Панелните блокове крият ли риск?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Панелните блокове крият ли риск?

Мнениеот SunFlower » 08 Авг 2012, 14:49

Панелен блок се разцепи в квартал Надежда в столицата след заметресението в Перник. Спалнята на семейството на
Зоя и Емил е буквално разделена от огромна цепнатина, а през пукнатините между панелите може да се види дори улицата. Хората са свикнали от постоянното падане на мазилка, но цепнатините започват да ги притесняват вече сериозно.

панелка.jpg
панелка.jpg (11.47 KiB) Прегледано 486 пъти

Това семейство е едно от много в България, които живеят в панелни жилища повече от 30-40 години. По времето на комунизма много семейства, дори цели села се преместиха в градовете за да живеят в нескопосани жилища, построени от каприза на някои диктатори. Някой дом съвети са решили частично проблема с рушащите се панелни жилища, като са посъбрали някой лев и са санирали и боядисали сивите комунистически сгради в свежи и топли цветове с едничката надежда да спасят жилището си и да оцветят малко и без това сивия си живот.
Преди години много фирми бълваха армиран бетон под формата на панелки символ на социалистическата индустрия . Проблемите на живущите в тези жилища идва от факта, че освен нескопосано построени жилищата са и набързо скалъпени, за това всички жилища имат един и същ проблем. Българското мислене е до някъде и рационално и някой семейства се опитаха да увеличат квадратурите на имотите си превръщайки терасите в бани, спални дори кухни, което допълнително засили риска от срутване на жилищния блок.
панелка 1.jpg
панелка 1.jpg (14.91 KiB) Прегледано 486 пъти

По данни на регионалното министерство поне 700 хил. жилищни сгради в България имат нужда от обновяване, като за целта са необходими около 7-8 млрд. лв., сочат изчисленията на ведомството.Ако бъдат намалени данък сгради, повече семейства ще могат да си позволят да санират жилището си, а вие смятам знаете, решението
Какво е според вас решението за панелните жилища, саниране на сградата ще реши ли проблема с рушенето им или спасението е само в новото строителство?
Аватар
SunFlower
 
Мнения: 83
Регистриран на: 24 Фев 2012, 14:36

Re: Панелните блокове крият ли риск?

Мнениеот djudjanka » 05 Фев 2014, 13:30

Има панелни блокове, които са направени добре, но има и такива, които те е страх да гледаш. Въпреки това не съм убедена, че новото строителство не е много по-добро, в новите кооперации се чува, даже ако някой кихне! Да не говорим, че някои сгради с 4, 5 етажа нямат асансьори, не се предвиждат достатъчно места за паркиране и гаражи, стаите са тесни и с този модерен бокс вместо кухня е направо ужас! Много е труден избора, а и някой хора нямат такъв.
Аватар
djudjanka
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Окт 2012, 14:12

Re: Панелните блокове крият ли риск?

Мнениеот ivoblinc » 29 Юли 2014, 16:05

Не можеш да разчиташ от годината на строеж дали или ще ти се разцепи блока, но аз ако трябваше да избирам апартамент бих заложил на тухла, ама вари го, печи го блока си остава блок!
ivoblinc
 
Мнения: 223
Регистриран на: 23 Окт 2013, 12:28


Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта