Застройка за супа – видове и приложения

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Застройка за супа – видове и приложения

Мнениеот BRI » 21 Фев 2013, 11:48

Обичате ли супа? Много супи от българската кухня се застройват. Това прави супата по – хранителна и й придава завършен цвят. Недостатъкът на застройката е, че прави супата неразличима на вид и вкус, а освен това в нея има допълнителни калории. Освен това, застроената супа е по-нетрайна.

Най-разпространената е варената застройка. Тя се използва в детски градини и столове, защото се приготвя от термично обработени яйца и се счита за безопасна.Яйцата се смесват с брашно, кисело мляко и бульон от супата и сместа се бърка непрекъснато, докато заври. След това се сипва в супата, кипва се още веднъж и готово. Супата с варена застройка може да се съхранява ден-два.Приложение - в пилешка супа, супа-топчета, зеленчукова супа и др.

Друга "варена" застройка е тази от пресечено на парцали яйце.То се слага в края на варенето и чорбата се бърка бързо, за да стане на малки парцалчета.Използва се за курбан.

:!: Знаете ли, че супите могат да се застройват и без яйца:

- застройка от топено сирене – То се разтопява с малко бульон от супата на слаб огън и се добавя в края на варенето;

- застройка от от прясно мляко и сметана (течна или заквасена) - добавя се в чинията преди да поднасете супата; приложение - борш, крем-супи,

И накрая една хитринка от мен – Когато сте в заведение можете да застроите всякакви супи със "сметанки" за кафе - течни и сухи . Слагат се в чинията, докато супата е топла и готово.

Това е от мен :P Приятно готвене и хапване и внимавайте да не ви се пресече застройката !
BRI

Re: Застройка за супа – видове и приложения

Мнениеот geriva » 21 Фев 2013, 16:02

Ти си изброила всички познати ми застройки :D
Ще добавя обаче и застройката за така любимата на българина шкембе-чорба.
Разтопява се краве масло.В него се запържват леко брашно и червен пипер.Долива се чаша прясно мляко. Готово!
Прясното мляко може може да бъде заменено с кисело.
geriva

Мнениеот ninars » 21 Фев 2013, 17:16

Аз пък избягвам застройките. Не че често готвя супи :P
ninars

Мнениеот Archer » 22 Фев 2013, 12:20

Застроени или не...обичам всякакви супи! Супички трябва да се ядат, ама обяснете го на днешните деца, нагъващи чипс по цял ден.
Archer

Мнениеот Krum » 17 Дек 2014, 15:57

Archer написа:Застроени или не...обичам всякакви супи! Супички трябва да се ядат, ама обяснете го на днешните деца, нагъващи чипс по цял ден.

Ми гответе им супа не им давайте чипс, не е лесно...не може да не се налага да чистиш, след като си изцапал, хранителните навици се учат !
Аватар
Krum

Мнениеот Elica » 17 Дек 2014, 16:47

Много странно - застройка от топено сирене, не съм очаквала просто.. много интересно!
Аватар
Elica

Мнениеот Anka » 14 Яну 2015, 16:23

Elica написа:Много странно - застройка от топено сирене, не съм очаквала просто.. много интересно!

Обаче колко вкусно звучи! Мисля да я изпробвам тази застройка, много апетитна ;)
Аватар
Anka

Мнениеот Kremiliya » 27 Яну 2015, 13:07

Най-любимата ми застройка си е просто от кисело мляко и яйце, определено ми е най-вкусна :)
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Mon_ton » 23 Фев 2015, 18:21

Kremiliya написа:Най-любимата ми застройка си е просто от кисело мляко и яйце, определено ми е най-вкусна :)

И аз си правя таква застройка - класика. Онзи ден нямах кисело мляко и супата я застроих само с яйце, пак се получи ;)
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Pipilota » 24 Мар 2015, 10:50

Някой правил ли е топла застройка, моя приятелка само я хвали, че така супата ѝ ставала по-добре, но как се прави? :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети