Поредната диетична сензация на миналия век, основоположник, на която е американският доктор Петер Д’Адамо е, че кръвната група е тясно свързана с храненето. Според тази теория, всяка група трябва да приема продукти, които увеличат нейната жизнена дейност и да избягва тези, които могат да й навредят.
Например хората с нулева кръвна група, които в историческото си развитие произхождали от ловци, се нуждаели от прием на повече месо, за да се чувстват здрави и в добра форма.
Според създателите на това течение, носителите на кръвна група ‘А’, по-скоро трябва да се придържат към вегетариански хранителен режим.Яйца и млечни продукти са най – подходящи за хората с кръвна група ‘В’, а щастливците с група ‘АВ’ – безпроблемно консумирали смесена храна.
Създателите на тази “революционна програма” за хранене разбира се гарантират здраве, жизненост и стройна фигура на последователите си.
Не е ли твърде смело обаче да разделим милиардната човешка популация едва на четири групи. Може ли такъв възглед да бъде възприет като научно аргументиран…Може ли например в раздела за хранене на индивиди с кръвна група ‘А’, кайсията да се сочи в “полезната” графа, прасковата – в “неутралната”, а портокалите – във “вредната”…
Според мен звучи малко нелепо…? А според вас? Има ли последователи на храненето според кръвната група?