Здравейте,
имам проблем,относно който имам нужда от компетентно мнение и се обръщам към вас.Става въпрос за четиригодишния ми син,който от около месец има "странен" проблем с дясното око.Първо забелязах леко подуване на горния клепач,от което окото му изглежда по-присвито от другото,и от време на време казва,че го боли.Онова,което ме притесни и изплаши е,че от време на време като насочи поглед нагоре(само и единствено нагоре),едната му очна ябълка стои някак по-високо от другата,като единият ирис е наполовина под клепача,а другия - не.Това не се случва всеки път,а само от време на време.Разрових се в нета,и открих нещо наречено "scew deviation",като в литературата посочват като причина за него единствено стволова лезия,и от това ми се изправи косата - буквално.
Естествено,отидохме на очен лекар,направиха му обстоен преглед на очите,и единственото,което му има е мейбомиит на десния клепач.При прегледа това с ириса не се прояви,и като попитах лекарката на какво може да се дължи все пак,тя не можа да ми даде ясен отговор.Каза,че щом е само нагоре,и само от време на време,не било притеснително,и ако имало нещо,вероятно(!) щяло да се види при прегледа на очни дъна,или да има някакви други симптоми.Според нея няма нужда от невролог.Да,обаче - вече проклинам нета - в бг мама има описан точно случай с детенце,при което не е имало никакви други симптоми,освен невъзможност за движение на едното око в ляво,и в крайна сметка се оказва най-лошото..Да,не е точно същото - синът ми си движи безпроблемно окото във всички посоки,зрението му е перфектно,няма никакви притеснителни симптоми,освен този,но..щом проблема не е в окото,не следва ли от това,че е неврологичен?
Моля Ви,имам нужда от професионален отговор - може ли това нещо с окото му да е безобидно,или ?..Можете ли да ми обясните това "Scew deviation" какво точно представлява и какво освен стволова лезия го причинява?Наистина ли ако има нещо ще се види при преглед на очни дъна,и след като те са наред значи ли това,че няма нищо?