Как да направя от старите свещи – нови?

Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.

Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот Мади Ранчева » 17 Мар 2014, 16:02

Чувала съм за някаква техника, чрез която можеш да си направиш шаренки, декоративни свещи, от стари такива. Предполагам е супер, тъй като можеш да си избереш цветовете, формата, аромата им. :idea: Предполагам и в самите свещи могат да се служат миди или кора от портокал, такива неща, така че свещта ти да изглежда като нова. 8-)

Не зная каква е технологията, за да направя от старите полуизхабени свещи – нови, ароматни и красиви! Също не зная и какъв трябва да бъде фитила, за да гори до край самата свещ? :roll:

Също съм чувала, че има и гел свещи, рязани, пясъчни, явно са наистина много видове! :roll: Ще очаквам с нетърпение някой да сподели какви свещи си е правил или поне за технологията!
Мади Ранчева
 
Мнения: 240
Регистриран на: 21 Яну 2014, 12:37

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот draga.mihova » 17 Мар 2014, 16:06

Обожавам свещи и вкъщи имаме доста, които са почти изгорели и не стават за нищо, до сега обаче не съм се сещала, че мога да си правя сама!! :o Няма как да се размине, обаче, ще се пробва, стига някой, който зная да пише, де! :lol:
draga.mihova
 
Мнения: 226
Регистриран на: 10 Дек 2013, 12:24

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот djudjanka » 17 Мар 2014, 17:44

Старите свещи се слагат в съд на котлона и се стопяват, след което парафина се излива в подходящ съд, като държим фитила в средата. Като изстине изваждате свещта от съда и е готово. Материалите могат да се закупят от магазин/склад/производител на свещи.
Аватар
djudjanka
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Окт 2012, 14:12

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот anny » 17 Мар 2014, 22:31

Здравейте.
Аз си правя домашно направени свещи от доста време. Много е лесно и го препоръчвам като занимание. За восък използвам стари свещи, които вече са изгубили форма или си поръчвам восъчни стърготини от ибей. Восъка топя в стар метален съд на слаб огън (внимавайте восъка е запалим – трябва да се наглежда и разбърква от време на време). Други хора го топят на парна вана точно, за да не се запали. Но слаб огън и наглеждане е достатъчно. Веднага, когато всичкия восък се разтопи и втечни го изсипвам внимателно във форма – използвам всякакви форми от дебела пластмаса, нестандартни кофички от кисело мляко, стъклени чашки, бурканчета , всичко което няма да се разтопи от горещата течност става.
Преди да изсипя течни восък, в центъра на формата провисвам памучна връв, която ще служи за фитил (може да се използва и стар фитил от свещ). Ако нямате готов фитил, малко парче памук разтеглено на доста тънко като пластилин върши работата, колкото по-тънък е фитила, толкова по-добре, иначе ще изгори свещта много бързо. Използвам дървена щипка за пране или молив, за да закача фитила, така че да е в средата на формата, за виси и да докосва леко дъното и (ако сте разтопили стара свещ вероятно ще откриете една метална кръгла частица, която поддържа фитила в средата на формата и може да се използва многократно). Този процес е по- лесен за правене, от колкото за описване, така че не се притеснявайте да експериментирате.
Оставете течната свещ на хладно място докато започне да се втвърдява и тогава може да се премести в хладилник. По принцип, когато се втвърди восъка ще образува вдлъбнатина в горния край покрай фитила, не изглеждат съвсем като свещите в магазините. Мен това не ме притеснява, защото когато се запали така или иначе ще има вдлъбнатина. Но ако на вас това не ви харесва можете да запалите предварително част от восъка и когато свещта е готова и втвърдена , да разтопите заделения восък и да го изсипете отгоре върху вдлъбнатината покрай фитила само, за да се запълни. Не съм опитвала този метод лично, но така съм чела, че се получава. Когато свещта е съвсем втвърдена (след няколко часа 2-3-4 зависи от големината) пластмасовата форма може да се среже и лесно да се обели от свещта, за да се премахне.

За цвят на свещта можете да разтопите малко парче пастел заедно с восъка! А за мирис поръсете няколко капки ароматно масло по избор – но незапалимо!!

Успех!! Доста е лесно, не се притеснявайте да експериментирате. Само да не забравите, че восъка е запалим и трябва да се наглежда и да не престоява по-дълго от разтапянето. Също така е горещ и труден за чистене, разстелете вестник. Ако резултата не ви хареса, разтопете го и опитайте отново :)
anny
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Мар 2014, 21:31

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот dessiblond » 18 Мар 2014, 15:52

Ехааа... това изглежда не само забавно, но и лесно, само като се сетя колко неактивни свещи имаме вкъщи, супееер ;) благодаря за темичката и съветите!
dessiblond
 
Мнения: 421
Регистриран на: 25 Ное 2013, 14:13

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот Andrey » 09 Дек 2014, 13:03

Не е особено трудно, като студент ходих в една фабрика за свещи, вземаха ни нощни смени :lol: :lol: та е ясно, че не е толкова трудно, не мислял обаче, че може да си сложите мандарини вътре, представете си как ще се размириши :)
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот Kremiliya » 15 Дек 2014, 15:32

Брей, не изглежда много трудно! :) А какви аромати използвате и как ги слагате?
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот Lollipop » 16 Дек 2014, 13:01

Звучи много интересно и не чак толкова трудно, значи явно не е чак толкова голяма философия! :)
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот Pipilota » 17 Мар 2015, 14:43

Много обичам да подновявам вещите си и от нещо старо, да направя нещо ново. Последно си бях правила един шкаф, промених го малко, беше доста изтормозен, а после стана много хубав ;)
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Как да направя от старите свещи – нови?

Мнениеот Kaya » 17 Мар 2015, 15:18

Pipilota написа:Много обичам да подновявам вещите си и от нещо старо, да направя нещо ново. Последно си бях правила един шкаф, промених го малко, беше доста изтормозен, а после стана много хубав ;)

Аз нямам подобно търпение да правя и ремонтирам вещите ни :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Следваща

Назад към Хоби и развлечения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта