Здравейте!
От около 5 години съм вегетарианка и използвам соя от време на време, най-вече като чисто вкусов заместител на месото или когато не зная какво да сготвя – за разнообразие.
Не се бях вглъбявала, за да разбера колко полезна или колко вредна е соята. Изведнъж, обаче започнах да попадам на много и различни статии за нея.
В едните пише, че не може да ти набавя необходимите вещества, както месото и може да е дори опасна, защото потиска действието на щитовидната жлеза.
В други статии и интервюта на лекари се казва, че това може да е единственият качествен заместител на месото.
Не прекаляваме с консумацията й, както и не купувам соеви продукти като тофу, но предимно готвя със соев гранулат и шницели. Много съм объркана, понеже вече и не зная какво да купувам!
Потърсих вашите мнения, за да си създам и аз някакво по-конкретно отношения за соята, дали може да бъде заместител на месото?