Привърженици ли сте на домашното обучение?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот nushi.kisyova » 21 Ное 2013, 12:31

Изправена съм пред огромна дилема, относно образованието на децата ми!

Имам по-голям син – на 14 години, който така или иначе ходи на училище, но имам и още един господин, който е само на 3 години и съм силно озадачена дали да го пратя на училище, или да се погрижа сама за това, под форма – домашно обучение.

Вярно е, че има много време до момента, в който трябва да започне по-сериозното обучение, но родителите трябва първо да са финансово независими, за да отделят цялото си внимание и време за децата и другото е, че те самите трябва да четат в пъти повече от детето.

Интересно ми е да разбера, тук има ли привърженици на домашното обучение или предпочитате традиционният начин?

Трудно е в България да се справиш със системата, защото детето ти не излиза с диплома за средно образование, съответно няма и право да учи в българските университети, но пък има в пъти повече знания от своите връстници. Децата преминали през домашна форма на обучение, за сметка на това, са предпочитани студенти в американски университети - Оксфорт, Йеил, Харвард и т.н.

В България, все пак, има Асоциация за домашно образование, което ме обнадеждава до някаква степен! И съм убедена, че винаги бих получила съвет или помощ от тези хора, безвъзмездно!
Вие бихте ли избрали тази форма на обучение за своите деца, бихте ли посветили толкова голяма част от живота си на тях?
nushi.kisyova
 
Мнения: 252
Регистриран на: 19 Ное 2013, 12:42

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот lussy » 21 Ное 2013, 12:34

В никакъв случай не бих лишила децата си от контакта с връстниците им. Децата, които имат желание да учат, могат да го направят в училище и извън него, а не просто да не ходят, как ще се научат на отговорности?
Според мен това е безумие и е нормално да не се толерира никъде!
lussy
 
Мнения: 421
Регистриран на: 02 Окт 2013, 11:45

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот moni.sparrow » 26 Ное 2013, 14:24

Истина е, че трябва да отделиш цялото си време и енергия в името на децата и техният успех, но не мисля, че след като съм го направила ще имам възможността да ги изправя извън граница, за да могат да учат, тъй като тук те нямат шанс за никакво развитие! :(
moni.sparrow
 
Мнения: 286
Регистриран на: 05 Ное 2013, 15:24

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот ekaterina_kokushkina » 14 Яну 2014, 00:17

Като човек, който е на път да приключи своето образование, с две ръце бих извикала, че съм за...и все пак бих избрала "стандарта". Не мисля, че има човек, който по-добре от родителя може да прецезира и насочи детето си към онова, което му се отдава. Според мен везната има две страни, От една стои знанието, което ще получат, подготовката за живота, която ще им се даде. От другата стои реализацията. У нас това е още част от митовете и легендите. Но най-важният фактор е възможността за социализация. Човекът е социлано живонто, в природата му е да контактува, за да се разваива. Домашното обучение до някъде пречи на това, смятам аз. Не знам, доколко ще ти помогне, но намерих тази статияза домашното обучение и може да ти е от полза.
ekaterina_kokushkina
 
Мнения: 12
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 14:10

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот Мади Ранчева » 21 Яну 2014, 12:49

Най-лошото в този случай е, че децата, които не са ходили на училище, а са обучавани вкъщи се вземат за неграмотни, но се получава точно обратното - тези завършили гимназии, знайни и незнайни са в пъти по-необразовани :!:
Мади Ранчева
 
Мнения: 240
Регистриран на: 21 Яну 2014, 12:37

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот rado84 » 21 Яну 2014, 15:57

Нуши, обучавай си го вкъщи! В училище единственото, което ще научи е как да се сбива по-бързо в час, как да тероризира момичетата и/или да ги бие и как да върти кючеци на чина докато учителката е с гръб към него. Така че: учи го вкъщи, възпитавай го с вкус към музиката, която виждаш, че на него му харесва (пък била тя и чалгата), но без да му насаждаш идеята (както правят в училище), че да слушаш чалга и да си прост значи да си готин. Като поотрасне и си сигурна, че е възприел твоето възпитание, можеш да го пуснеш сред малолетните хищници в училище.

Мади Ранчева написа:Най-лошото в този случай е, че децата, които не са ходили на училище, а са обучавани вкъщи се вземат за неграмотни, но се получава точно обратното - тези завършили гимназии, знайни и незнайни са в пъти по-необразовани :!:

В такъв случай просто искаш да го изпитат по материала, по който си го обучавала/преподавала последно за съответния клас. Особено ще ги закопаеш със собственото им тесногръдие, ако покажеш, че е по-грамотен откъм правопис от самите тях - качество, което в днешно време се среща рядко, но за съжаление и рядко се цени, защото 99% от народа е неграмотен.
You better wake up and face the heartache you’ve felt
You better stay strong when love’s gone
At the Heartbreak Hotel
Аватар
rado84
 
Мнения: 30
Регистриран на: 19 Яну 2014, 16:26

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот Rali_hr » 07 Яну 2015, 11:30

Аз не бих я приела тази форма на обучение. За мен е важно пък и нормално детето да се развива с връстниците си, все пак освен бъдещето, което му чертаем в главата си за Оксфорт и Йейл, то се предполага, че това дете трябва да има и мъничко време за живот. Замислете се, вашите приятели от кога са, къде сте ги намерили? Пред блока ли? А когато учете и сте със собствен режим къде ще ги намерите тези хора. В Оксфорт се ходи и когато децата са минали и през традиционното училище, а желанието да му помагаш вкъщи да е по-начетено и по-наперено от останалите може да се случи и по времето, когато е свободно, като не ходи на занималня примерно, а само учи уроците си вкъщи. Така че.. за мен е задължително просто да бъде на училище детето, та там е истинския живот, иначе ще е едно роботизирано ученолюбиво създание без да е вкусило живота - онзи с танците на чина, докато госпожата е в гръб, а ако е достатъчно умно, за каквото явно претендирате, то няма да го прави, ако ще около него да има и сто маймуни. :)
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот Kaya » 08 Яну 2015, 12:14

Не мисля, че родителите сме чак толкова добри и начетени, че да можем да обясним всичко на децата си. Аз предпочитам да ходят на училище, както каза Рали, освен ученето, те трябва да имат време и да живеят.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот Snejna » 12 Яну 2015, 14:18

Не особено, предпочитам да си расте детето където му е мястото, стига сме ги смятали нашите деца за вундеркинди. :mrgreen:
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Привърженици ли сте на домашното обучение?

Мнениеот S_Milenska » 19 Яну 2015, 12:05

Глупости, домашно обучение, в никакъв случай. Допълнително да се обучава вкъщи лошо няма, но само на домашно обучение съм против.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта