Свободните радикали са химически нестабилни молекули, поради което лесно се свързват с всичко което им се "изпречи" на пътя. Това е така наречената оксидация. Счита се, че всяка клетка ежедневно произвежда около 10 хиляди свободни радикала. Процеса на оксидация, който протича в нашия организъм може да се сравни с оксидацията при металите, които в крайна сметка ръждясват. Или пък с това, което се случва след известно време с недоизядената ябълка...
Факторите, които влияят върху натрупването на свободни радикали са много - радиацията /включително и слънчевата/, неправилното хранене, стреса, физическо натоварване и т.н. И ако не им противодействаме, те могат да увредят всички клетъчни съставки. Затова е необходимо да подпомогнем нашата естествена защита, тъй като тя не може сама да се "пребори" с всички тях. Действието на свободните радикали се свързва с процесите на стареене, те са една от основните причини за развитие на раковите заболявания, оказват неблагоприятно действие върху имунната система на организма, допринасят за сърдечно-съдовите заболявания и още много, много други.
Как да се справим с тях, как да защитим организма си от свободните радикали? Всяко действие си има своето противодействие, а за свободните радикали това са антиоксидантите. Доказано е, че те подпомагат оздравяването на засегнатите тъкани, борят се със стареенето и инфекциите, като дори удължават продължителността на живота.
Храната е един от най-важните източници на антиоксиданти. От изключителна важност е да се приемат храни богати на:
1. Витамин С - киви, лимон, кисело зеле, шипка
2. Витамин Е - растителни масла, ядки, ряпа, житни растения, черен дроб, мляко, соя, пшеница, кълнове и др.
3. Бета-каротин - моркови, тиква, спанак, броколи
4. Ликопен - домати
5. Флавоноиди - какао, червено вино, зелен чай
6. Микроелементи /селен, цинк, мед, манган и желязо/ - мед, ядки, лук, чесън, боровинки
Плодовете и зеленчуците също са богат източник на антиоксиданти - грозде, сушени сини сливи, ягоди, малини, портокали, вишни, боб, патладжан, спанак, зеле, цвекло, лук. Някои билки, като гинко билоба, златен корен и джинджифил, притежват силно изразена антиоксидатна активност.
Разнообразното хранене е непосилна задача за много от нас, но тук на помощ идват хранителните добавки, които обаче в никакъв случай не трябва да го заместват изцяло.
Антиоксидантите са неизменна част и от състава на много козметични продукти - витамин А, В, С и Е са широко застъпени в състава на козметичните средства, тъй като кожата ни също има нужда от защита. Витамин Е например, защитава кожата и я предпазва от стареене. Витамин С усилва действието на витамин Е и подобрява синтеза на колаген в тъканите. Бета-каротина предпазва липидите от окисляване и клетъчните мембрани от разрушаване.
Споделете и вашите начини за борба с тези безмилостни врагове на човешкия организъм.