Как да се справим с умората

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Как да се справим с умората

Мнениеот ovagimyan » 17 Фев 2012, 11:21

Ще говоря от личен опит, а не в следствие на не - знам - си - какви проучвания.
Истината е, че човек трябва да си съсздаде мисловен план за това, което възнамерява да прави през деня. Според нагласата, ние се чувстваме по един или друг начин.
Със ставането сутрин трябва да се възприме идеята, че имаме да вършим някои неща, които са полезни за нас и ни помагат да се развиваме и да не преповтаряме мисловното си състояние от предния ден. Работата, грижата за къщата са неща, които бихме пропуснали с удоволствие, но които ако възприемем като част от графика, няма да ни натоварят психически със задължителния си характер.Освен това, както и вие сте чели - умората е по - скоро нагласа и оправдание, отколкото реално състояние. Да, организмът претърпява мини - криза особено пролет и есен, но това не е нещо, с което не можем да се справим. Ето и няколко съвета за повдигане на тонуса:

Йога - Когато аз, лично, си стоя в стаята и се чувствам напрегната започвам да правя Йога - упражнения и те наистина помагат. Идеята на Йогата е не да завършиш сеанса потен и морен, а да си отпуснат и пълен с енергия. Ако не сте посещавали курсове и не занете какво представляват упражненията точно, не рискувайте да си навехнете някох крайник а посетете сайт с обяснения на упражненията и техниките за дишане и релаксиране. Анимациите са много добри - погледнете www.abc-of-yoga.com и моля ви не се опитвайте да си правите промивка на носа със солена вода засега поне

Отдайте се на самотата си - Каквото и да си говорим понякога да се събираш с приятели не е отпускащо занимание, а излишно напрягане. Ако главата ти и без това е пред пръсване не излизай с голяма компания. Можеш да вземеш максимум една приятелка и то не много бъбрива и да отидете на отдалечено място, където мирише на трева и където има приятни сенки, да се излегнеш и да забравиш опасността от кърлежи.

Водете си дневник - Не е нужно да записвате всяка глупава безмислена подробност от живота си. Дневникът е опис на душевното развитие на човек. Препрочитането на фазите от него ви помага да се справите с психическите си кризи. Натоварването на психиката води до умора и до задълбочаване на състоянието. Напишете какво чувствате, препрочетете го и ще видите, като страничен наблюдател начин да се справите.

Оплаквайте се по-малко - Когато се преповтарят тежките ви проблеми наглас те не се измъкват от съзнанието ви, а ви натоварват още повече, като се наслагват там. Чувствате се онеправдани, скапани, изморени... Не го поватряйте на всеки, а го осъзнайте и се опитайте да се измъкнете. Ефекта не е лош, нали?

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Как да се справим с хроничната умора
Американските изследователи отбелязват, че в условията на икономическа криза все повече хора се оплакват от умора и понижаване на жизнения тонус. В Forbes е публикуван списъй с 11 начина как да се справим с хроничната умора и да върнем жизнената енергия.
Като е важен комплекнсият подход – трябва да се отделя внимание както на здровословното хранене, така и на физичекста активност и на социалната комуникация.
Това е списъка с 11 начина как да се преборим с умората:
1. Употребявайте по-малко калории
2. Закусвайте всеки ден
3. наспивайте се
4. Всеки ден правете физически упражнения
5. Включете в менюто си хранителни добавки, като комплекси витамини
6.Почистете организма си – почистваща диета, детоксикация
7. Избягвайте стресови ситуации
8. Посетете личния си лекар, направете си профилактичен преглед, вкл. на щитовидната жлеза
9. Прекарвайте повече време на слънце
10. Организирайте се, станете по-организран и точен
11. Общувайте, повече комунукарайте с хора с вашите интереси.
Звучат познато всичките съвети, остава да ги следваме.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот Memento » 17 Фев 2012, 11:28

Аз лично се справям като ставам по-активен, отдавам се на занимания нетипични за мен. Умората най-често идва поради често повтарящото се рутинно ежедневие, скуката която ни наляга, безсмислието на това което вършим. Намирайки си нови занимания, нови задачи с които мозъкът ни и тялото ни да са заети няма да ни остава да мислим много за умората а ще се заредим с още повече енергия!!!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот ogi-smile » 19 Фев 2012, 11:50

Умората е физиологично състояние на организма, резултат от физическо и нервно-психическо претоварване, външен израз на което е понижаването или временната загуба на работоспособност.Умората е защитна реакция на организма, предпазваща го от превъзбуждане и изразходване на запасите от енергия и хранителни вещества с евентуален фатален изход.

Теория на изтощението – според нея умората е резултат основно от изразходването на енергийните запаси на организма, без които той не е способен да поддържа работоспособността си.
Теория на задръстването – според тази теория първопричина за настъпване на умора е нарупването в организма на отпадъчни продукти от обмяната на веществата.
Теория на задушаването – на преден план се изтъква невъзможността на организма да отговори на повишените кислородни нужди на работещите мускули.
В наши дни е добре известно, че умората е комплексен процес, предизвикан от едновременни функционални изменения както в работещите органи и системи, така и в централната нервна система.

Доказателство за това са характерните изменения, настъпващи в тях:

Измененения в централната нервна система.
Най-често при настъпване на умора се наблюдава нарушена координация на движенията, намаляват се тяхната точност и прецизност, бързината и силата им в повечето случаи не отговарят на планираните.
Изменения в сетивните системи.
Най-ясно изразено е засягането на зрителната и на вестибуларната система. При настъпване на умора тяхната чувствителност силно се понижава, като е възможно да се стигне до временна загуба на пълна функционалност.
Изменение в мускулите.
Причинените от умората промени в мускулната тъкан са резултат едновременно от изчерпване на енергийните им запаси и от нарушаване на тяхната нервна регулация. В повечето случаи се наблюдава понижаване силата на мускулните съкращения, както и на мускулната възбудимост.
Възникването на умората, степента на нейната изразеност, измененията, които предизвиква в отделните органи и в централната нервна система, както и времето, необходимо за възстановяване, зависят от редица фактори.

Такива са полът и възрастта, здравословното състояние, нивото на тренираност, видът и обемът на физическото натоварване.

Причини за възникването на умора

Както вече беше споменато, умората най-вероятно е следствие от едновременното настъпване на голям брой изменения в почти всички органи и системи на човешкия организъм.

Ето и някои от основните причини, свързани с нейното настъпване:

Изчерпване на запасите от аденозин трифосфат (АТФ) и креатинфосфат (КФ). Натрупаният в мускулите АТФ е непосредствен източник на енергия за тяхното съкращаване при краткотрайни физически натоварвания с голяма мощност. Поддържането на такъв тип мускулна работа зависи от скоростта на използване и скоростта на синтезиране на АТФ. При упражнения като вдигането на тежести например, които са подчертано анаеробни, ресинтезът на АТФ е единствено за сметка на наличния КФ.

Съдържанието на АТФ и КФ в мускулите обаче е изключително ниско и може да осигури енергия за мускулна работа с продължителност до около 10 секунди. Установено е, че при изометрични натоварвания и при такива с надмаксимална мощност настъпването на умора съвпада с изчерпването на запасите от креатин фосфат.

Изчерпване на запасите от мускулен и чернодборобен гликоген. Гликогенът е субстрат с изключително важно значение за енергийното осигуряване на организма при занимания с физическа активност. Скоростта, с която той се изразходва при физически натоварвания, е в пряка зависимост от тяхната интензивност. Колкото по-висока е интензивността, толкова по-бързо се изразходва гликогенът.

Човешкият организъм може да натрупа около 2 000 ккал енергия под формата на гликоген. Това означава, че при продължителни физически натоварвания неговото количество може драстично да намалее и да предизвика умора, граничеща с невъзможност за осъществяване на каквито и да било движения...
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот Камелия » 30 Май 2012, 10:18

Вероятно сте чували и поне веднъж сте пили енергийна напитка, но вероятно не знаете, че енергийните напитки увреждат необратимо зъбите!? Активно спортуващите много често прибягват към енергийните напитки, които ускоряват метаболизма и спомагат за бързото редуциране на мазнините в организма, но имат пагубен ефект върху емайла на зъбите. Това се получава от увеличената киселинност на тези напитки. В едно публикувано проучване прочетох, че учени са направили опит с изкуствени зъби, които в продължение на 5 дена са били потапяни в различни енергийни напитки, а след това в изкуствена слюнка и така 4 пъти на ден. След този експеримент учените са установили, че спортните напитки нанасят по-малки щети на зъбите от колкото енергийните, тъй като само 5 дена изложени на тази киселинна атака зъбите са станали по податливи на кариеси и загниване. Освен върху зъбите енергийните напитки влияят и върху килограмите. Поради високото си съдържание на захар те са причина за едни от водещите заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания. За да избегнем подобни здравословни проблеми, учените ни съветват да ограничим консумацията на енергийни напитки и винаги след приема на такива да дъвчим дъвка за регулиране на киселинността в устната кухина.
Камелия
 
Мнения: 183
Регистриран на: 27 Мар 2012, 14:56

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот liubomira » 20 Юни 2012, 14:40

Според научни изследвания 2/3 от жените страдат от хронична умора :idea: И как няма, като се разпъват на кръст само и само да си свършат всички задължения - семейството, децата, домакинските задължения, работа, кариера и какво ли още не. В такива моменти прибягвам до хомеопатия или хранителни добавки, защото ми е трудно да се справя сама колкото и да се опитвам да мисля позитивно. Сега съм си купила капсули с пчелно млечице, които повишават жизнеността на организма, повишават концентрацията и забавят стареенето :)

Honey_milk.jpg
Honey_milk.jpg (39.99 KiB) Прегледано 2366 пъти
liubomira
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Юни 2012, 16:35

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот tweety » 20 Юни 2012, 14:52

Чела съм, че певицата Шер след изтощително турне е повалена от умора и няколко дена не е можела да стане от леглото. Не знам дали при мен е хронична или не, но последно време се чувствам на ръба на силите си. Пия кафета, прибирам се у нас и заспивам.КОшмар е! Трудно работя, след обед просто не мога да си държа очите отворени колкото повече спя, толкова повече ми се спи.
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот Ваня_13 » 17 Юли 2012, 16:13

Ако намерите начина как да се справим с умората, моля кажете, защото пролетно време страдам от пролетна умора, лятото жегите ме морят, зимата от студено на топло - пак същата работа!Писна ми вече!
Ваня_13
 
Мнения: 140
Регистриран на: 18 Юни 2012, 13:59

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот sunnyr » 26 Мар 2013, 17:09

Като зачестим ваните с ароматни масла. На мен винаги ми се отразяват страхотно… :P
sunnyr
 
Мнения: 155
Регистриран на: 16 Яну 2013, 13:26

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот Evgenia » 12 Апр 2013, 10:31

Като я взривим с "бомба" от витамини :P
Evgenia
 
Мнения: 145
Регистриран на: 05 Мар 2013, 14:02

Re: Как да се справим с умората

Мнениеот sunnyr » 09 Май 2013, 15:04

Като я взривим с "бомба" от витамини :P
Какви по точно? Може би Витамин B. Четох, че помага на метаболизма, кожата, нервната система и сърцето. А вие какви витамини приемате?
sunnyr
 
Мнения: 155
Регистриран на: 16 Яну 2013, 13:26

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта