще ги обявят за мъртви. Най-ужасното в цялата ситуация е, че няма да могат да поправят грешката, а просто ще се събудят на два метра под земята. Преди съвременната медицина да стане съвременна, това се е случвало доста често.

Птеронофобия – страх от гъделичкане с перо

Ако брат ти се е счупвал да те гъделичка като малък, изпитващ неподправен ужас към приближаващото се към теб перо.

Тъпосайтофобия – страх от тъпи сайтове в нета

Не знаем дали има хора с такава диагноза. Измислихме си това заболяване като жест на благодарност, че прочете този материал до края.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

СТРАХ?

Мнениеот Memento » 03 Фев 2012, 14:37

Кои са вашите най-големи страхове? Какво ги поражда и пречат ли ви те на нормалният житейски път? Има ли ли сте страхове в миналото които сега ви се струват комични и кои страхове ще ви останат доживот? Споделете ги тук!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: СТРАХ?

Мнениеот ogi-smile » 03 Фев 2012, 15:28

Страх от тъмното!!!Естествено, страхът от тъмното не е само страх от непознатото, а той може да се дължи и на други фактори. При мен той се усилва при падането на нощта, като най-интензивен е на здрачаване. Понякога се превръща в пристъпи .
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Следваща

Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта