Финансови нарушения в " Пирогов"

Най - горещите теми от сферата на здравеопазването.

Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот Forman » 15 Юни 2012, 13:51

През последните няколко седмици медийното пространство гръмна със случаите на финансови нарушения в "Пирогов". След внезапна проверка на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса на УМБАЛСМ „Пирогов" се установява, че болницата е надвишила разхода си с все още неустановена сума. Като годишно Здравната каса превежда на болницата над 40 милиона лева, на месец заведението получава около 3 млн. лева, от които 500 хиляди лева са в преразход по клинични пътеки.
Анонимен пациент разкрил пред БТВ схемата за източване на Здравната каса по клинични пътеки, като това е ставало чрез фиктивен прием, с гравирането и достигането до възможно по-голяма сума приход за болницата. Направения одит може да докаже, че са правени интервенции на пациенти без да е имало нужда оперирани. По този начин към заплатите някои лекари са си докарвали от 3-5 хиляди лева допълнително.
Новата здравна министърка все още умува как са дадени 7 хиляди лева за снегопочистване в период когато болницата не е имала толкова приходи или защо администрацията е получавала по високи бонуси от лекарите.
Много нарушения има и във водената документация на " Пирогов", но по стряскащото е, че тези документи са приети от Здравната каса и не са отчетени като нарушения.
Финансовите нарушения на болница" Пирогов" единичен случай ли ще остане или новата здравна министърка ще овладее положението и ще спре източването на здравната каса? Вие били ли сте потърпевши като пациенти от подобна схема на източване?
Аватар
Forman
 
Мнения: 199
Регистриран на: 16 Ное 2011, 09:46

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот zan-zan » 15 Юни 2012, 16:48

Не мисля, че финансовите нарушения в Пирогов са и ще останат единичен случай! Трябва да се направи финансов одит на абсолютно всички болнични заведения, които работят със Здравната каса :idea: Със сигурност ще се открият още много подобни случаи, но какви ще са мерките, които ще се предприемат - това ми е по-интересно и има ли изобщо начин да се следи документацията на всяка една болница. Трябва да се правят внезапни, изненадващи проверки или...
Моя приятелка лежа в болница с дъщеричката си 10 дена, защото изкараха, че малката е болна от пневмония. След като ги изписаха, отидоха на контролен преглед и лекаря доста се позачудил, след като видял снимката на Мони. А са го мъчили детето със системи и антибиотици :x
Има схеми за източване на здравната каса и дано с общи усилия успеят да ги секнат, защото все пак става въпрос за човешки животи!
zan-zan
 
Мнения: 33
Регистриран на: 12 Юни 2012, 13:48

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот Камелия » 16 Юни 2012, 12:33

Има разбира се много болници, които работят по една и съща схема. Аз лично съм била жертва на подобна схема, бях приета в болница с едно заболяване, а се оказа, че съм лекувана от съвсем друго. Така са ме прехвърляли от клинична пътека на клинична пътека. Само едно не ни е ясно, след като болниците точат постоянно здравната каса, как се случва така,че имат задължения в хиляди левове?
Камелия
 
Мнения: 183
Регистриран на: 27 Мар 2012, 14:56

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот aninka » 18 Юни 2012, 11:42

Знаете ли какво ме шокира днес сутринта - разказа на д-р Атанас Кацаров, който работи в детската травматологията на Пирогов и обясни как наместват кости на деца с шлосерска бормашина :shock: Как е възможно да се точат милиони от Здравната каса, а 1000 лева да са проблем, тъй като толкова струва медицинската бормашина? Евала на този доктор - купил си е сам медицинския уред, защото копчето на шлосерската бормашина засичало :x И представете си този лекар работи за 50 ст. на час :idea: Преди бях гледала и репортажи за условията на труд точно в Пирогов... Трагична гледка! Само не знам как хората, работещи там, удържат на мизерията и лошото отношение към тях, и въпреки всичко успяват да съхранят човечността и професионализма си - покланям се за това им търпение и че все още работят в България въпреки всички абсурди, с които се сблъскват!!!
aninka
 
Мнения: 100
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:15

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот Ivanova » 18 Юни 2012, 16:07

В
aninka написа:Знаете ли какво ме шокира днес сутринта - разказа на д-р Атанас Кацаров, който работи в детската травматологията на Пирогов и обясни как наместват кости на деца с шлосерска бормашина :shock: Как е възможно да се точат милиони от Здравната каса, а 1000 лева да са проблем, тъй като толкова струва медицинската бормашина? Евала на този доктор - купил си е сам медицинския уред, защото копчето на шлосерската бормашина засичало :x И представете си този лекар работи за 50 ст. на час :idea: Преди бях гледала и репортажи за условията на труд точно в Пирогов... Трагична гледка! Само не знам как хората, работещи там, удържат на мизерията и лошото отношение към тях, и въпреки всичко успяват да съхранят човечността и професионализма си - покланям се за това им търпение и че все още работят в България въпреки всички абсурди, с които се сблъскват!!!


Вие наистина ли вярвате, че има ортопед, който да работи за 50 ст. на час? Това е наистина смешно! Травматолозите са с един от най-скъпо платения лекарски труд по здравна каса. Настоящият директор прави "чудеса от храброст", за да спре изнудването на пациенти и родители от доктори и това е причината за недоволството на въпросният лекар Атанас Кацаров. За сведение ПЕРСОНАЛНАТА ЦЕНА НА БОЛНИЧЕН НА ВЪПРОСНИЯТ ДОКТОР Е 500 лева. Потресена съм от лицемерието и наглостта на този човек.

Изобщо не бих се учудила, ако му е платено от заинтересовани да хленчи пред медиите, защото съгласете се, че това е логично поведение на човек без работа и достойнство

Моето семейство -аз, баща ми, детето ми, сме пациенти на болницата повече от 25 години. Имам поглед отвътре на обикновен пациент и за детско кърмаческо, ортопедично, гръдно и хирургично отделение. Картинката няма нищо общо с изказванията на този корумпиран човек, нито с предаването на хрътките, иницирани вероятно от хора, тръпнещи от желание да точат Пирогов. АКО В ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЕ Е НАПРАВИЛО НЕЩО ЗА БОЛНИЦАТА, ТО ТОВА Е ПРИ ТОВА УПРАВЛЕНИЕ.

Знаете ли при какво условия се диализираха пациентите при бившият директор Спасков- мизерия и порутено отделение. Сега хората, които прекарват по 3 дена в болницата всяка седмица се радват на една от най-модерните диализни центрове. ДАЛИ ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА Е РЕАЛНОСТ, АКО ИМА ТАКОВА ИЗТОЧВАНЕ НА ФИНАНСИ, за каквото се "алармира".

Журналистката на "Хрътките" например говори за отделение, а е заснела само един кабинет, който беше в планов график пред ремонт, както и всичко около него. Всеки който отива в Пирогов, за да се лекува, а не на хотел или да си запълва ефирното време с измислени "сензации" е наясно с това, защото е видно.
В същият този репортаж се казва, че пред кабината на детската травматология имало 130 деца- ЗАЩО? Какво се случва с другите спешни отделения в София. Да не забравяме, че на Пирогов му отнеха статута на Национален спешен център и го третират като обикновена болница със спешно звено, каквито да и ИСУЛ и I-ва градска и пр.

От друга страна е интересно дали има проверяващи в Русенската болница или във фирмите, свързани със здравната министърка за източване на много повече и на много по-високо ниво средства.

Дали този шум около единствената дисциплинирана и безотказно работеща болница не е с цел отклоняване на вниманието от финансовите схеми на управляваща министърка?

Защо няма проверка в някоя друга голяма болница, а само "стрелят" Пирогов?

Лично аз не приемам подобна медийна и задкулисна манипулация и имам ясно становище по въпроса като пациент и гражданин на тази държава.
Ivanova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Юни 2012, 15:13

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот Ваня_13 » 18 Юни 2012, 16:45

Ivanova,коментара ти ме трогна. В действителност аз не съм от София и ако не са медиите, няма как да знаем какво се случва в столицата, но не мога да се съглася, че всичко е журналистическа манипулация. В България всеки хленчи за нещо и всички за пари, а никой не се наема да поработи малко. Съгласна съм, че ако през последните 25 години нищо не е направено за една болница сега ще изглежда много нереално обновяването на отделенията и закупуването на скъпата апаратура.
Не виждам нищо нередно в това, че в тази тема са засегнати финансови нарушения в болница Пирогов, вие като знаете за други споделете тук във форума. Форум Фрамар е свободно поле за споделяне на информация за новини и събития в цялата страна.
Ваня_13
 
Мнения: 140
Регистриран на: 18 Юни 2012, 13:59

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот southern_sun » 21 Юни 2012, 15:36

След тези разкрития за злоупотреби в Пирогов още други афери излязоха на преден план, снощи в новините съобщиха, че болницата е замесена и в издаване на фалшиви документи на задържани след акциите на Цветан Цветанов. Днес официално бтв съобщи, че здравния министър освобождава от ръководството д-р Чавдар Маринов и проф. Данаил Петров като прекратява техните правомощия. Дано и с тези уволнения скандала приключи, че на тази бедна държава само панаири и липсват!
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот Rossalinda » 25 Юни 2012, 18:32

Ivanova, оплитате се в лъжите си ;) Първо казвате, че сте пациент на болницата, а след това в детайли описвате неща от кухнята. Не се излагайте, обмисляйте предварително това, което смятате да напишете :idea:

И аз съм била пациент на болницата и имам друг поглед върху нещата, конкретно върху д-р Кацаров. Би ми било интересно да чуя Ваше мнение по въпроса защо всеки път на мой въпрос:"Какво ви дължим, докторе?" неговия отговор е:"Нищо" и то не само, когато сме в болницата, защото тогава е логично, а и когато сме в частния му кабинет. И откъде тази болка, която всички усетиха посредством малкия екран? Театралничене!? Хайде стига, моля Ви се! Да бе завършил актьорско майсторство тогава, не медицина, какво ще кажете, хм? Така по-малко щеше да пречи, нали? Кому е нужно в тази държава някой да излезе с лицето си и да каже истината в очите на всички?
Rossalinda
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Май 2012, 13:18

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот southern_sun » 26 Юни 2012, 11:53

Код: Избери целия код
Вие наистина ли вярвате, че има ортопед, който да работи за 50 ст. на час? Това е наистина смешно! Травматолозите са с един от най-скъпо платения лекарски труд по здравна каса. Настоящият директор прави "чудеса от храброст", за да спре изнудването на пациенти и родители от доктори и това е причината за недоволството на въпросният лекар Атанас Кацаров. За сведение ПЕРСОНАЛНАТА ЦЕНА НА БОЛНИЧЕН НА ВЪПРОСНИЯТ ДОКТОР Е 500 лева. Потресена съм от лицемерието и наглостта на този човек.

Тази тема предизвика май бурни коментари :lol: Искам да попитам Ivanova, как ще ми дефинира "чудеса от храброст".
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Финансови нарушения в " Пирогов"

Мнениеот Georgica » 12 Юли 2012, 16:11

Май тая работа с Пирогов нещо затихва, скоро не се е чуло нищо, дали всичко приключи или пак се намесиха от горе висшестоящи, които дърпат конците?
Georgica
 
Мнения: 49
Регистриран на: 11 Юли 2012, 09:44


Назад към Здравна политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта