Аспирин Протект и Аспирин Кардио са два различни продукта, които съдържат ацетилсалицилова киселина (аспирин), но имат някои различия помежду си. Много хора се бъркат и търсят каква може да е разликата, като определено - няма особена разлика между двете лекарства.
Аспирин Протект има стомашно-устойчиво покритие, което предпазва стомаха от директен контакт с активното вещество и се разтваря в тънките черва, а не в стомаха. Той обикновено се предлага в дозировка от 100 mg. Аспирин Кардио (днес известен като АЦЕТИЗАЛ КАРДИО) също има ентеросолвентно (стомашно-устойчиво) покритие и се разтваря в тънките черва, но може да има леки разлики в технологията на освобождаване. Този продукт се предлага в дозировки от 100 mg или 75 mg. И двете лекарства се използват за подобни цели - за превенция на сърдечно-съдови заболявания, предотвратяване на тромбози и за вторична профилактика след инфаркт или инсулт. Основната им цел е да осигурят защитния ефект на аспирина, като същевременно намалят риска от дразнене на стомашната лигавица.
Кое е по-добре се приема и след колко годишна възраст. Аз съм на 35 години, дали ми е дошло времето :)