Хлябът - какъв да изберем?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот ninars » 18 Яну 2013, 13:41

bread.jpg
bread.jpg (16.4 KiB) Прегледано 6572 пъти
Доброкачественият хляб предлага здравословно количество влакна за деня, наред с ценни хранителни вещества като желязо, калий, магнезий, цинк и витамин В. Преди светът да бъде залят от полуфабрикати, хлябът е бил приготвян от местния пекар или домашно, само с най - основните му съставки – брашно, мая, вода и сол. Консумирал се е прясно изпичан всеки ден и с неповторим аромат…Бабите ни са хвърляли престоялия хляб, тъй като е бил хубав за консумация само пресен…
Днес обаче не е така. Днешните видове хляб се произвеждат с употребата на двойно повече мая и с бърза ферментация, като самуните бухват за няколко минути вместо за няколко часа.”Изобретателите” са се погрижили за това хлябът да се запазва мек и да изглежда пресен дни наред, след като е бил купен…Сред добавките са такива деликатеси като „естери” на моноацетиловата и диацетиловата винена киселина, хидрирани растителни масла, хлорен диоксид, калиев бромат, натриеви фосфати и какво ли още не…Отказахте ли се от купения хляб? Има и други факти за него, които не са толкова явни. Непакетираният хляб няма етикети, но също може да съдържа примеси и багрила…
Например повечето диетични „кафяви” хлябове са всъщност бели, но прикрити чрез изкуствено карамелизиране. Ако хлябът е издут като възглавница пък често е признак, че съдържа допълнително количество мая и глутен – лепкав протеин, които е и обичаен причинител на алергии. Хроничната умора и летаргия са чести симптоми при хора, чувствителни към глутен и мая…
Изводът е, че ако обичате хляб, най - добре е вие да си го приготвите. Ще попитате как да намеря време в забързаното си ежедневие? Ако нямате това време и не умеете да си го приготвите, има няколко алтернативи на лепкавите изделия от супермаркета. Бихте могли да опитате хляба, доказано замесен от черно брашно със сода вместо с мая, пълнозърнеста пита или пък хляб, приготвен от органично едро смляно брашно. Как да познаете истинският черен ръжен хляб? Тъмният ръжен хляб е с гъста консистенция и с дъх на квас…Обърнете внимание! Пакетиран под вакуум и без примеси, той е дълготраен и може да се запази замразен, но веднъж отворен, трябва да се консумира в продължение на не повече от 1-2 дни.
И все пак домашният хляб си е най – добрата алтернатива. Очаквам да споделите вашите рецепти за вкусен домашно приготвен хляб…
ninars
 
Мнения: 345
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:51

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот denkaruseva » 18 Яну 2013, 15:16

Аз използвам домашна хлебопекарна на Bosch. Правя рецептите посочени в нея - обикновен хляб и черен хляб.Пробвала съм и хляб със стафиди, царевично брашно...всякакви експерименти са добре дошли... Хлябовете стават супер и се ядат като топъл хляб :D
denkaruseva
 
Мнения: 180
Регистриран на: 17 Дек 2012, 14:23

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот sunnyr » 18 Яну 2013, 16:16

Виждали ли сте какво става със забравена филия купен хляб...Процесът на мухлясване е доста притеснителен :?
sunnyr
 
Мнения: 155
Регистриран на: 16 Яну 2013, 13:26

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот IVRO » 23 Яну 2013, 16:59

Много ясно, че домашният хляб е за предпочитане. А за жените, спазващи диети, които си мислят, че си вземат истински пълнозърнест хляб от магазина...ще кажа, че са в дълбока заблуда.
IVRO
 
Мнения: 199
Регистриран на: 12 Дек 2012, 10:42

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот sunnyr » 11 Фев 2013, 16:36

Наскоро направих чуден пикантен хляб
Съставли:
2 1/2 чаена лъжичка мая
1 чаена чаша пшенично брашно
1 1/2 смачкани скилидки чесън
2 чаши бяло брашно
1 1/2 с.л. захар
1/2 супена лъжица сол
1/2 чаена лъжичка едро смлян червен пипер
3 с.л. зехтин
1/4 чаша настърган пармезан
1/2 чаша топла вода
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

Процедура: Поставете всички тези съставки в машина за хляб. За препоръчване е да печете на настройка - бял хляб. Можете да добавите още овесени ядки или зеленчуков бульон.
sunnyr
 
Мнения: 155
Регистриран на: 16 Яну 2013, 13:26

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот qna toneva » 17 Фев 2013, 21:43

А коя е най- добрата хлебопекарна?
qna toneva
 
Мнения: 162
Регистриран на: 17 Фев 2013, 17:11

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот Aneta67 » 18 Фев 2013, 11:37

Хлабът който се произвежда сега не може да издържи повече от три четри дни мухлясва особенно при топло време :!: :!: :!:
Aneta67
 
Мнения: 72
Регистриран на: 24 Ное 2012, 14:47

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот Dior » 18 Фев 2013, 11:50

Известен факт е, че маята, продавана по магазините и масово използвана за направата на хляб е вредна за нашето здраве.
За съжаление аз не мога да си приготвям хляб сама, но внимателно избирам какъв и откъде да си купя...
Dior
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Фев 2013, 13:15

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот BRI » 18 Фев 2013, 12:21

A опитвали ли сте хляб от лимец? Покълналите зърна от лимец се считат за една от най-здравословните храни за човека и тяхната редовна консумация подобрява здравето и издържливостта. Ето защо ви предлагам рецепта за хляб от лимец.

Закваската: чаена чаша пълнозърнесто брашно и чаена чаша топла вода се забъркват и се оставят да престоят 36 часа на стайна температура, като се разбъркват на всеки 12 часа.

Предварителното тесто: 300 г пълнозърнесто брашно, 150 мл вода, които обърквате добтре със закваската. Втасва около 8 часа на стайна температура.

Основното тесто: 400 г брашно от лимец, 100 мл вода и 2 чаени лъжички сол се добавят към предварителното тесто и се омесват. Тестото се поставя в намазнена правоъгълна форма и се покрива да втасва за около час. Пече се отново около час в предварително загрята на 200°C фурна.
BRI
 
Мнения: 239
Регистриран на: 13 Фев 2013, 10:04

Re: Хлябът - какъв да изберем?

Мнениеот qna toneva » 18 Фев 2013, 17:46

предпочитам типов хляб,но го обожавам препечен :lol:
qna toneva
 
Мнения: 162
Регистриран на: 17 Фев 2013, 17:11

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта