Захранване на бебе - как и кога да го направим

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Захранване на бебе - как и кога да го направим

Мнениеот radina » 29 Апр 2011, 20:46

Кога да захраним бебето и с какво ? В кой месец е най добре ?
Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие
Аватар
radina

Re: Захранване на бебе

Мнениеот southern_sun » 29 Апр 2011, 21:55

radina написа:Кога да захраним бебето и с какво ? В кой месец е най добре ?

Е ако нямае кърма да го хранете веднага трябва да преминете на адаптирани млека иначе след 4 -тия месец можете да пробвате с плодови пюрета.
southern_sun

Мнениеот Alexsandra bg » 29 Апр 2011, 22:41

Кога да почнем да даваме сокове ? Кога може да се дават каши ?
Аватар
Alexsandra bg

Мнениеот southern_sun » 30 Апр 2011, 21:19

Alexsandra bg написа:Кога да почнем да даваме сокове ? Кога може да се дават каши ?

Сокове след третия месец като се спазва захранването с лъжичка на ден да не се раздразни стомахчето на бебето, а кашите може би след 5-тия. Макар, че преди доста години излапах последната си лъжичка бебешка каша, още ми се яде. Обожавах тия храни и най-вече на Milupa.
southern_sun

Мнениеот qproin » 27 Окт 2011, 14:55

radina написа:Кога да захраним бебето и с какво ? В кой месец е най добре ?

Аз захраних в 5 месец със зеленчукови пюрета от 1 вид зеленчук. Започнах с моркови, карфиол, картоф- купувах малките бурканчета на Хип, за да не се налага да ги съхранявам дълго в хладилника. Знам, че е добре със зеленчука да се започне, за да не привикне детето към сладкия вкус на плодовете и после да не иска друго.
qproin

Мнениеот qproin » 27 Окт 2011, 14:55

Alexsandra bg написа:Кога да почнем да даваме сокове ? Кога може да се дават каши ?

Сокове започнах да давам след годината, аз лично не съм голям фен. каши давам от 5 месец без глутен.
qproin

Мнениеот nikita » 03 Апр 2012, 12:13

Доста съм изчела по този въпрос, защото и на нас ни предстои да се захранваме. Имам кърма засега и се надявам положението да се задържи. Мисля да изчакам поне до 5-ия месец и тогава да започна със зеленчуковите пюрета. Знам, че нова храна се въвежда 2 седмици и едва след това се замества цялото хранене.
Първия ден се дава сварено и пасирано картофче - 1-2 лъжички. Следващите се добавя морковче, чушка и т.н. и след втората седмица се замества обедното хранене със зеленчуково пюре. Грамажа се изчислява спрямо месеците на бебчето, тоест ако е на 5 месеца, необходимото количаство храна е 150 грама плюс-минус 10 грама.
Следващата храна, която се въвежда е кашата и кисела, като процедурата е същата - започва се с няколко лъжички и постепенно се замества следобедното хранене. Редуват се един ден каша, един ден кисел.
След кашата и кисела идва ред на месните пюрета. Редуват се един ден зеленчуково и един ден месно пюре.
Следваща е попарката, кото замества сутрешното хранене.
Към 8-ия месец се започва захранването с жълтък, който се прибавя към зеленчуковите пюрета, като се започва с 1/16 от него и постепенно се увеличава.
Мисля да следвам тази схема и дано беба не се окаже злояда, защото сина на една приятелка е вече на годинка, а не иска да яде нищо друго, освен кърма :shock:
nikita

Мнениеот teddy » 11 Апр 2012, 10:48

nikita написа:Доста съм изчела по този въпрос, защото и на нас ни предстои да се захранваме. Имам кърма засега и се надявам положението да се задържи. Мисля да изчакам поне до 5-ия месец и тогава да започна със зеленчуковите пюрета. Знам, че нова храна се въвежда 2 седмици и едва след това се замества цялото хранене.
Първия ден се дава сварено и пасирано картофче - 1-2 лъжички. Следващите се добавя морковче, чушка и т.н. и след втората седмица се замества обедното хранене със зеленчуково пюре. Грамажа се изчислява спрямо месеците на бебчето, тоест ако е на 5 месеца, необходимото количаство храна е 150 грама плюс-минус 10 грама.
Следващата храна, която се въвежда е кашата и кисела, като процедурата е същата - започва се с няколко лъжички и постепенно се замества следобедното хранене. Редуват се един ден каша, един ден кисел.
След кашата и кисела идва ред на месните пюрета. Редуват се един ден зеленчуково и един ден месно пюре.
Следваща е попарката, кото замества сутрешното хранене.
Към 8-ия месец се започва захранването с жълтък, който се прибавя към зеленчуковите пюрета, като се започва с 1/16 от него и постепенно се увеличава.
Мисля да следвам тази схема и дано беба не се окаже злояда, защото сина на една приятелка е вече на годинка, а не иска да яде нищо друго, освен кърма :shock:

Здравей, Ники :) Избрала си точния начин за захранване на бебчето, за което те поздравявам. Ние също започнахме първо със зеленчуковите пюрета, после каша и кисел, месни пюрета, попара и т.н., като постепенно замествахме храненията. Радвам се, че и педиатърката ми беше на същото мнение, но дори и да ми беше казала друго, нямаше да я послушам. Много приятелки захраниха децата си с плодови пюрета и после не искаха дори да поглеждат зеленчуковото... Моето момиче си хапва от всичко, с изключение на кремчетата и млякото с ориз - от детската кухня още не ги долюбваше. Иначе не мога да се оплача от нея, нямам проблем с храненето й. Обича плодове и зеленчуци, хапва си месце, обича кашкавал и мляко. Мисля, че е много важно как ще захраниш детето си, защото храносмилателната им система е много чувствителна и незряла в същото време, а ние имахме толкова жестоки колики, че и през ум не ми е минавало да започвам със сокчета и плодови пюрета.
В интернет има много статии по този въпрос и всяка мама, която има желание, би могла да се запознае по-подробно с плюсовете и минусите на всеки тип захранване.
teddy

Re: Захранване на бебе - как и кога да го направим

Мнениеот Snejna » 15 Яну 2015, 14:45

Това е новата мода, преди няколко години първо се захранваха със сок, после с плодово пюре, след тва със зеленчуково, сега е точно на обратното и се почва в 5-6 месец. Децата сега прояждат много по-трудно от преди.
Аватар
Snejna

Re: Захранване на бебе - как и кога да го направим

Мнениеот Lollipop » 15 Яну 2015, 18:07

Snejna написа:Това е новата мода, преди няколко години първо се захранваха със сок, после с плодово пюре, след тва със зеленчуково, сега е точно на обратното и се почва в 5-6 месец. Децата сега прояждат много по-трудно от преди.

И аз така - а сега много късно ги захранват, не знам по-добре ли е или по-зле. :roll:
Аватар
Lollipop

Следваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство