Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти ...

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти ...

Мнениеот Димка Кънева » 08 Яну 2012, 19:46

Навсякъде по обявите за работа мечтаният специалист трябва да е иновативен и креативен, да умее да работи самостоятелно и в същото време да работи ефективно в екип. Възможна ли е на практика тази комбинация?!
Много по-често сме свидетели в реалността на два варианта: Първият на служителите, които работят добре в екип, но трудно се справят самостоятелно с работата. Вторият на креативни личности, които работят изключително самостоятелно и не понасят дори присъствието на други хора около себе си, освен в случаите, в които се възхищават от работата на твореца.
Комбинацията на самостоятелността и екипността не е невъзможна в една личност, но по скоро е изключение от правилото, от колкото правило! Обяснения за това дават много специалисти, които разделят на два основни вида хората: на колективисти и на индивидуалисти с техните специфични, по някога взаимноизключващи се характеристики.
И ако толкова рядко се намират такива комплексни личности, логичен е и въпросът, дали техните потенциални работодатели могат да платят цената им, за да разполагат с тях в работният си екип?!
Вие кой тип личност сте? :D
Димка Кънева
 
Мнения: 36
Регистриран на: 30 Дек 2011, 22:55
Местоположение: Стара Загора

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти

Мнениеот delinda » 10 Яну 2012, 10:27

За мен работата в екип е много важна. Истината според мен е, че човек сам не може да постигне нищо. За да успееш, в която и да е област трябва да имаш хора, които да застанат зад теб. Днес почти всеки човек е индивидуалист и иска да се докаже или просто да наложи себе. От тук произтича и основната грешка на всеки от нас. Хора, разберете, че за да успеете не може да действате сами. Трябва да си изградете здрав гръб зад себе си от профисионалисти, с които мислите еднакво и имате обща концепция. Разбира се във всеки екип има неразбирателство и сблъсък на мнения, но това е нормално, защото всички хора сами по себе си сме различни (дори обединени от обща идея). 8-)
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
delinda
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 09:11

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти

Мнениеот d_2 » 11 Яну 2012, 10:54

delinda написа:За мен работата в екип е много важна. Истината според мен е, че човек сам не може да постигне нищо. За да успееш, в която и да е област трябва да имаш хора, които да застанат зад теб. Днес почти всеки човек е индивидуалист и иска да се докаже или просто да наложи себе. От тук произтича и основната грешка на всеки от нас. Хора, разберете, че за да успеете не може да действате сами. Трябва да си изградете здрав гръб зад себе си от профисионалисти, с които мислите еднакво и имате обща концепция. Разбира се във всеки екип има неразбирателство и сблъсък на мнения, но това е нормално, защото всички хора сами по себе си сме различни (дори обединени от обща идея). 8-)


Да, съгласна съм, като искам само да допълня, че за да създадеш екип се изисква да имаш много точна преценка за хората. Не може да си сформираш екип от неподходящи хора и да очакваш резултат. :)
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти

Мнениеот ovagimyan » 11 Яну 2012, 13:41

Няма по добро нещо от работата в екип, но българина, българина не може да работи в екип.... Защо? Защото ние сме способни да си препишем всичко хубаво, което е свършил екипа и да се разграничим от всичко лошо винаги и много рядко поемаме отговорност за действията си.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти

Мнениеот southern_sun » 11 Яну 2012, 15:37

ovagimyan написа:Няма по добро нещо от работата в екип, но българина, българина не може да работи в екип.... Защо? Защото ние сме способни да си препишем всичко хубаво, което е свършил екипа и да се разграничим от всичко лошо винаги и много рядко поемаме отговорност за действията си.

Не знам на какво се дължи наистина това, но ако не натопиш колегата не те бива. Писнало ми е работя в колективи където добре е онзи, който снася на шефа. Фирмите на запад имат отговорник за човешките ресурси, човек, който познава всеки в екипа и прави всичко възможно да се запази добрия тон в службата, защото всяко малко дете знае, че когато нещата не вървят трябва да се търси причината.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти

Мнениеот Димка Кънева » 14 Яну 2012, 14:03

Екипът е много повече от сбора на индивидуалностите на съставящите го екипни членове, той е синергичен.
На екипът трябва да гледаме като на живо същество и да се грижим за неговите нужди в различните етапи от живота му.
Много често боричканията и конфликтите са за това, кой да бъде лидера... Последните разработки в областта на мениджмънта на работните човешки взаимоотношение твърдят, че лидерството трябва да бъде ситуативно и в този смисъл всеки екипен член би могъл да бъде лидер в ситуация, за която е считан за експерт в екипа. Така няма нужда от борба, а всеки дава максималното, на което е способен.
При изграждането на екипи е много важно специалистите да бъдат подбрани не само според професионалната си квалификация и опит, но и според личностните си качества.
Според известният изследовател на работни екипи д-р Меридит Белбин има девет роли, които трябва да се изпълняват в един екип - растение, изследовател на ресурси,координатор,оформител, специалист, наблюдател оценител, масовик,, изпълнител и довършител. Като за целта не е необходимо да имаме непременно 9 човека, защото екипните членове могат да изпълняват по няколко роли, като едната от тях да е водеща - първостепенна, а другите да са допълващи - второстепенни. Има дейности, в които не е необходимо да присъстват всичките девет роли, но това може да се прецени от експерт по организационно развитие и управление на човешките ресурси.
Надявам се тази информация да ви помогне в повишаване ефективността на работа на вашите работни екипи! :D
Димка Кънева
 
Мнения: 36
Регистриран на: 30 Дек 2011, 22:55
Местоположение: Стара Загора

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти

Мнениеот Memento » 14 Яну 2012, 20:29

Българската работа в екип в една снимка :D

Изображение
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти ...

Мнениеот Galina.bg » 24 Фев 2016, 15:05

Много зависи от екипите, ако няма добра среда, нищо няма да се получи.
Galina.bg
 
Мнения: 39
Регистриран на: 20 Юни 2014, 15:14

Re: Работим ли добре в екип или сме прекалени индивидуалисти ...

Мнениеот iwoni » 25 Фев 2016, 11:28

От много неща зависи - среда, колеги, от самата работа. Всеки се стреми да допринася по някакъв начин за екипа. Крайностите развалят работата.
iwoni
 
Мнения: 483
Регистриран на: 18 Яну 2016, 15:14


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта