Рецепти за да сготвим калмари - туби и пипала

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Рецепти за да сготвим калмари - туби и пипала

Мнениеот Violetta » 13 Фев 2013, 22:25

Не знам дали няма да ви стресна, но калмарите могат да бъдат много, много вкусни. Стига да знаете няколко тайни около приготвянето им. :lol:
Тубите на калмарите са често замразени, като средната им цена е между 8-10 лева килограма. За съжаление, много голяма част от пакета е чиста вода. Направете си сметка, че купувайки 1 килограм туби от калмари, често получавате 600 грама вода и 400 грама туби. Но какво да правим, освен още ледени да ги хвърлим във вряща вода с малко солчица. След минутка-две можете да ги извадите и внимателно да обелите тънката ципичка. След това много вървели панирани, но аз лично ги обожавам на скарата, като няколко пъти ги въртя от двете страни и след това поливам със сос от лимон, малко зехтин, чесънче и хубав соев сос. Мммммммммммммммм! Важно е да обелите ципата!
Пипалата на калмарите също са много вкусни, като аз лично ги чистя /има нещо като черупка вътре в телцето, която изрязвам/, стават страхотно с ориз с подправки, задължително с бяло винце!
Пиша и се слюнча. :mrgreen:
Има ли и други фенове на това страхотно вкусно морско ястие?
Violetta

Re: Рецепти за да сготвим калмари - туби и пипала

Мнениеот sunnyr » 14 Фев 2013, 11:45

И аз предпочитам да не са панирани... Най – вкусните калмари, които съм опитвала бяха приготвени на плоча с копър, чесън и зехтин. За съжаление готвачът не издаде начина на приготвяне. Този начин ми се струва лесен и вкусен и ще го пробвам…Благодаря за издадената тайна!
sunnyr

Мнениеот rora » 14 Фев 2013, 11:59

И аз съм фен съм на морските деликатеси, но си хапвам и пържени калмари, въпреки, че не е толкова здравословно :P
Пържените се приготвят бързо и лесно. Необходими са ви 1.5 кг калмари, 200 гр. масло,няколко скилидки чесън, магданоз
кората и сока от 1 лимон,черен пипер и сол.
Почистете калмарите и ги нарежете на пръстени. Разтопете маслото. Запържете ситно нарязания чесън. Добавете калмарите и пържете 5 минути. Подправете със сол и черен пипер. Добавете магданоза, лимоновата кора и сок. Сервирайте веднага и добър апетит!
rora

Мнениеот Violetta » 14 Фев 2013, 21:51

Олигавих се! Утре ще си купя пак калмарени туби. :roll:
Violetta

Мнениеот qna toneva » 17 Фев 2013, 17:20

ООО Обичам калмари...ще пробвам рецептите...давайте още
qna toneva

Мнениеот Prolet8 » 22 Фев 2013, 22:21

Охаа, така да ги обичааам, много са вкусни - редовно си похапваме калмари, най-много лятото!!! Много ги обичам пане и с масло! Мерси за рецептите тук!!! Ще ги запиша!
Prolet8

Мнениеот Krum » 08 Яну 2015, 15:50

Никога не съм опитвал калмари - истински, само от тези които ги продават готови панирани и само се пържат. В кои магазини могат да се намерят калмари и коя част само им се яде? ядат ли се пипалата изобщо подробна история може ли :)
Аватар
Krum

Мнениеот Mon_ton » 08 Яну 2015, 16:34

Приятелят ми много иска да яде калмари, но съм виждала да се продават само мариновани. :roll:
Аватар
Mon_ton

Мнениеот mix_twix » 09 Яну 2015, 11:52

Никога не съм ял калмари, много странно ми изглеждат, обаче с тези коментари колко ви харесват решавам че и аз трябва да ги опитам, но по-диетично, на скара стават ли :)
Аватар
mix_twix

Мнениеот Ваня Стойчева » 09 Яну 2015, 12:42

Много ги обичам особено панирани, което ме подсеща да си взема, че скоро не съм яла такива. Идеи обаче за това как да ги сложим в салати, как да бъдат приготвени за да са максимално здравословни?
Аватар
Ваня Стойчева

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети