Никулден - празнична трапеза и полезни съвети

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Никулден - празнична трапеза и полезни съвети

Мнениеот FramarAdmin2 » 06 Дек 2011, 12:11

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

Икона на свети НиколаВ образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Именници са Никола, Николай, Кольо, Николина, Николета, Нино, Нина.

Полезни теми:
>> Рибни мезета - как да приготвим лесно
>> Колко често ядете риба и как я приготвяте?
Прикачени файлове
St_Nikola.jpeg
St_Nikola.jpeg (12.19 KiB) Прегледано 2191 пъти
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: 6 декември - Никулден!

Мнениеот vaksina » 06 Дек 2011, 19:54

Честито на всички именници.Пожелавам ви много здраве, защото всичко останало се купува с пари. :D :D :D
vaksina
 
Мнения: 25
Регистриран на: 07 Ное 2011, 19:14

Стара Загора:Ути Бъчваров ще сготви най-големия шаран

Мнениеот FramarLekari » 26 Ное 2012, 12:38

За първи път в Стара Загора ще бъде сготвена най-голямата уловена риба в най-големия тиган у нас


Община Стара Загора търси най-голямата уловена риба в старозагорско за Никулден, която ще бъде сготвена в най-големия тиган в България, с диаметър почти 2 м.
На 6 декември, от 16.30 ч., по повод големия християнски празник, на главната улица пред сградата на общината, ще се развихри известният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров, който ще готви шаран плакия и вкусна рибена чорба по стари подбрани рецепти.
За вкусните гозби Община Стара Загора ще осигури над 100 кг. подбрана едра риба, свежи зеленчуци и червено вино. Старозагорци ще могат да се насладят, както на процеса на приготовление, така и на вкуса на традиционните за Никулден ястия.
След като храната бъде осветена, над 1000 порции риба и рибена чорба ще бъдат раздадени в късните следобедни часове на празничния ден. Толкова събира най-големият тиган в България, който е направен от челото на локомотив произведен през 1907 г. Уникалният тиган се държи на три крака и е изработен през лятото на 2012 г., за рождения ден на предаването „Вкусно”. Разполага с големи дървени лопати и е истинска атракция.
Според мен с малък тиган радостта е несподелена, казва Ути Бъчваров. Това начинание е олицетворение на идеята да раздаваме и споделяме храната. За първи път в Стара Загора в най-големия тиган у нас ще се готви риба!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Никулден - празнична трапеза и традиции

Мнениеот Fallen_Angel » 03 Дек 2012, 12:00

Никулден е един от най-големият от зимния цикъл празници на българина. Трапезата е богата като за основно ястие се приготвя риба. За предпочитане е на трапезата да се сервира шаран, но по предпочитание на домакинята може да се приготви и друг вид риба.
Никулденската риба трябва да бъде прясно уловена и с люспи. Първата уловена риба за празника се изяжда от рибарите още на самия бряг като ритуал за богат улов и сполука на рибарите. Шаранът за празника не е просто ястие, а своеобразен ритуал и жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. Люспите от почистената риба символизират благополучието те не бива да падат на земята, костите на рибата не се изхвърлят, а се заравят в земята, изгарят се или се хвърлят в реката.
На трапезата се поставят различни постни ястия и обредни хлябове, като трапезата не се вдига цял ден до късно през нощта като е на разположение на домакини и гости.
Аз лично всяка година приготвям така наречения рибник, ето и моята рецепта:

рибник.jpg
рибник.jpg (13.24 KiB) Прегледано 9565 пъти

Рибник за Никулден:
- шаран около 1-2 кг.
- 1 ч.ч ориз
- орехи
- стафиди
- 1.к.ч - бяло вино
- сушени домати - 2 с.л.
- лимони
- бекон 100 gr.
- кубче зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус, шафран и лимонов пипер
В рецептата е включена и салвия, но ако някой не харесва тази подправка може и да не слага.

Изчистения вече шаран се измива много добре. След това до осолете и поръсете с черния пипер, оставете да поеме подправките. Запържете в зехтина бекона, след това прибавете ориза и запържете докато ориза стане на стъкло. Бекона ще придаде един приятен аромат на вашата риба.Прибавете чашата в бяло вино и изчакайте докато се изпари. Добавете разтворения във топла вода бульон и сушените домати ( ако нямате сушени домати може и една лъжица доматено пюре). След като ориза поеме и последната част от бульона свалете от котлона и напълнете шарана. Не забравяйте, че ориза не бива да бъде напълно готов преди да напълнете рибата с него. Така приготвената плънка ще ви стигне за целия шаран. Нарежете лимона на шайби и наредете отгоре върху рибата, но внимавайте при печенето да не се запекат парченцата тъй като ще придаде горчив вкус на рибата ви. Ако са се запекли, просто ги махнете.
След като вече сте напълнили своята риба, я поставете върху метална скара, която да държи рибата ви над дъното на тавата. Изсипете чаша вода на дъното на тавата и печете на умерена фурна до 250 градуса около час и 40 мин. Като първия час под алуминиево фолио.Рибата е тлъста и това ще позволи на мазнината да се отцеди докато я печете.
Така изпечената риба можете да сервирате единствено с добре охладено бяло вино! Да ви е вкусно!
Fallen_Angel
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Дек 2012, 09:59

Re: Никулден - празнична трапеза и традиции

Мнениеот Darina » 03 Дек 2012, 12:16

У дома винаги много тържествено се празнува този празник, събираме се цялото семейство и винаги се приготвя шаран. Люспите от шарана се запазват всичките и се раздават на близки и приятели за берекет. Аз лично всяка година си слагам по една две в портфейла за берекет ( колкото люспи на рибата, толкова парички в портфейла). В моят дом се яде главно пържен шаран за това няма много интересна рецепта при приготвянето му.
След като съм почистила рибата я осолявам и подправям с подправки от готовите миксове, които се продават в магазините. Така я оставям да престои около час, след това я пържа в силно загрято олио овъргаляна в царевично брашно. Царевичното брашно не позволява на рибата да стане мазна и да поеме мазнина при пърженето.
Сервираме още докато е топла,а за гарнитура картофена салата или зелена салата. Част от семейството ми обичат шарана със счукан чесън и оцет, но аз лично не харесвам чесъна.
На трапезата се слага и питка. Към рибата сервираме и различни вина - според вкуса на всеки. Никулден е прекрасен повод да се събере цялото семейство около масата, това прави тържествен празника.
Darina
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Окт 2012, 18:55

Re: Никулден - празнична трапеза и традиции

Мнениеот Cuddy » 13 Дек 2012, 11:04

:o Хм, а аз знам, че поверието за парички е първата костица от рибата да се сложи в портмонето...
Cuddy
 
Мнения: 234
Регистриран на: 26 Дек 2011, 16:12

Re: Никулден - празнична трапеза и традиции

Мнениеот valiart » 25 Дек 2012, 03:34

Люспата от никулденския шаран в портфейла, ще ви донесе парички. Това знам аз;)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Да се приготвим за Никулден с шаран!

Мнениеот zheleva212 » 25 Ное 2013, 12:40

Започна се с коледните украси, това ме навежда на мисълта, обаче за предколедните празници като Никулден.

Всяка година правя пълнен шаран, както повелява традицията. Но всяка година рецептата е една и съща – с булгур и орехи и някои малки тайни. Никулденският шаран е едно от най-вкусните неща, които приготвям, но започва да омръзва. А и децата вече не искат и да го погледнат.

Рецептата е наследена, така че внимавайте с приготвянето й!

Вземаме си шаранче, като първата и основна задача е да го почистим, но цепва ме откъм гърба, изключително важно! :!: Изчистен го оставяме да се понакисне в оцет за няколко часа, след което го измиваме добре.
След като първоначалните процедури за преминали успешно, втриваме отвън и отвътре със солчица, домашен червен пипер и девесил. През това време се загрява мазнина с подходящ съд, така че да се събере целият шаран, запържваме го за съвсем кратко (за да се запазят сосовете му), слагаме го да се поотцеди на кухненска хартия и преминаваме към пълненето.
Булгурът, които е сложен в гореща вода и вече добре се е раздул го смесваме с орехчета. Докато киснем булгура е добре да сложим в уиски стафиди и бахарови зърна за около два часа. Когато премесят вкусовете си в шарана се получава невиждана благодат.
Пече се, заедно с резенчета лимон!

Всъщност, както видяхте рецептата е много интересна! Но очаквам да ми предложите, с как да се подготвя за Никулден с шаран, така че да изненадам семейството с нещо, наистина различно и вкусно?!!!
zheleva212
 
Мнения: 383
Регистриран на: 20 Ное 2013, 16:51

Re: Да се приготвим за Никулден с шаран!

Мнениеот PasDeDeux » 25 Ное 2013, 12:48

Чистенето на шаранчето откъм гърба ми изглежда прекалено висш пилотаж, не зная дали ще успея! Но рецептата звучи много вкусна, особено с орехчетата и стафидите! Задължително ще пробвам.
Моята е доста по-семпла и простовата, но пък може да опиташ - само плънката е различна, аз слагам запържен ориз, орехи и подправки, каквито ми хрумне, на фантазия. ;)
PasDeDeux
 
Мнения: 423
Регистриран на: 09 Окт 2013, 14:53

Re: Да се приготвим за Никулден с шаран!

Мнениеот Mr.Eko » 29 Ное 2013, 15:16

Оооо този шаран съвсем скоро ще бъде тестван, доста добре ми звучи, малко вкуса на булгура не ми допада много, но то с рибката като се омеси - чуден!
Mr.Eko
 
Мнения: 79
Регистриран на: 06 Ное 2013, 12:14

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта