Националната информационна линия за наркотиците и алкохола к

Светът на здравето в дати.

Националната информационна линия за наркотиците и алкохола к

Мнениеот NILNA » 18 Мар 2013, 11:36

Национална информационна линия за наркотиците и алкохола
София, 1000, ул. „Екзарх Йосиф” 1, e-mail: office@drugsinfo-bg.org, 0888 99 18 66, http://www.drugsinfo-bg.org

Защо се организират Фокус групите?

Фокус групите ще се провеждат като част от дейностите по проект „Превенция на употребата на наркотици и образование сред младите хора чрез социалните мрежи”. Проектът се осъществява от Фондация „Тримбос Институт”-Холандия в партньорство с организации от още четири европейски държави: България (Асоциация „Солидарност”), Португалия, Чехия и Естония. Финансирането е осигурено от Европейската комисия за период от 18 месеца.

Целта на проекта е чрез социалните мрежи да повиши съзнанието, знанията и уменията на младите хора, за да се справят с рискови ситуации, свързани с употребата на алкохол и наркотици по време на нощния им живот (прекарване на вечерта навън с приятели в клубове, дискотеки, на концерти, партита).

За да се постигне целта, ще бъдат създадени:

• лесно достъпен, интерактивен и забавен уебсайт, съдържащ най-важната информация за превенция на употребата на вещества. Сайтът ще предоставя и възможност за връзка с Националната информационна линия за наркотиците и алкохола при нужда от професионална информация и помощ ;
• специални страници в социалните мрежи, които позволяват на младежите да се свързват помежду си и да обменят знания, опит и съвети, като страниците ще бъдат интегрирани в уебсайта;
• мобилно приложение за смартфони и таблети, което съдържа най-важните функционалности на уебсайта и позволява на младежите да си взаимодействат в реално време
• различни дигитални инструменти – онлайн тестове, викторини, игри, инструменти за самонаблюдение и самопомощ, приятелски групи

Каква е целта на Фокус групите?

Целта им е да се даде възможност на младите хора сами да заявят от какво се нуждаят или какво може да им помогне, за да водят по-безопасен и по-здравословен нощен живот.

Идеите, дадени от младежите, ще помогнат за създаването на онлайн и дигиталните инструменти. На по-късен етап участниците ще тестват вече създадените инструменти и ще дадат своето мнение относно тяхната функционалност, полезност и привлекателност.

Кой може да участва във Фокус групите?

Ученици, студенти и млади хора (мъже и жени) на възраст от 18 до 24 г., желаещи да дадат своя принос в създаването на по-безопасна среда, в която да се забавляват. Добрите им идеи ще бъдат разпространени в Европа и ще бъдат от помощ за много други младежи.

Колко души ще участват във Фокус групите?

За целта на проекта е необходимо да се събере поне една група от 8-10 души.

Какви са изискванията към участниците?

• Да имат повече или по-малко опит в нощния живот
• Да са способни да проявят необходимата отговорност, за да участват в групите и да бъдат в контакт с екипа на Информационната линия до приключването на проекта

Какъв ще бъде ангажиментът на участниците?

Фокус групите ще се провеждат периодично до края на проекта, който ще приключи през лятото на 2014 г. За това време е необходимо да се проведат минимум 9 Фокус групи. Датите и часовете на провеждане ще бъдат съобразени с възможностите на всички участници, които ще се събират на адреса на Асоциация „Солидарност”.

Ако решите да участвате:

• Ще получите възможността първи да тествате създадените дигитални инструменти
• Ще получите грамота и сребърна лястовичка – символ на инициативата на "Солидарност" "Посланици на надеждата" срещу своя доброволен труд
• Учениците ще получат признателна грамота за своята помощ, адресирана до тяхното училище
• Ако желаете, ще публикуваме имената ви в уебсайта и Фейсбук страницата на Информационната линия
• Ако имате нужда, можем да подкрепим вашите реферати и проекти
• Ще имате възможност да участвате в медийни изяви заедно с екипа на Информационната линия

Как да се свържа с Асоциация „Солидарност”?

Желаещите да се включат във Фокус групите могат да използват следните контакти:

Телефони: 02/971 99 20; 0884/389 930
Email: office@drugsinfo-bg.org
Адрес: София, ул. „Екзарх Йосиф” 1, ет. 2
Уебсайт: http://www.drugsinfo-bg.org

Крайният срок за записване е 31 март 2013 г.
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2011, 12:07

Re: Националната информационна линия за наркотиците и алкохола к

Мнениеот iriny » 23 Авг 2019, 13:25

Имам опасения, че племенникът ми употребява наркотици. Не съм запозната със симптомите и как да ги откривам, но момчето често ми изглежда неадекватно. Попаднах на този сайт във форума. Дали ще ми е от полза? Не искам да плаша сестра ми, но нещо трябва да се направи по въпроса. Какво ще ме посъветвате?
iriny
 
Мнения: 388
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17

Re: Националната информационна линия за наркотиците и алкохола к

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 28 Окт 2019, 20:10

iriny написа:Имам опасения, че племенникът ми употребява наркотици. Не съм запозната със симптомите и как да ги откривам, но момчето често ми изглежда неадекватно. Попаднах на този сайт във форума. Дали ще ми е от полза? Не искам да плаша сестра ми, но нещо трябва да се направи по въпроса. Какво ще ме посъветвате?


Обади им се или им пиши на мейла, ако все още не си го направила. Хората ще ти обяснят симптомите и ще те посъветват как да действаш.
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта