Сънна парализа? Случвало ли ви се е?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Сънна парализа? Случвало ли ви се е?

Мнениеот Memento » 19 Яну 2012, 19:48

На мен лично 2-3 пъти досега. Честно казано е доста страшничко, не го пожелавам на никой. Ето малко повече инфо по темата от вики. При мен нямаше чувство за чуждо присъствие или съвокупляване с някакви създания но определено беше много реално.

Множество хора по целия свят са изпитвали състояние на събуденост, но с парализирано тяло, и дори усещане на чуждо присъствие. Някои хора усещат как с тях се съвокуплява друго създание, други хора - присъствие на много наблюдаващи ги създания в стаята им. В предмодерни времена, тези феномени са се тълкували като явяване на сескуални демони "сукуба" и "сукубус", а в модерни времена, от хора склонни да вярват в такива неща - присъствие на извънземни, създания от други измерения, чужди астрални тела и т.н. Сънната парализа е естествено състояние на тялото по време на сън. Нейната функция е да не позволява тялото да се движи по време на сън (за да не се движи тялото заедно с поведението в съня – да се рита и да се маха с ръце, ходене по време на сън, и др.). Понякога хората стават съзнателни докато тялото им е още в сънна парализа. Обикновено това преживяване се нарича фалшиво събуждане, защото изглежда сякаш че са се събудили, но тялото остава „спящо“ за определен кратък период от време. Тези преживявания обикновено са доста плашещи за хора, които не знаят какво се случва. Обикновено те обезумяло се опитват да помръднат или „да се събудят“, но изглежда, че нищо не помага. Понякога се получава, като че ли са се събудили, но след няколко минути разбират, че все още спят и сънуват и се опитват „да се събудят“ отново. Възможно е този цикъл на фалшиви събуждания да се повтори няколко пъти. В това състояние страховете са явни (за реалността в това състояние), често хората съобщават, че са видели същества или старици които се опитват да ги атакуват (по някакъв начин ги плашат). Дължи се на това, че страхът обзема съзнанието на индивида и той е създател на собствените си страхове. Когато човек знае какво се случва, може да управлява емоциите си и да има по позитивни преживявания.
Аватар
Memento

Re: Сънна парализа? Случвало ли ви се е?

Мнениеот ogi-smile » 20 Яну 2012, 16:12

Със събуждането мозъкът „отблокирва“ въпросните мускули, но ако връщането в тялото е неочаквано, т.е. финото тяло е принудено от някаква причина да се завърне бързо, може да се получи въпросното събуждане преди тялото да е готово за това. Самото изравняване на финото и физическото тяло понякога може да отнеме време, но и в този случай трябва просто да изчакаш. Чувството да си парализиран е неприятно, но ако се съпротивляваш става още по-лошо.Това, което можеш да направиш е да си осигуриш условия за спокоен сън. Преди да заспиш недей мисли за ежедневните си проблеми и въобще за нищо неприятно. Много е важно човек да заспива с положителни мисли в себе си.
Аватар
ogi-smile

Мнениеот Forman » 20 Яну 2012, 17:00

Memento написа:На мен лично 2-3 пъти досега. Честно казано е доста страшничко, не го пожелавам на никой. Ето малко повече инфо по темата от вики. При мен нямаше чувство за чуждо присъствие или съвокупляване с някакви създания но определено беше много реално.

Множество хора по целия свят са изпитвали състояние на събуденост, но с парализирано тяло, и дори усещане на чуждо присъствие. Някои хора усещат как с тях се съвокуплява друго създание, други хора - присъствие на много наблюдаващи ги създания в стаята им. В предмодерни времена, тези феномени са се тълкували като явяване на сескуални демони "сукуба" и "сукубус", а в модерни времена, от хора склонни да вярват в такива неща - присъствие на извънземни, създания от други измерения, чужди астрални тела и т.н. Сънната парализа е естествено състояние на тялото по време на сън. Нейната функция е да не позволява тялото да се движи по време на сън (за да не се движи тялото заедно с поведението в съня – да се рита и да се маха с ръце, ходене по време на сън, и др.). Понякога хората стават съзнателни докато тялото им е още в сънна парализа. Обикновено това преживяване се нарича фалшиво събуждане, защото изглежда сякаш че са се събудили, но тялото остава „спящо“ за определен кратък период от време. Тези преживявания обикновено са доста плашещи за хора, които не знаят какво се случва. Обикновено те обезумяло се опитват да помръднат или „да се събудят“, но изглежда, че нищо не помага. Понякога се получава, като че ли са се събудили, но след няколко минути разбират, че все още спят и сънуват и се опитват „да се събудят“ отново. Възможно е този цикъл на фалшиви събуждания да се повтори няколко пъти. В това състояние страховете са явни (за реалността в това състояние), често хората съобщават, че са видели същества или старици които се опитват да ги атакуват (по някакъв начин ги плашат). Дължи се на това, че страхът обзема съзнанието на индивида и той е създател на собствените си страхове. Когато човек знае какво се случва, може да управлява емоциите си и да има по позитивни преживявания.

Това е безумство! Хора, просто си легнете и се наспете както трябва. Ако не можете да спите нормално, изпийте едно хапче, мляко или чай, ама не мислете за подобни неща!!!!
Аватар
Forman

Мнениеот Memento » 20 Яну 2012, 17:33

Forman написа:Това е безумство! Хора, просто си легнете и се наспете както трябва. Ако не можете да спите нормално, изпийте едно хапче, мляко или чай, ама не мислете за подобни неща!!!!

За какво безумство говориш???? Това е напълно естествено състояние мой човек, може да се случи на всеки, това да си легнеш и да се наспиш нормално и да пиеш нещо за сън няма никакво отношение по този въпрос, то просто се случва!!!! Едното няма нищо общо със другото!
Аватар
Memento

Мнениеот ovagimyan » 21 Яну 2012, 11:36

peasantwomen.jpg
синдромът на старата вещица
peasantwomen.jpg (17.82 KiB) Прегледано 10104 пъти

Над четиридесет процента от хората поне веднъж са изживели ужаса от синдрома на старата вещица, както е известно това състояние в народите на много страни.
Това всъщност е сънна парализа – това е състояние, в което парализата на мускулите се случва още преди заспиването или директно след събуждането.
По време на това състояние мозъкът се пробужда рязко от фазата на бързия сън, но парализата на мускулите, която обхваща цялото тяло, се запазва известно време.
Най-разпространените признаци на това ужасно състояние е чувството на невероятна уплаха, усещане, все едно някой ви е седнал върху гърдите и не можете да дишате.
ovagimyan

Мнениеот ogi-smile » 29 Яну 2012, 14:42

Е, като видя тази стара жена определено ме побиват тръпки... Сънна парализа, много хора май гледат с насмешка над това и си мислят, а ве какви са тези глупости... Ще кажа само, че ако е глупост сънанбулство ...
Какво представлява:
Говорене по време на сън.
Описание- Това е периодично говорене, пеене или дори тананикане по време на сън. Би могло и да се изрази само в стенания по време на сън.
Какви са симптомите:
- говорене или изказвания по време на сън
- това са епизоди, през които ние не го правим съзнателно
- за да се извърши изследването на тези епизоди, се използва полисомнографията
При кои случаи можем да срещнем "говорене по време на сън":
- това може да е свързано с психиатрични разстройства (депресии и т.н.)
- причината може да е свързана с това, че лицето има треска (висока температура и т.н.)
- причините могат и да са взаимно свързани с други разстройства на съня, като ходене на сън, обструктивен синдром на апнея, би могло и да се наблюдава при REM разстройства.
И двете съществуват, въпроса е какво и колко се знае за тях и как може да се помогне на хора с такива проблеми...
Аватар
ogi-smile

Мнениеот Memento » 29 Яну 2012, 18:11

Ето още малко интересна информация по въпроса:

При сънната парализа е характерна неспособност за движение на тялото. По време на сън то почти се обездвижва, което пречи на евентуално нараняване. Понякога мозъкът се събужда преди тялото, в резултат на което се усеща парализа. Това събуждане обаче е фалшиво, ненапълно.

Неспособността за движение се усеща от няколко секунди до няколко минути, като отминава с пълното събуждане.

Освен това странно усещане, някои хора могат да имат и халюцинации, обяснява авторът на проучването Брайън Шарплес, психолог в Penn State University.

Според експерти феноменът сънна парализа може да е свързан с фаза на съня, характерна с бързи движения на очите.

За да определят честотата на състоянието, психолози анализират данни от 35 различни проучвания. Установява се, че около 20% от общо 36 000 участници са преживявали поне един път сънна парализа.

Очертават се и две рискови групи. Повече от 28% от студентите и близо 32% от хората с психични проблеми са усещали странните симптоми най-малко веднъж. Според изследователите причината може да се дължи на по-високия риск от нарушен сън при тези групи.

За справяне с проблема експертите препоръчват ограничаване на стреса и редовна физическа активност.
Аватар
Memento

Мнениеот dendrina » 25 Мар 2013, 18:08

Да, случи ми се снощи... Не бих казала, че всичко, което изчетох описва толкова точно състоянието, а и хора, това явление не може да бъде обяснено научно или експертно, единствено можем да си споделяме по въпроса, но не и да се опитваме да му даваме дефиниция, защото такава не съществува или поне не засега... Не бях даже се унесла още, когато си отворих очите и не можех да си помръдна никой крайник, усещането за пълна парализа беше страшно и много неприятно. Чух звуци в стаята, сякаш имаше нещо около мен и над мен. Виждах нещо като мараня в тъмнината, сърцето ми започна да бие по странен начин, като трептене, което премина през цялото ми тяло, усетих вълна от вибрации и тези същества бяха там, усещах присъствие, определено не съм луда, но в стаята ми имаше нещо. Тези демони както ги наричат започнаха да се опитват да преминат през мен, през тялото ми, точно както ги обясняват по-нагоре, като сексуално съвкупление, след това получих някакво илюзорно преживяване, което знаех, че не е истинско, всичко останало беше истинско и в будно състояние. Накрая ми седнаха на гърдите и врата, главата, имах чувството, че се задушавам и не мога да дишам, уплаших се, че ще умра. Започнах да се боря с това нещо над мен... и то си отиде, светнах лампата и не можех да се свестя няколко минути, опитвах се да разсъждавам какво беше това и защо ми се случва, никога преди не съм го преживявала, но сега вярвам на всички хора, които имат подобно преживяване като мен. Много страшно и неприятно беше, надявам се да не го преживея отново. След като се свестих в главата ми започнаха да се изливат благодарности към бог, към това, че съм жива и здрава, към семейството ми, към това че мога да се движа и не съм затворник в собственото си тяло. Няма да забравя какво ми се случи, но и няма да мога да разбера напълно това явление...
dendrina

Мнениеот Rositsa » 21 Ное 2013, 17:46

Na men mi se sluchva postoiano. Poniakoga kogato chustvam che zapochva edin takav san,reshavam da se zabavliavam .razhojdam se po ulicite leka kato duh, krasiva,spokoina..i posle reshavam da letia.Vdigam se vav vazduha i vijdam celia grad pod men.Hubavo e no useshtam kak glavata mi treshti vsiakash lipsva oksijen.I reshavam da se varna v tialoto si i da se probudia uvi stava vse po trugno naposledak.Triabva da podchertaia che ne vlizam v tova sastoianie dobrovolno.To niakak si samo zapochva.Drugoto useshtane e che niakoi mi e sednal varhu gurdite, struva mi se che sam s otvoreni ochi i vijdam neshto i useshtam presastvieto mu ,no taka i do dnes ne moga da razbera dali naistina sam si otvorila ochite ili si vaobraziavam. Edin pat vidiah v ogledaloto kak me gleda maj ili jena s biala dalga kosa.Ili kotkata mi ,koiato e martva ot 3 godini kak lazi po korema mi i chuvah iasno markaneto i.Sashto taka mi se e sluchvalo da chuvam jasno muzika, stari retro parcheta ot 90 godini i s celia tekst na anglijski ,koito ne sam znaela nikoga naizust i ne sam chuvala otdavna.Mislia si che sasedite sa pusnali radioto silno i reshavam da proveria.Kato otvoria ochi niama nikakva muzika i vsichko e spokoino.Ne viarvam mnogo vav duhove i tova go otdavam na silen stres i neregolaren san.Ako zaspa v 4 h sutrinta mi se sluchva vinagi.Poniakoga kogato sam izmorena i legna da spia sled o obed,pak mi se sluchva.Mnogo e vajno kogato uspeesh da si otvorish ochite da ne gi zatvorish pak zashtoto te niakak si avtomaticheski se zatvariat vednaga i potuvash otnovo i da ne se obarnesh na drugata strana za da ne se paralizirash otnovo!!!!
Rositsa

Мнениеот Skudeva » 31 Авг 2014, 19:10

Здравейте!И на мен ми се случва за втори път,но днес въпросната парализа продължи с минути.Събудих се и не можех да се движа,а в същото време си бях будна и виждах тялото си как си стои и не иска да помръдне.Стана ми интересно от какво може да е затова потърсих във форумите.Беше си наистина стряскащо защото докато се опитвах да се обърна чух нещо зад себе си.Не мога да опиша какво точно беше но чувството наистина не беше приятно.Случи ми се през деня и бях сама в къщата.Не изпаднах в паника, но знаех че не спя,а не можех да мърдам.Прочетох и другите коментари по въпроса.Както се споменава и аз преди да заспя си мислех за проблемите които ми се случиха тези дни,общо взето не заспах спокойно може и това да е причината.
Skudeva

Следваща

Назад към Общи здравни теми