Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Витамини и минерали, диетични и други храни - всичко, което допринася за добрия външен вид и перфектно здраве.

Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот shushito » 21 Мар 2012, 16:46

Свободните радикали са химически нестабилни молекули, поради което лесно се свързват с всичко което им се "изпречи" на пътя. Това е така наречената оксидация. Счита се, че всяка клетка ежедневно произвежда около 10 хиляди свободни радикала. Процеса на оксидация, който протича в нашия организъм може да се сравни с оксидацията при металите, които в крайна сметка ръждясват. Или пък с това, което се случва след известно време с недоизядената ябълка...
apple-framar.jpeg
apple-framar.jpeg (3.83 KiB) Прегледано 1287 пъти

Факторите, които влияят върху натрупването на свободни радикали са много - радиацията /включително и слънчевата/, неправилното хранене, стреса, физическо натоварване и т.н. И ако не им противодействаме, те могат да увредят всички клетъчни съставки. Затова е необходимо да подпомогнем нашата естествена защита, тъй като тя не може сама да се "пребори" с всички тях. Действието на свободните радикали се свързва с процесите на стареене, те са една от основните причини за развитие на раковите заболявания, оказват неблагоприятно действие върху имунната система на организма, допринасят за сърдечно-съдовите заболявания и още много, много други.
free-radicals-framar.jpeg
free-radicals-framar.jpeg (9.51 KiB) Прегледано 1287 пъти

Как да се справим с тях, как да защитим организма си от свободните радикали? Всяко действие си има своето противодействие, а за свободните радикали това са антиоксидантите. Доказано е, че те подпомагат оздравяването на засегнатите тъкани, борят се със стареенето и инфекциите, като дори удължават продължителността на живота.
vegetables-fruits-framar.jpeg
vegetables-fruits-framar.jpeg (10.22 KiB) Прегледано 1287 пъти

Храната е един от най-важните източници на антиоксиданти. От изключителна важност е да се приемат храни богати на:
1. Витамин С - киви, лимон, кисело зеле, шипка
2. Витамин Е - растителни масла, ядки, ряпа, житни растения, черен дроб, мляко, соя, пшеница, кълнове и др.
3. Бета-каротин - моркови, тиква, спанак, броколи
4. Ликопен - домати
5. Флавоноиди - какао, червено вино, зелен чай
6. Микроелементи /селен, цинк, мед, манган и желязо/ - мед, ядки, лук, чесън, боровинки
Плодовете и зеленчуците също са богат източник на антиоксиданти - грозде, сушени сини сливи, ягоди, малини, портокали, вишни, боб, патладжан, спанак, зеле, цвекло, лук. Някои билки, като гинко билоба, златен корен и джинджифил, притежват силно изразена антиоксидатна активност.
Разнообразното хранене е непосилна задача за много от нас, но тук на помощ идват хранителните добавки, които обаче в никакъв случай не трябва да го заместват изцяло.
Антиоксидантите са неизменна част и от състава на много козметични продукти - витамин А, В, С и Е са широко застъпени в състава на козметичните средства, тъй като кожата ни също има нужда от защита. Витамин Е например, защитава кожата и я предпазва от стареене. Витамин С усилва действието на витамин Е и подобрява синтеза на колаген в тъканите. Бета-каротина предпазва липидите от окисляване и клетъчните мембрани от разрушаване.
Споделете и вашите начини за борба с тези безмилостни врагове на човешкия организъм.
shushito
 
Мнения: 59
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:30

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот elena » 21 Мар 2012, 17:13

Аз наблягам на червеното винце :mrgreen: Обичам да хапвам плодове и зеленчуци, а съм чувала, че куркумата също влиза в списъка на естествените антиоксиданти. Ето и някои от полезните й свойства - подсилва имунната система и се бори със стреса, оказва благоприятно действие върху костите и ставите, поддържа нивото на холестерола и т.н.
Природата е най-добрия източник на антиоксиданти, но когато сме алергични към дадени храни или пък не консумираме достатъчно други, хранителните добавки също са решение.
elena
 
Мнения: 76
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:28

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот teddy » 21 Мар 2012, 17:35

Знам, че свободните радикали са причина за стареене на организма и някои болести. Никога обаче, не бях чувала, че оказват влияние върху фертилността на мъжете. Четох една статия, според която учените са доказали, че свободните радикали засягат спермата и я правят негодна за оплождане. Проведено е изследване, в което са взели участие около 2 900 двойки с репродуктивни проблеми. Една част от мъжете са приемали антиоксиданти и спермата им значително е подобрила своето качество, в сравнение с тези, които не са приемали.
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот nadya » 22 Мар 2012, 10:34

elena написа:Аз наблягам на червеното винце :mrgreen:

Обожавам червено вино и също знам, че е мощен антиоксидант тъй като съдържа полифеноли. Взех си, обаче едни капсулки на Валмарк - Антиоксидант таблетки. Имам проблем с разширените вени и ми ги препоръчаха за кръвоносната система. Отскоро ги пия и не знам какъв ще е ефекта, но силно се надявам да има такъв.
nadya
 
Мнения: 53
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:10

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот eli » 22 Мар 2012, 14:45

От около месец, аз също приемам антиоксиданти, разбрах че са много полезни при пушачи, а аз съм такава. Също са полезни при разширени вени и забавят стареенето:). Приемам ето тези, понеже тях ми предложиха и казаха че са добри. Изображение
Аватар
eli
 
Мнения: 362
Регистриран на: 29 Мар 2011, 22:55

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот palechka » 22 Мар 2012, 16:04

Щом помагат при разширени вени и аз ще ги пробвам. Интересно ми е как точно действат в тази насока, прибират ли се разширените вени или просто предпазват от появата на нови такива?
palechka
 
Мнения: 67
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:31

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот zida » 15 Апр 2012, 00:08

Имам познат, които продава семена и фиданки ГИНКО БИЛОБА. Аз си купих и посадих две дръвчета на вилата, а в апартамента си го отглеждам като декоративно дръвче - в саксия. Редовно си правя чай от листата - ефекта е невероятен, а и е по-безвредно. Ако някой желае, мога да го снабдя.
zida
 
Мнения: 24
Регистриран на: 14 Апр 2012, 23:30

Re: Що е то свободни радикали и как да се справим с тях?

Мнениеот Bambaa » 31 Окт 2016, 15:42

Сега наблягам на гроздето и поемам доста антиоксиданти така. Почти никой няма представа що са това свободни радикали и защо трябва да ги чистим от организма си. И аз не съм много запозната, но написаното ми беше любопитно.
Аватар
Bambaa
 
Мнения: 590
Регистриран на: 30 Апр 2014, 16:28


Назад към Хранителни добавки и биопродукти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта