Внимание - въшки!

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Внимание - въшки!

Мнениеот teddy » 02 Апр 2012, 14:14

Всеки от нас се е сблъсквал с този проблем, при това нееднократно. Спомням си, когато бяхме малки със сестра ми и двете „хванахме“ въшки в детската градина... С какво ли не ни мазаха, а ние с едни дълги коси, ужас направо. Сега аз съм майка и все още не съм се сблъсквала с този проблем, но съм сигурна, че е въпрос на време. Как да познаем, че детето ни има въшки и как да се справим с тяхното отстраняване?

Как се случва заразяването с въшки?

detsa.jpeg
detsa.jpeg (7.54 KiB) Прегледано 19312 пъти

Най-често заразяването с въшки се случва в детските ясли, градини и училища. Те са силно заразни и се размножават изключително бързо, затова ако забележите, че детето ви се чеше по главичката, а по вратлето му са се появили пъпчици, реагирайте своевременно, за да не изтървете нещата от контрол.

Какво представляват въшките?

vashka.jpeg
vashka.jpeg (4.15 KiB) Прегледано 19312 пъти

Въшките са безкрили насекоми, които се хранят с кръв от скалпа и причиняват жесток сърбеж, който може да причини дори инфекция на кожата по главата. Те са достатъчно големи, за да ги видим, но техните яйца или така наречените гниди се сливат с косъма и са трудно забележими. Гнидите са здраво прикрепени към косъма и отстраняването им чрез гребен е невъзможно. Преди да се излюпят цветът им е жълто-кафяв, а след излюпването на косъма остават само техните обвивки, които са бели или прозрачни. Те остават скрити, но продължават да се излюпват и размножават.
Въшките се прикрепват здраво към косъма благодарeние на техните специално приспособени нокти. Предават се от човек на човек при близък контакт на главите им, чрез общи предмети или аксесоари свързани с косата – гребен, шапка, спално бельо и т.н. Дечицата са по-склонни към близък контакт, разменят си предмети и дори могат да се заразят едно от друго на детската площадка.

Как да разберем, че детето ни има въшки?

Когато забележим, че детето ни си чеше главичката, първото което трябва да направим е да разделим косичката и внимателно да наблюдаваме скалпа най-вече в областта зад ушичките и вратлето. Освен паразитите, които ще „лъснат“, ще забележите и зачервени участъци, причинени от техните ухапвания. Много е важно да се отвлече вниманието на детето от сърбежа, защото с ноктите си то може да разрани кожата и дори да се стигне до инфекция. Детето трябва да усети нашата подкрепа в този момент, тъй като останалите деца няма да са благосклонни към него, а и всички знаем колко жестоки могат да бъдат в определени ситуации. Обяснете на детето си, че това може да се случи на всеки и ще мине, както минава настинката например, и това, че се е заразило с въшки в никакъв случай не означава, че е мръсно дете.

Как да се справим с въшките?

vnimanie-vashki.jpeg
vnimanie-vashki.jpeg (8.06 KiB) Прегледано 19312 пъти

В аптеките се продават препарати, които са под формата на шампоан или лосион против въшки. Описанието и начинът на използване трябва внимателно да се прочетат, тъй като са направени на базата на инсектициди и неправилната им употреба може да доведе до неприятни последици.
Ако детенцето обаче е под 2-годишна възраст, трябва да прибегнем до други методи за премахване на нежеланите гости. Разресвайте косичката му със ситен гребен, докато е още влажна – въшките се парализират от водата за известно време. Хубаво е да постелите бял чаршаф или покривка, за да ги виждате като падат. Повтаряйте процедурата на всеки 3 дена в продължение на 2 седмици.
Не е за подценяване и „бабината рецепта“ против въшки – газ, мас и оцет в равни количества /по 1 с.л./. Внимавайте с количеството на газта, за да не изгорите скалпа на детето. Получената смес се нанася по дължината на косата и главата се завива с найлон, като детето престоява така около час. След това косата се разресва със ситен гребен, потопен в затоплен оцет. Косичката се измива и отново се разресва.

Профилактика!

За да избегнем повторно заразяване с въшки е хубаво да разресваме косичката на детето с гребен, потопен в топла вода, в която са прибавени 10 капки масло от чаено дърво. По възможност извършвайте процедурата 1-2 пъти седмично.

Важно!

Не сушете косата на детето със сешоар, защото някои от съставките на инсектицидните препарати са възпламенителни
Не използвайте балсам преди употребата на съответното средство против въшки
Ако до две седмици след започване на лечението няма резултат, потърсете лекарска помощ
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот eleonora » 02 Апр 2012, 15:35

Ооо, аз също си спомням как едно време майка ми ме маза с едно зелено лекарство - купрол, ако не бъркам името. Много ми пареше и миришеше ужасно :?
Аз съм за газ, мас и оцет, дори знам, че се прави такава подхранваща маска на косата и без да имаш въшки :mrgreen:
eleonora
 
Мнения: 66
Регистриран на: 28 Мар 2012, 10:04

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот SunFlower » 02 Апр 2012, 15:39

Оооо тази тема ми навява много спомени от детството. Като бях по-малка имах много дълга и гъста коса, която постоянно се пълнеше с въшки. Сега като си спомня и ми замирисва на топъл оцет. Майка ми и баба ми бяха се видели в чудо с моите въшки. Поливаха косата ми с топъл оцет, а когато не можеха да уцелят градусите направо ме попарваха с оцета. Аз пищя, те ми се карат - кошмар. Сега гледам, че има много лосиони в аптеките с умиление си спомням за моите мъки.
Аватар
SunFlower
 
Мнения: 83
Регистриран на: 24 Фев 2012, 14:36

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот monito » 03 Апр 2012, 10:20

SunFlower написа:Оооо тази тема ми навява много спомени от детството. Като бях по-малка имах много дълга и гъста коса, която постоянно се пълнеше с въшки. Сега като си спомня и ми замирисва на топъл оцет. Майка ми и баба ми бяха се видели в чудо с моите въшки. Поливаха косата ми с топъл оцет, а когато не можеха да уцелят градусите направо ме попарваха с оцета. Аз пищя, те ми се карат - кошмар. Сега гледам, че има много лосиони в аптеките с умиление си спомням за моите мъки.

Хаххх и ние така се бяхме подредили със сестра ми една година :lol: Майка докато ни "изпощи" и двете... голяма мъка наистина. Сега като че ли няма толкова въшки или поне аз още не съм се сблъсквала с тях :mrgreen:
Има още един изпитан метод срещу тези гадинки и това е зехтина - нанася се върху цялата коса и главата се увива с фолио /от прозразното, найлоново фолио/. Стои се така 2 часа, след което косата добре се измива с шампоан /не е задължително да е против въшки/ и се разресва със ситен гребен. Така поне се задушават и със сигурност ще паднат в боя с гребена :lol:
monito
 
Мнения: 73
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:13

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот the princess » 03 Апр 2012, 10:28

Не вярвам да има някой, на който да са му се разминали въшките в детството. Аз си спомням този лосион против въшки Виприн, дори мисля, че го ползвахме и профилактично. Когато почвахме училище мама ни мажеше с него за да не хващаме, може и да е имал ефект, знам ли?
the princess
 
Мнения: 117
Регистриран на: 13 Мар 2012, 10:30

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот VIVI » 03 Апр 2012, 16:17

the princess написа:Не вярвам да има някой, на който да са му се разминали въшките в детството. Аз си спомням този лосион против въшки Виприн, дори мисля, че го ползвахме и профилактично. Когато почвахме училище мама ни мажеше с него за да не хващаме, може и да е имал ефект, знам ли?

Ахааа, поне аз не познавам такъв човек :mrgreen:
Една мама ми каза много странна рецепта против въшки - разтопяват се 200 г масло и към него се прибавя 50 г счукано семе от магданоз. Разбърква се добре и се нанася по косата... Много ми стана интересно - маслото най-вероятно се използва с цел да задуши въшките, а семената от магданоз за какво са?
VIVI
 
Мнения: 63
Регистриран на: 07 Мар 2012, 16:02

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот ivka-86 » 04 Апр 2012, 08:57

Лелеее, докато четох темата направо ме засърбя главата :lol:
Мен са ме мазали със смес, приготвена от 1 с.л. газ, 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Да знаете обаче, че не убиваме въшките с тези маски, а само ги зашеметяваме. След това трябва много внимателно да се прегледа косичката, за да не се пропуснат гнидите, а въшките да се отстранят с гъсто гребенче :mrgreen:
В аптеките се предлагат шампоани и лосиони против въшки, които може би са по-ефикасни, нямам представа, но дано скоро не ми се налага да разбирам...
ivka-86
 
Мнения: 40
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:12

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот sanya » 05 Апр 2012, 12:57

Животът на една въшка :)

glavova-vashka.jpeg
glavova-vashka.jpeg (7.04 KiB) Прегледано 19278 пъти

Животът на въшката започва от яйце, защитено от твърда кафява обвивка, което се излюпва между 7-ия и 10-ия ден след неговото снасяне. Празната черупка на яйцето вече изглежда бяла. След още 10 дена въшката се превръща във възрастен индивид и тъй като расте, сменя кожата си 3 пъти. Когато достигне зрялата си възраст, въшката е с дължина около 3 мм и ако е женска снася всяка вечер по 5 яйца в основата на космите, защото там ще им е най-топло. Закрепва се за космите посредством ноктите на краката си, които играят ролята на щипки и по този начин се придвижва. Храни се с кръв от скалпа на главата по няколко пъти на ден. Мит е, че може да скача - придвижва се по дължината на косъма и всячески се опитва да завладее нечия чужда глава. 30 дена след нейното съзряване, тя умира.
sanya
 
Мнения: 62
Регистриран на: 05 Апр 2012, 12:32

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот Silvi » 06 Апр 2012, 16:32

ivka-86 написа:Лелеее, докато четох темата направо ме засърбя главата :lol:
Мен са ме мазали със смес, приготвена от 1 с.л. газ, 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Да знаете обаче, че не убиваме въшките с тези маски, а само ги зашеметяваме. След това трябва много внимателно да се прегледа косичката, за да не се пропуснат гнидите, а въшките да се отстранят с гъсто гребенче :mrgreen:
В аптеките се предлагат шампоани и лосиони против въшки, които може би са по-ефикасни, нямам представа, но дано скоро не ми се налага да разбирам...

Аз знам от майка ми,че с каквото и да ги мажеш не ги ли махнеш и убиеш няма как да се отървеш от тях и пропуснеш ли една, всичко пак на ново се започва-мазане, пощене.
Silvi
 
Мнения: 234
Регистриран на: 04 Яну 2012, 16:02

Re: Внимание - въшки!

Мнениеот rony_80 » 08 Апр 2012, 12:11

ivka-86 написа:Лелеее, докато четох темата направо ме засърбя главата :lol:
Мен са ме мазали със смес, приготвена от 1 с.л. газ, 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Да знаете обаче, че не убиваме въшките с тези маски, а само ги зашеметяваме. След това трябва много внимателно да се прегледа косичката, за да не се пропуснат гнидите, а въшките да се отстранят с гъсто гребенче :mrgreen:
В аптеките се предлагат шампоани и лосиони против въшки, които може би са по-ефикасни, нямам представа, но дано скоро не ми се налага да разбирам...

95% от хората, които четат за въшки започват да се чешат неосъзнато :lol:
Голяма напаст са наистина, но вече предлагат много щадящи препарати в аптеките, най-вече за децата имам предвид. И аз си го спомням онова зелено нещо Купрол - направо ми сваляше кожата на главата :mrgreen: Ние вече веднъж си напълнихме главата с въшки от градината и купих лосиона Виприн - изтрепа ги до крак :lol: Не ми са наложи да ползвам бабините рецепти, защото се справихме много бързо с него.
rony_80
 
Мнения: 56
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:25

Следваща

Назад към Здравето на децата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта