Здравейте.
Аз си правя домашно направени свещи от доста време. Много е лесно и го препоръчвам като занимание. За восък използвам стари свещи, които вече са изгубили форма или си поръчвам восъчни стърготини от ибей. Восъка топя в стар метален съд на слаб огън (внимавайте восъка е запалим – трябва да се наглежда и разбърква от време на време). Други хора го топят на парна вана точно, за да не се запали. Но слаб огън и наглеждане е достатъчно. Веднага, когато всичкия восък се разтопи и втечни го изсипвам внимателно във форма – използвам всякакви форми от дебела пластмаса, нестандартни кофички от кисело мляко, стъклени чашки, бурканчета , всичко което няма да се разтопи от горещата течност става.
Преди да изсипя течни восък, в центъра на формата провисвам памучна връв, която ще служи за фитил (може да се използва и стар фитил от свещ). Ако нямате готов фитил, малко парче памук разтеглено на доста тънко като пластилин върши работата, колкото по-тънък е фитила, толкова по-добре, иначе ще изгори свещта много бързо. Използвам дървена щипка за пране или молив, за да закача фитила, така че да е в средата на формата, за виси и да докосва леко дъното и (ако сте разтопили стара свещ вероятно ще откриете една метална кръгла частица, която поддържа фитила в средата на формата и може да се използва многократно). Този процес е по- лесен за правене, от колкото за описване, така че не се притеснявайте да експериментирате.
Оставете течната свещ на хладно място докато започне да се втвърдява и тогава може да се премести в хладилник. По принцип, когато се втвърди восъка ще образува вдлъбнатина в горния край покрай фитила, не изглеждат съвсем като свещите в магазините. Мен това не ме притеснява, защото когато се запали така или иначе ще има вдлъбнатина. Но ако на вас това не ви харесва можете да запалите предварително част от восъка и когато свещта е готова и втвърдена , да разтопите заделения восък и да го изсипете отгоре върху вдлъбнатината покрай фитила само, за да се запълни. Не съм опитвала този метод лично, но така съм чела, че се получава. Когато свещта е съвсем втвърдена (след няколко часа 2-3-4 зависи от големината) пластмасовата форма може да се среже и лесно да се обели от свещта, за да се премахне.
За цвят на свещта можете да разтопите малко парче пастел заедно с восъка! А за мирис поръсете няколко капки ароматно масло по избор – но незапалимо!!
Успех!! Доста е лесно, не се притеснявайте да експериментирате. Само да не забравите, че восъка е запалим и трябва да се наглежда и да не престоява по-дълго от разтапянето. Също така е горещ и труден за чистене, разстелете вестник. Ако резултата не ви хареса, разтопете го и опитайте отново