- iammy.jpg (10.57 KiB) Прегледано 2038 пъти
Наближава един от най – хубавите християнски празници - Великден и както подобава ни очакват чудни софри. Семействата се събират на маси отрупани със салата, агнешки пържолки, козунаци, яйца, курабии и няма как да изядем всички вкуснотии ...Миналата година придадох друг вкус на останалите козунаци, преди да изсъхнат и затова реших да споделя с вас една бърза и лесна рецепта за…торта от козунак. Какви продукти са ви необходими? 500 г. козунак, 5 яйца, 1 литър прясно мляко, 3 супени лъжици брашно, 2 водни чаши захар, 30 г. краве масло, 8 малки целувки, 50 г. шоколад, захаросани плодове, кората от 1 лимон и 1 ванилия. Записахте ли си? А сега идва ред на начина на приготвяне: Брашното се размива в чаша студено мляко. Прибавят се 5 жълтъка и 1 чаша захар. Останалото мляко се слага да кипне и се смесва с разбитото брашно, като паралелно се прибавят малко масло и ванилия. Оставя се да ври на слаб огън, докато се сгъсти. Кората на престоялия козунак се обелва и той се нарязва на тънки филийки. Половината от тях се нареждат в тортена чиния, като празнините между тях се запълват с трохите. Върху козунака се изсипва половината от още топлия крем. Върху него се слагат настърганата лимонова кора и захаросаните плодове, а върху тях другата половина филийки от козунака. Отгоре се залива с останалия крем. Петте белтъка се разбиват на сняг с втората чаша захар. В тях се натрошават целувките и получената смес се слага на купчинки върху изстиналия вече крем. Най – отгоре тортата се наръсва с настърган шоколад и се оставя да престои за нощ в хладилника. Надявам се да съм била полезна. Чувала съм много рецепти за разни други вкуснотии от стари козунаци, но не съм пробвала други. Някой знае ли вкусна рецепта? Ще съм ви много благодарна за всички предложения!