Чесънът - зеленчук или лекарство?

Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.

Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот dimitrova_70007 » 06 Яну 2012, 12:02

Един от зеленчуците, които не напускат трапезата на българина. Традиционно го използваме не само като подправка, но и като лек срещо много болести или поне превантивна мярка срещу появяването им. Все повече се разширява спектърът на възможностите му и кръгът от привържениците на "естествения антибиотик", както е известен ароматният зеленчук. Това, в което съм се убедила с очите си е как почти мигновено нормализира високото кръвно налягане. Действа много ползотворно и при ухапване от насекомо. Вие с какво предназначение го използвате най-често?
dimitrova_70007
 
Мнения: 62
Регистриран на: 06 Яну 2012, 11:14

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот Forman » 06 Яну 2012, 14:19

Въпреки, че има неприятен за околните мирис, обичам да си похапвам чесън. А що се отнася до лечебните му свойства, приятелката ми го използва срещу косопад. Втрива в корените на косата си скилидки чесън, увива главата си с найлон и стои така известно време. Не приятно мирише, но има чудесен ефект.
Аватар
Forman
 
Мнения: 199
Регистриран на: 16 Ное 2011, 09:46

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот mile_jeleva » 07 Яну 2012, 15:12

Таблетки с масло от чесън вършат чудесна работа и я няма неприятната миризма.Аз лично пия такива таблетки и даже сега съм малко настинала и само това пия :roll: дано не стигна до лекар с моите самолечения :)
Какъвто и да е въпросът, любовта е отговорът.
Аватар
mile_jeleva
 
Мнения: 37
Регистриран на: 06 Яну 2012, 12:37

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот pasta » 07 Яну 2012, 23:47

dimitrova_70007 написа:Един от зеленчуците, които не напускат трапезата на българина. Традиционно го използваме не само като подправка, но и като лек срещо много болести или поне превантивна мярка срещу появяването им. Все повече се разширява спектърът на възможностите му и кръгът от привържениците на "естествения антибиотик", както е известен ароматният зеленчук. Това, в което съм се убедила с очите си е как почти мигновено нормализира високото кръвно налягане. Действа много ползотворно и при ухапване от насекомо. Вие с какво предназначение го използвате най-често?

Определено чесънът присъства на нашата трапеза и като подправка и като средство з аповишаване на имунитета ;).
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот Memento » 12 Яну 2012, 16:30

Страхотно укрепва имунната система, доколкото знам срещу неприятната миризма много помагат цитрусовите плодове.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот Изабел » 17 Яну 2012, 00:21

Изобщо не понасям чесън и това нещо отсъства от дома ми.Хора които предната вечер са консумирали чесън са с чеснов мирис на кожата от което ми се повдига.Мъжът ми обича да си хапва от време на време шкембе чорба,разбира се извън дома ,мие си зъбите по 7-8 пъти,дъвчи дъвки и пак го усещам,но към него съм толерантна щом обича да си хапва,аз и синковеца-категорично не.
Carpe diem!
Аватар
Изабел
 
Мнения: 104
Регистриран на: 22 Авг 2011, 11:21

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот tweety » 17 Яну 2012, 17:48

Чувала съм срещу радикулит и разгягане на сухожилия помага чеснов пластир. Можете да си го приготвите като върху суха памучна тъкан нанесете равно количество прах от жълта горчица, смлян чесън и 150 мл. отвара от 10 лешника за разтваряне на горчицата. Отгоре покрийте с друга марля и дръжте така направения пластир на мястото колкото може по-дълго. Когато завършите процедурата, измийте кожата с вода със стайна температура, увийте се със шал и поспете. След 3-4 сеанса ще настъпи подобрение. Опитайте и споделете!
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот southern_sun » 24 Яну 2012, 14:18

Така натрапчивата миризма на чесън идва от самия му състав, в който влизат много витамини от група Б, витамин Ц, азотосъдържащи вещества, гликозиди, минерали и др.
Чесънът спомага за по-добро усвояване на храната, възбужда апетита и влияе добре на високо кръвно налягане, като се препоръчва консумацията на 2-3 скилидки дневно. Дъвкането на чесън убива всички бактерии в устата, а вдишването на разбит чесън предпазва от грип.За лечение на хрема се препоръчват тампончета в носа напоени с кашичка от чесън. Макар люто и неприятно има добро противовъзпалително действие.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот Даниела Стоянова » 31 Яну 2012, 17:30

Екстракт от чесън се използва за предпазване от настинка и грип. Намаляват симптомите с 60% , употребата на чесън в умерени количества, но редовно (най-добре над 3 месеца), засилват имунитета на клетъчно ниво, с което може да се обяснят и отслабването на симптомите и съкращаването на времето на заболяването. Това качество на чесъна се дължи на няколко вещества, подсилващи имунната система – лектини, фруктоолигозахариди, апигенин и вид аргинин.
Даниела Стоянова
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Авг 2011, 13:42

Re: Чесънът - зеленчук или лекарство?

Мнениеот Memento » 01 Фев 2012, 12:17

Универсалният доктор

Според последни данни на японски изследователи в 100 г чесън (около 2-3 глави) се съдържат: 30,8 г въглехидрати (т.е. разновидност на скорбялата и захарта), 6,2 г белтъчини, 1,5 г целулоза, 0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,2 г фосфор, 0,15 г аскорбинова киселина. Сравнително неотдавна в него е намерен и редкият природен елемент германий, имащ противотуморен ефект. Не е нужно да бъдем специалисти, за да разберем колко ценни са тези вещества - и за мозъка, и за костите, и за кожата, и изобщо за настроението. Тези, които ежедневно изяждат по 3 скилидки чесън, успяват :

* да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции
* да понижат съсирваемостта на кръвта и, като следствие, образуването на тромби.
* да излекуват практически всички форми на астения.
* да премахнат умората
* да стабилизират работата на дебелото черво
* да премахната мазолите, папиломите и брадавиците
* да предотвратят образуването на тумори.


За уханието на чесъна
Когато наоколо всички кихат, а вие още не сте усетили признаците на простудата, време е да побързате с профилактиката. Ако не ви е по душа перспективата да ухаете на чесън, по-добре е да не ядете лекарството, а да го миришете. Смелете две скилидки, сложете ги в чашка, вържете отгоре една марличка. Когато лягате да спите вземете този инхалатор и го вдишвайте в продължение на 10 минути. А през нощта поставете чашката близо до възглавницата: докато вие спите, чесънът ще бди за вашето здраве.
Три пластира в един

От радикулита, както и от разтягането на мускулите и сухожилията ще ви помогне саморъчно направеният чеснов пластир. Той притежава мощен загряващ ефект и много лесно се приготвя. Върху суха памучна тъкан нанесете равно количество прах от жълта горчица, смлян чесън и отвара от лешници (предварително подръжте на водна баня 10 лешника в 150 г вода в продължение на половин час и използвайте тази отвара за разтваряне на праха от горчицата). Отгоре покрийте с друго парче плат - така че да се получи нещо като сандвич. Сложете пластира на болното място и дръжте, колкото можете да издържите. Когато завършите процедурата, измийте кожата с вода със стайна температура, увийте се със шал и поспете. След 3-4 сеанса ще настъпи подобрение.



Вдишвайки чаен аромат...
За лечение на простуда, грип, туберкулоза и заболявания на горните дихателни пътища, се прави парна инхалация с чеснов чай. Настъргват се няколко скилидки чесън, слагат се в малка тенджерка с дебело дъно и се залива с 1,5 чаши вода. Кипва се на слаб огън и ври 20 минути. Снема се от огъня и се оставя за малко да изстине, за да не се изгорите при инхалацията. Добавете 1 ч л лимонов сок. Дръжте тенджерката захлупена, докато започнете инхалацията, за да не изстине течността и да не изгуби лечебните си свойства. Седнете удобно, поставете тенджерката на коленете си, покрийте главата си и дишайте изпаренията половин час.
Бокал чесново вино...

Тази рецепта е измислена от французите, за да достигнат веднага няколко цели: да се избавят от първите симптоми на простудата, да повдигнат общия си тонус и да снижат артериалното си налягане. Изчистват се и се смилат 5-7 скилидки чесън, слагат се в стъклен буркан След това се добавят 10 щипки листа от пелин (може да използвате и сушени, но тогава трябват 15 щипки). Сместа се залива със 750 г (3 чаши) горещо бяло или червено вино, покрива се и се оставя на тъмно място при стайна температура. След 5 дни виното е готово. Оптимална дневна доза - 2 чашки.
... за профилактика на зъбите

За профилактика на кариеса и други заболявания на устната кухина (стоматит, пародонтоза и всякакви микробни инфекции) е достатъчно преди сън старателно да сдъвчете и да подържите в устата си скилидка чесън, а след това 15 мин нищо да не ядете и пиете. Изплакнете устата с отвара от мента или аир.

Както всяко силно действащо лекарство чесънът не се препоръчва на всички (и в това няма нищо чудно - нали много лекарства имат противопоказания). Забравете за чесъна, ако вие сте:

- бременна или кърмите
- страдате от бъбречни заболявания
- редовно се занимавате с някаква духовна практика - медитация, аюрведа, йога (освен гимнастика).

Маска за лице

Искате да поосвежите лицето си и едновременно с това да изчистите пъпките? Смилате на ситно една глава чесън и равномерно нанасяте по лицето и шията (естествено, като старателно заобикаляте областта около очите). Ако кожата ви е много тънка и суха, след 2-3 мин свалете маската с памучна кърпа, напоена в хладка вода. Ако кожата ви е мазна, можете да почакате 5-7 минути. Смисълът на тази екзотична процедура е прост: чесънът предизвиква прилив на кръв и като следствие - тонизиращ и подмладяващ ефект. Цветът на лицето и тургура на кожата значително се подобряват. Процедурата е най-действена във фазата на растяща Луна. Ако имате чувствителна кожа, направете си предварително тест на вътрешната страна на лакътя.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Следваща

Назад към Домашен лекар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron